Izbornik
Naslovnica Županije Zadarska
U Lišanima otvoreni radovi na izgradnji sekundarne vodovodne mreže

Bunari će napokon biti prošlost, 2019. voda stiže u kuće

Župan otvorio rade u Lišanima Ostrovičkim
Foto: Zadarska županija
Provedena je javna nabava za izvođača i nadzor radova te se početak planira u rujnu ove godine, s rokom završetka do proljeća 2020.

U Lišanima Ostrovičkim, u povodu Dana općine i blagdana sv. Jakova apostola, svečano su otvoreni radovi na izgradnji sekundarne vodovodne mreže. Riječ je o projektu vrijednom 6,665.256 kuna, a bespovratna sredstva osigurana su iz europskih fondova putem mjere 7.2.1. Izvođač radova je Vodoinstalacija d.o.o. Zadar, a rok radova deset mjeseci.

Početak radova blagoslovio je šibenski biskup, mons. Tomislav Rogić.

Misle i na otoke

– Izgradit će se oko 7,5 kilometara vodovodne mreže, a priključivanje domaćinstava na vodovodnu mrežu započet će za otprilike godinu dana. Na projektu je radila Agencija za ruralni razvoj Zadarske županije AGRRA, uz potporu Općine Lišane Ostrovičke – istaknuo je Hrvoje Bura, direktor tvrtke Vodovod i odvodnja Benkovac koja je nositelj projekta.

Skup o gradnji ribarskih luka Stručni skup o ribarstvu Kreće gradnja ribarskih luka u Gaženici i Veloj Lamjani u Kalima

– Za godinu dana će napokon završiti stoljetna priča o vodi iz seoskih bunara, hidranata i cisterni. Nema života bez vode. Dobivanjem vode iz vodovodnih slavina i ovo područje će zakoračiti u 21. stoljeće. Važno je živjeti, ali važno je i kvalitetno živjeti – ponosno je naglasio općinski načelnik Ivica Musić.

– Cilj nam je da svako domaćinstvo u našoj županiji ima tekuću vodu kao osnovni preduvjet kvalitetnog života i normalnog poslovanja. Na tome sustavno radimo i drago mi je da se vide konkretni pomaci – poručio je župan Zadarske županije Božidar Longin i dodao:

– Naši su planovi usmjereni na uspostavu kompletnog vodoopskrbnog sustava i sustava odvodnje za cijeli podvelebitski i ravnokotarski dio županije, ali i onaj otočni. Na tome intenzivno radimo, u suradnji s Hrvatskim vodama.

Navodnjavanje lišanskog polja

Zadarska županija je protekle godine s Agencijom za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju potpisala Ugovor o financiranju izgradnje sustava navodnjavanja Lišansko polje, za što je iz Programa ruralnog razvoja RH osigurano više od 32 milijuna kuna.

– U suradnji s Hrvatskim vodama provedena je javna nabava za izvođača i nadzor radova te početak planiramo u rujnu ove godine, s rokom završetka do proljeća 2020. Kako je zakupac zemljišta Braniteljska zadruga Agrolišane, očekujemo od nje u idućem razdoblju znatno intenzivniju proizvodnju – zaključio je Longin.

Zadarski župan Božidar Longin Sedma sjednica Skupštine Zadarske županije Narodni muzej i Kazalište lutaka ostvarili profit Vir Veliki projekt vrijedan čak 280 milijuna kuna Uređenjem južne i zapadne obale Vir će postati otok s pet zvjezdica