Izbornik
Naslovnica Županije Zadarska
Otvoreni proračun

Od programa u turizmu Zadarska županija ulaže najviše u program Hercultour

Župan Božidar Longin
Foto: Zadarska županija
Projekt uključuje upravljanje i promidžbu kulturnim i turističkim rutama te posjetiteljskim centrima koji nose oznaku HERA

Prema podacima iz aplikacije Otvoreni proračun, četiri južne hrvatske županije izravno u gospodarstvo ulažu ukupno 291,3 milijuna kuna. Najveći iznos tog novca, a riječ je o 155,2 milijuna kuna, dolazi iz Europske unije i kao pomoć iz inozemstva. Podaci aplikacije pokazuju da u programe turizma Zadarska županija najviše ulaže u “Projekt Hercultour” – 5,1 milijun kuna, od čega 4,3 milijuna dolaze iz EU.

Vir Senzacionalni uspjeh virskog turizma uoči Međunarodne turističke smotre INTERSTAS 2018. Vir osvojio nagrade koje su dobivali Dubrovnik, Opatija, akademik Jakša Fiamengo...

– Poveznica gospodarstva i turizma je neupitna. Na valu turističkog rasta mnoge su jedinice lokalne i regionalne samouprave izgradile i ostale gospodarske djelatnosti. Naša županija ima sjajne mogućnosti velik dio proizvodnih aktivnosti raditi u službi turizma. Poveznica turizma i gospodarstva u posljednje vrijeme najvidljivija je kod OPG-ova, odnosno sve većeg razvoja poljoprivredne proizvodnje i agroturizma u ruralnim dijelovima županije – kaže župan Zadarske županije Božidar Longin.

Projekt uključuje upravljanje i promidžbu kulturnim i turističkim rutama te posjetiteljskim centrima koji nose oznaku HERA - na zadarskom Poluotoku Mali Arsenal, Prolaz cara Augusta i Vrata sv. Krševana, zatim Asserija, Kaštel Benković u Benkovcu, Stari grad Pag i Nin. Projekt se financira iz europskog projekta prekogranične suradnje HERCULATOR, a Zadarska županija je vodeći partner.

Pomoćnici u nastavi Javni poziv Djeci s teškoćama u nastavi će pomagati 69 stručnjaka

– Na putovima liburnsko-rimskog nasljeđa nastojimo izraditi planove upravljanja i marketinga. Cilj je promovirati ono što je već učinjeno, ali i dobiti stručni dokument koji će utvrditi kako upravljati s time i kako to dodatno valorizirati – ističe pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, turizam, infrastrukturu i EU fondove Lovro Jurišić.

Turistički rast koji je posljednje desetljeće vidljiv u većini lokalnih i regionalnih jedinica samouprave ojačao je i druge gospodarske djelatnosti. Zadarska županija, definitivno ima mogućnosti da većinu svojih proizvodnih aktivnosti usmjeri prema turizmu, jer je to veliki motiv poduzetnicima. Poveznica turizma i gospodarstva najvidljivija je kod OPG-ova, koji sve više uspješno koriste sredstva iz EU fondova za pokretanje ili proširenje poslovanja. Iako turizam na jugu Hrvatske raste svake godine stopama od 10 i 15 posto, a turistička ponuda i sadržaji sve su veći, Zadarska županija shvaća i važnost pokretanja ne-turističkog sektora zbog čega se iz proračuna redovno subvencionira malo i srednje poduzetništvo.

Tvrđava Klis Sjajni rezultati Pravi turistički hit – dosad ostvarili 52 posto više noćenja nego lani