Izbornik
Naslovnica Županije Zadarska
Ministar turizma na radnom sastanku u Turističko-informativnom centru u Zadru

Cappelli: Prihodi od turizma 10 posto veći nego lani - bit će 12 milijardi kuna

Na sastanku je naglašeno kako je za dolazak gostiju, uz dobar marketing, bitno i to da se oni osjećaju sigurno u našoj zemlji
Foto: Zadarska županija
Bilo je riječi i o avionskim linijama i produljenju piste Zračne luke Zadar. Nadam se da ćemo sve te projekte što prije riješiti, rekao je župan

Ministar turizma Gari Cappelli održao je u Turističko-informativnom centru u Zadru radni sastanak s čelnicima Zadarske županije, Grada Zadra i njihovih Turističkih zajednica.

Župan Božidar Longin u društvu Mihe i Šime Fantele, svjetskih jedriličarskih prvaka u klasi 49-er Svečani prijam za svjetske prvake u jedrenju braću Fantela Šime: Novi je cilj da i brat Miho osjeti kako je slaviti na OI

Bolja veza s Italijom

– Razgovarali smo o tome gdje smo sada i što očekujemo u budućnosti. Bitno je istaknuti da su sve brojke u porastu i da smo zadovoljni sezonom. Moramo raditi na edukaciji kadrova i težiti kvaliteti. Razgovarali smo i o novim tržištima koje bismo trebali otvoriti te načinima kako privući kvalitetnije turiste, prvenstveno s azijskog tržišta. Osvrnuli smo se i na, nekada Zadru jako dobro, talijansko tržište. Nastojat ćemo već ove godine ponovno uvesti cjelogodišnje trajektne linije i time vratiti Talijane. Bilo je riječi i o avionskim linijama i produljenju piste Zračne luke Zadar. Nadam se da ćemo sve te projekte što prije riješiti – rekao je zadarski župan Longin, dok je zadarski gradonačelnik Branko Dukić najavio intenzivniji rad na podizanju kvalitete smještaja u Zadru, posebice hotelskog.

Ministar turizma Gari Cappelli istaknuo je problem radne snage u turizmu i naglasio da hitno moramo školovati što kvalitetniji kadar,a za edukaciju iskoristiti zimu.

– Bit će žestoka utakmica sljedeće godine. Imamo dobre igrače ali trebat će nam puno novca. Pitali ste me puno oko boravišne postrojbe, morat ćemo dvostruko više uložiti u odnosu na ovu godinu da bismo zadržali ovogodišnji rezultat – izjavio je ministar Cappelli, te nastavio:

Župan Božidar Longin Otvoreni proračun Od programa u turizmu Zadarska županija ulaže najviše u program Hercultour

Osvrćući se na druge teme razgovora ministar je naveo kako je jedna od njih bila potpora koja bi s udruženim oglašavanjem išla ka povezivanju morem:

– Povezivanjem dviju obala, talijanske te Zadra i okolice, napravili bismo iskorak i u avioprometu, uložili smo 30 milijuna ove godine, sad ćemo 60 milijuna – istaknuo je Cappelli i dodao da je Hrvatska trenutačno na rastu od 5-6 posto, što noćenja, što boravaka turista ove godine. Nažalost, još je poprilično i sive ekonomije u hrvatskom turizmu.

– Zakonom o ugostiteljskim uslugama, koji je sada u drugom čitanju u Saboru, radit će se rekategorizacija. Mnogi su se zbog toga bunili jer imamo oko 20.000 objekata koji su registrirani 70-ih, velik dio njih se nije rekategorizirao, a imaju tri zvjezdice. Ući ćemo u te objekte, rekategorizirati ih i dobiti pravičniju sliku koliko je bilo tog sivog tržišta. Neće biti novih zapošljavanja u inspektoratima već samo preinaka iz određenog dijela administracije koja će ići u inspekcijske službe. Definitivno trebalo bi jače i kvalitetnije na tome raditi jer Hrvatska gubi dio novca u tom sivom tržištu. Hrvatska će ove godine imati 12 milijardi prihoda od turizma, 10-ak posto više nego lani, ali ima još prostora za rast – zaključio je ministar.

Za uspješnu sezonu, uz turističku promidžbu, sigurnost destinacije jednako je bitna. Do sada smo imali 14 milijuna turista u Hrvatskoj, više od 70 milijuna noćenja pa se može reći da je ovo uspješna sezona i što se tiče sigurnosti, poručuju iz resornog ministarstva.

Sustav nadzora mora

Ministar Cappelli posjetio je i nacionalni Stožer za provedbu mjera sigurnosti tijekom sezone te Nacionalni centar za prikupljanje podataka koji su uspostavljeni ovoga ljeta u Zadru, a kojima je najvažniji sustav nadzora mora. Glavne aktivnosti Stožera su prikupljanje, analiza i obrada svih informacija od značaja za sigurnost sezone. Najavljen je iskorak u njegovu daljnjem sufinanciranju.

Vir Senzacionalni uspjeh virskog turizma uoči Međunarodne turističke smotre INTERSTAS 2018. Vir osvojio nagrade koje su dobivali Dubrovnik, Opatija, akademik Jakša Fiamengo...

– HTZ i Ministarstvo turizma ove su godine za ovaj projekt dali 750.000 kuna. Koliko nam je bitan marketing da gosti dođu, bitno nam je i da se oni osjećaju sigurnima – rekao je ministar Cappelli.

Rad Stožera ministru je predstavio Dražen Vitez, zamjenik glavnog ravnatelja policije za javnu sigurnost i rukovoditelj Stožera.

Uz ostalo, naveo je podatak o padu kriminaliteta zapet posto u svim policijskim upravama.

– Jedino je u PU zadarskoj zabilježeno povećanje ali ono pozitivno – kazao je Vitez, što bi policajci rekli - ulazak u tamnu zonu. Drugim riječima PU zadarska poradila je puno više na otkrivanju kriminaliteta droga. Što se tiče požara ove ih je godine pet puta manje nego lani. A da bi sezona bila kvalitetna, angažirano je i nekoliko stotina policajaca s kontinenta.

Pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, turizam, infrastrukturu i fondove EU Lovro Jurišić Na sjednici u Italiji Odbor za prekograničnu suradnju uvjetno potvrdio 50 projekata Županiji odobreno 16 projekata vrijednih 3,3 mil. eura