Izbornik
Naslovnica Županije Zadarska
Župan Božidar Longin s premijerom Plenkovićem boravio u službenom posjetu Kini

‘Kineze jako zanima Hrvatska i naši vatreni, prava su nam prilika za produljenje sezone’

Župan Božidar Longin s premijerom Plenkovićem u Kini
1/3
Foto: Zadarska županija
Hrvatska će na proljeće 2019. godine u Dubrovniku biti domaćin idućega sastanka na vrhu inicijative “Kina+16”

Zadarski župan Božidar Longin proteklih je dana s izaslanstvom Vlade RH boravio u službenom posjetu Kini. Hrvatska delegacija predvođena premijerom Andrejom Plenkovićem posjetila je Peking, Hangzhou i Šangaj. Održali su niz radnih sastanaka s čelnicima kineskih kompanija, sudjelovali na prvom sajmu China International Import Expo, otvorili ured Hrvatske turističke zajednice u Šangaju te se susreli s najvišim kineskim političkim dužnosnicima, predsjednikom Xi Jinpingom i premijerom Li Keqiangom.

Susret u Sofiji održan je pod motom “Globalno razmišljanje, lokalna akcija” Na susretu u Bugarskoj Zadarska županija primljena u punopravno članstvo CEEC-a 16+1 Longin: Nova prilika za suradnju s kineskim, ali i s regijama EU

Pozitivna investicijska klima

– Moj boravak u izaslanstvu premijera Plenkovića veliko je priznanje za Zadarsku županiju i pokazatelj da smo prepoznati kao lokacija koja ima velike potencijale, kako gospodarske i infrastrukturne tako i turističke. U proteklom smo razdoblju uložili velike napore u stvaranje pozitivne investicijske klime u našoj županiji, a to je sada vidljivo po brojnim pokazateljima, pa i onim statističkim, jer smo skočili za sedam mjesta na ljestvici uspješnosti županija i na trećem smo mjestu u Hrvatskoj po razvoju poslovnog okruženja – istaknuo je Longin i podsjetio da je Nova luka Zadar u Gaženici od ove godine i službeno postala dio Pomorskog puta svile, što je potvrđeno završnom deklaracijom na poslovnom summitu ASEAN u Boaou, održanom u travnju 2018. u kineskoj regiji Hainan.

Dan općine Sukošan Dan općine Sukošan Počinje gradnja nove tržnice, ribarnice i vrtića te proširenje osnovne škole

Tada je izaslanstvo Zadarske županije predvođeno županom Longinom potpisalo i pismo namjere o uspostavljanju prijateljskih odnosa s provincijom Hainan. Županija je tom prigodom sudjelovala i na Boao Forum for Asia, najvećem gospodarskom forumu azijskog kontinenta, koji se često naziva i azijskim Davosom. U dijelu foruma koji se odnosio na suradnju s regijama od Europljana bili su zastupljeni samo Zadarska županija i regija Sjeverna Finska. Dobra suradnja s Hainanom je potvrđena u rujnu kada je njihovo izaslanstvo bilo u uzvratnom posjetu ZŽ-u, predvođeno zamjenikom guvernera Wang Luom. Kinezi su zainteresirani za suradnju na brojnim područjima, poput malog i srednjeg poduzetništva, trgovine, kulture, razmjene studenata i turizma.

Da je Zadarska županija napravila uistinu veliki iskorak u odnosima s najmnogoljudnijom državom i drugom gospodarskom silom svijeta, svjedoči i činjenica da je proteklog mjeseca na sastanku u bugarskoj Sofiji primljena u punopravno članstvo Udruge lokalnih čelnika zemalja srednje i istočne Europe i Kine (CEEC 16+1).

– To je još jedna potvrda da nas i na međunarodnom planu doživljavaju kao ozbiljne partnere. Očekujem da će ovo biti još jedna prilika našoj županiji za dodatan iskorak u ostvarivanju suradnje s kineskim, ali i europskim regijama – rekao je zadarski župan i dodao da će Hrvatska na proljeće 2019. u Dubrovniku biti domaćin idućega sastanka na vrhu inicijative “Kina+16”.

Župan Božidar Longin s kineskim izaslanstvom U posjetu županiji boravilo izaslanstvo prijateljske kineske regije Hainan Longin: Kinezi žele suradnju sa Sveučilištem, ali i naša vina

Longin je sudjelovao i na Hrvatsko-kineskom gospodarskom forumu u Šangaju, u organizaciji Hrvatske gospodarske komore, na kojem se okupilo oko 150 kineskih i hrvatskih kompanija. Predsjednik Vlade Plenković, otvarajući forum, pozvao je kineske tvrtke na ulaganja u Hrvatsku, osobito u luke i željezničku infrastrukturu te poručio da Hrvatska želi uravnotežiti trgovinsku razmjenu s Kinom.

– Mogu iskazati zadovoljstvo razgovorima na najvišoj razini kao i s kontaktima s brojnim kineskim kompanijama koje pokazuju jako velik interes za Hrvatsku. Izražen je i interes za ulaganje u prometnu infrastrukturu, projekte korištenja obnovljivih izvora energije, zdravstvenog turizma kao i za suradnju u području sportske infrastrukture. Nadam se da ćemo nakon povratka iz Kine konkretizirati naše razgovore – poručuje Longin.

Proširenje Zračne luke Zadar

Otvaranjem ureda Hrvatske turističke zajednice u Šangaju iskazana je ambicija povećanja dolazaka kineskih gostiju.

– Tu imamo veliki prostor za iskorak i otvaranje ureda HTZ-a u Kini svakako je dobar potez. Mi smo iz naše perspektive iskazali namjeru uvođenja izravne zračne linije sa Zadrom za što moramo stvoriti preduvjete, odnosno osigurati proširenje kapaciteta Zračne luke Zadar. Kineski turisti su se prometnuli u jedne od najboljih potrošača, a s obzirom na to da uglavnom ne putuju tijekom ljeta, to nam je idealna prigoda za dodatno produljenje sezone. Hrvatska je u neku ruku hit među Kinezima, pogotovo nakon sjajnog nastupa naše reprezentacija na Svjetskom nogometnom prvenstvu. Gotovo na svakom koraku su govorili o našim nogometašima, a ja sam s ponosom isticao da su iz Zadarske županije čak četvorica vatrenih, među kojima i najbolji nogometaš svijeta Luka Modrić – zaključio je župan Longin.

Župan otvorio rade u Lišanima Ostrovičkim U Lišanima otvoreni radovi na izgradnji sekundarne vodovodne mreže Bunari će napokon biti prošlost, 2019. voda stiže u kuće Zadarska županija Općina Poličnik proslavila svoj dan, župan se pohvalio brojkama Prvi put od osnutka županija ima 60.000 zaposlenih