Izbornik
Naslovnica Županije Zadarska
U posjetu županiji boravilo izaslanstvo prijateljske kineske regije Hainan

Longin: Kinezi žele suradnju sa Sveučilištem, ali i naša vina

Župan Božidar Longin s kineskim izaslanstvom
1/3
Foto: Zadarska županija
Govorilo se i o uspostavi izravnih letova između Zadra i Kine, a njihov regionalni prijevoznik Hainan Airlines jedna je od pet najjačih zrakoplovnih tvrtki u Aziji, istaknuo je župan Longin

U službenom posjetu Zadarskoj županiji boravilo je izaslanstvo prijateljske kineske provincije Hainan koju je predvodio zamjenik guvernera Wang Lu. Na radnom sastanku župan Božidar Longin gostima iz Kine govorio je o razvojnim mogućnostima Zadarske županije.

Zadarska županija Općina Poličnik proslavila svoj dan, župan se pohvalio brojkama Prvi put od osnutka županija ima 60.000 zaposlenih

Kineskoj delegaciji u kojoj su uz zamjenika guvernera bili i visoki predstavnici kineskih institucija u sektoru kulture, obrazovanja, turizma i športa, predstavljeni su brojni aktualni projekti u Zadarskoj županiji s naglaskom na one infrastrukturne.

Pohvalili vatrene i Fantele

Kinesko izaslanstvo otkrilo je da su u Hainanu s velikim simpatijama pratili sjajan nastup hrvatske nogometne reprezentacije na Svjetskom prvenstvu u Rusiji kao i svjetsko zlato braće Fantela te su iskazali zanimanje za suradnju i razmjenu iskustava u sustavu sporta. Sastanku u Domu županije nazočili su i predstavnici sportskih udruga i klubova iz Zadarske županije, a po završetku sastanka župan Longin zamjeniku guvernera Hainana uručio je dres hrvatske nogometne reprezentacije, dok mu je predsjednik uprave NK Zadar Svetko Ćustić uručio dres kluba sa Stanova.

Zamjenik guvernera provincije Hainan Wang Lu iskazao je zadovoljstvo boravkom u Zadarskoj županiji te je najavio nastavak suradnje između dvije prijateljske regije s naglaskom na područja športa, turizma, poljoprivrede te obrazovanja.

Kinesko izaslanstvo tijekom boravka u Zadarskoj županiji posjetilo je i Sveučilište u Zadru gdje su im domaćini bili prorektori Josip Faričić i Nedjeljka Balić Nižić. Nakon toga posjetili su i Športski centar Višnjik, Jedriličarski klub Uskok te Marinu Kornati u Biogradu, a o mogućim zajedničkim projektima razgovarali su i s Filmskim uredom Zadar.

Liburnija Vrijedni 45 milijuna kuna Liburnija kupuje 25 novih autobusa

– Suradnja između naših dviju regija može se ostvariti u brojnim područjima. Kineska delegacija izrazila je želju za suradnjom između naših Sveučilišta, a iskazali su i zanimanje za uvoz naših poljoprivrednih proizvoda, u prvom redu vrhunskih vina. Svakako treba istaknuti i ogromno povećanje dolazaka kineskih gostiju u Hrvatsku tijekom posljednjih nekoliko godina. Uvjeren sam da bi brojne pozitivne efekte predstavljalo uvođenje izravnih letova između Zadra i Kine, o čemu smo i ovog puta razgovarali, s obzirom na to da je njihov regionalni prijevoznik Hainan Airlines jedna od pet najjačih zrakoplovnih tvrtki u Aziji – istaknuo je župan Longin.

Podsjetimo, Zadarska županija i provincija Hainan potpisali su Pismo namjere o uspostavljanju prijateljskih odnosa u travnju ove godine tijekom održavanja Boao Foruma, najvećeg gospodarskog summita u Aziji.

Najveća gospodarska zona

Zadarska županija ostvarila je prijateljski odnos s jednom od najbogatijih kineskih provincija, koja svoj razvoj najviše duguje turizmu i uslugama. Hainan je najjužnija provincija NR Kine, a ujedno i najveći kineski otok. Ima oko 9 milijuna stanovnika, a 1988. godine otok Hainan postao je 30. pokrajina Kine i njegova najveća gospodarska zona. 

Župan otvorio rade u Lišanima Ostrovičkim U Lišanima otvoreni radovi na izgradnji sekundarne vodovodne mreže Bunari će napokon biti prošlost, 2019. voda stiže u kuće Na sastanku je naglašeno kako je za dolazak gostiju, uz dobar marketing, bitno i to da se oni osjećaju sigurno u našoj zemlji Ministar turizma na radnom sastanku u Turističko-informativnom centru u Zadru Cappelli: Prihodi od turizma 10 posto veći nego lani - bit će 12 milijardi kuna