Izbornik
Naslovnica Županije Zadarska
Veliki projekt vrijedan čak 280 milijuna kuna

Uređenjem južne i zapadne obale Vir će postati otok s pet zvjezdica

Vir
Foto: Vir
Realizacijom projekta u samom centru otoka preuredit će se i dvostruko proširiti sadašnji centralni virski trg

Centralna virska plaža Jadro na zapadnom dijelu otoka je uređena, komunalno opremljena i zaštićena zaštitnom ogradom na morskom pojasu. Uz najdužu i najljepšu plažu postavljeni su tuševi i kabine za presvlačenje, a uz šljunčanu i pješčanu obalu na šetnici nalaze se kante za razdvajanje otpada, zeleni otok iste namjene i ekološki WC. Suncobrani su svima nadohvat ruke, kao i ležaljke, dok se uz plažu nalaze i dva bara s bogatom ponudom osvježavajućih pića i napitaka te vrhunskim koktel majstorom za pravi ljetni ugođaj...

Vir je hrvatski rekorder po povećanju turističkog prometa Najbolji u županiji Vir je hrvatski rekorder po povećanju turističkog prometa

Vodeni park za mlade

Ističu ovo iz Općine Vir iz koje su za  mlađe postavili i atraktivni aquapark, za koji tvrde da je riječ o standardu komunalne i turističke ponude duž šetnice Jadro, a proteže se uz virsku rivu u dužini većoj od jednog i pol kilometra. Dvije velike plaže, koncertni Trg sv. Jure i Ljetna pozornica za animacijski program čine ljetni kupališni i događajni krvotok cjelokupne organizirane virske turističke ponude. Ova će priča, iako u nekim segmentima već postoji i na drugim virskim plažama, biti prenesena na cijeli otok kao ambijentalni i komunalni virski turistički proizvod. Pogotovo se to očekuje kada se krene s uređenjem cijele južne i zapadne obale Vira u dužini od osam kilometara. To će podrazumijevati plažne cjeline odnosno šetnice, privezišta, marine i sportske terene. 

– Riječ je o najznačajnijem virskom projektu, ali i jednom od najvećih u Zadarskoj županiji kada je riječ o uređenju obalnog pojasa. On će promijeniti vizuru otoka Vira – ističe načelnik Kristijan Kapović predstavljajući projekt procijenjene vrijednosti 280 milijuna kuna. Njegovom realizacijom u samom centru otoka na općinskom zemljištu veličine 15 tisuća kvadrata preuredit će se i dvostruko proširiti sadašnji centralni virski trg te izgraditi upravno-poslovni centar i hotel kako bi zaživjela nova otočna vizura u urbanoj formi. 

– To će biti nešto što Viru nedostaje. Novi trg bit će virski dnevni boravak i mjesto okupljanja tijekom cijele godine – zaključuje Kapović o viziji novog Vira ili otoka s pet zvjezdica. Tu se, kako navode Virani, uklapa i dosadašnje uređenje 13 kilometara obalnog pojasa i plaža, odnosno prenošenje visokog plažnog standarda s Jadra na sve virske plaže u narednih tri do pet godina. Kupališni prostor uz šetnicu Jadro razvijat će se prema statusu plaže s pet zvjezdica. Za južni dio otoka već je napravljena projektna dokumentacija kojom se, prije svega, od kilometar i pol plaža želi napraviti virska turistička i komunalna razglednica, dok će se na ostali obalni prostor od naselja Kozjak do naselja Prezida prenijeti postojeći visoki standard najljepše i centralne virske šetnice.        

– Kako je Vir prije svega turističko mjesto u kojemu je prošle godine noćilo više od dva milijuna turista iz 70-ak zemalja, što je otok svrstalo u top 10 hrvatskih turističkih destinacija i najjaču u Zadarskoj županiji, jasno je kako se ukupni dojmovi gostiju – pored uređenosti i opremljenosti plažnog prostora – mjere čistoćom destinacije te postojanjem prirodnog ambijenta. I ova činjenica ide u prilog virskom turizmu, jer više od 80 posto otočnog kopna čini netaknuta priroda koja je u obalnom pojasu prošarana pješčanim plažama i atraktivnim stjenovitim valama. Uz guste šume bora i crnike koje oplakuju divlje plaže na zapadu, sjeverozapadu i sjeveru otoka, u višim područjima autohtonog pejzaža te uz samu morsku obalu dominira brdoviti prostor kroz koji prolazi Virski prsten. Riječ je o prvorazrednom kružnom cestovnom ambijentu u dužini od 12 kilometara koji biciklistima, šetačima ili trkačima otkriva sve čari lijepe virske obale i pitomih uzvisina – navode iz općine Vir. 

– U Hrvatskoj mali, ali brojem sudionika masovni sportovi, nisu zastupljeni u većoj mjeri, no mi smo ih na Viru stavili u prvi plan. Posjećuju nas atletski maratonci iz mnogih svjetskih zemalja, najbolji hrvatski triatlonci i najtalentiraniji mladi europski biciklisti koji sudjelujući u natjecanjima na Viru otkrivaju njima nepoznati zeleni otok – ističe načelnik Kapović . Vir sa  svojih četiri tisuće stanovnika koliko ih po procjenama ima tijekom godine, ima općinska poduzeća koja tehničkom opremljenošću, ljudstvom i kvalitetom usluge moraju udovoljavati standardima grada veličine Zadra.

Čistoća otoka

U vrijeme ljetne sezone tako se na otoku generira otpad poput naselja od 70 tisuća stanovnika, a postojanje 10 tisuća objekata zapravo znači kako se kroz cijelu godinu moraju zadovoljavati potrebe iste komunalne veličine.

– Činjenica je da je Vir turističko mjesto, pa nije potrebno naglašavati da se čistoća na javnim površinama mora održavati na visokoj razini - govori direktor općinskog poduzeća “Čisti otok” Ante Josip Šikić navodeći kako je tvrtka ljudstvom i tehnički opremljena za svakodnevno čišćenje ulica, pražnjenje koševa za smeće,postavljanje ormara s kantama za razdvojeno prikupljanje,čišćenje plaža te, osobito važno, uspješno i sustavno saniranje divljih odlagališta.

Zadarska županija Obilježena 25. obljetnica izgradnje pontonskog mosta u Novskom ždrilu Pontonski most simbol je upornosti hrvatskog naroda