Izbornik
Naslovnica Županije Zadarska
Stručni skup o ribarstvu

Kreće gradnja ribarskih luka u Gaženici i Veloj Lamjani u Kalima

Skup o gradnji ribarskih luka
Foto: Zadarska županija
Vrijednost radova za luku Lamjana iznosi 37 milijuna, a za ribarsku luku Gaženica oko 24 milijuna kuna. Novac je osiguran iz fondova EU

Gradnja dviju ribarskih luka u Gaženici i Veloj Lamjani u Kalima, ukupne vrijednosti više od 60 milijuna kuna, trebala bi početi već tijekom ove jeseni. Najavljeno je to na 16. znanstveno-stručnom skupu o ribarstvu, koji je održan u Općinskom domu u Kalima u sklopu jubilarnih 50. “Kualjskih ribarskih noći – Tunuare 2018”.

Prema riječima zadarskog župana Božidara Longina, novac je osiguran iz fondova EU, u sklopu Operativnog programa za pomorstvo i ribarstvo, a za obje luke izdana je i građevinska dozvola.

Biograd na Moru Do kraja godine Preseljenje biogradskog Centra za socijalnu skrb u nove prostore

– Vrijednost radova za luku Lamjana iznosi 37 milijuna kuna, a za ribarsku luku Gaženica oko 24 milijuna kuna. Tu posebno moramo istaknuti dobru suradnju s Upravom za ribarstvo bez koje većinu projekata ne bismo mogli pokrenuti – istaknuo je župan Longin te napomenuo da se intenzivno radi i na projektu gradnje ribarske infrastrukture u luci Biograd pa je Županijska lučka uprava Zadar u ovoj godini pokrenula postupak izrade projektne dokumentacije.

U radu su sudjelovali su stručnjaci Ministarstva poljoprivrede, Uprave za ribarstvo, Hrvatske poljoprivredno-šumarske savjetodavne službe, Instituta za oceanografiju i ribarstvo iz Splita, Kali tune, Cromarisa kao i brojni ribari te vlasnici ribarskih brodova. Sudionici skupa raspravljali su o održivom ribarstvu, ulovnim kvotama, ali i o nedostatku iskrcajnih luka i kvalitetne radne snage.

Dan Općine Tkon Dan općine Tkon Moderna trajektna luka za dvije godine