Izbornik
Naslovnica Županije Splitsko-dalmatinska
Sjajni rezultati

Pravi turistički hit – dosad ostvarili 52 posto više noćenja nego lani

Tvrđava Klis
1/5
Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL
U petak na kliškoj tvrđavi koncert će održati Nenad Vetma, a u subotu u parku u Klis Kosi održava se ribarska večer

Općina Klis turistički je hit ovoga ljeta i ostvaruje sjajne rezultate. Tako su turistički djelatnici do sad zabilježili porast noćenja za vrtoglavih 52% u odnosu na isto razdoblje 2017. godine. Kliško kulturno ljeto s bogatim programom zacijelo pruža sadržaj zbog kojeg brojni gosti posjećuju Klis.

Kliška tvrđava Ministar Cappelli: Tvrđavu Klis bi ove godine moglo posjetiti rekordnih 100.000 gostiju

Predstave, koncerti, izložbe...

Najveća je atrakcija Uskočki boj za Klis, povijesno-scenski spektakl održan prošlog vikenda, u kojem uz nadaleko poznate Kliške uskoke sudjeluju brojne hrvatske i strane povijesne postrojbe. Kliška tvrđava, jedna od najvažnijih i najljepših fortifikacijskih građevina u Europi, veličanstvena je kulisa za nezaboravni spektakl oživljene povijesti u kojem sudjeluje preko 300 članova povijesnih postrojbi i viteških skupina iz Hrvatske i Europe koji vraćaju posjetitelje u srednji vijek i doba obrane Klisa od Osmanlija. Do sada su održane i brojne predstave, koncerti, izložbe, pučke fešte, a već u srijedu kliški gosti mogu pogledati predstavu “Tajkuni” glumačke družine Histrion.

U crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u četvrtak će se održati koncert kliških ozbiljnih glazbenika. U petak na kliškoj tvrđavi koncert će održati Nenad Vetma, a u subotu u parku u Klis Kosi održava se ribarska večer, uz mnoštvo kulturnih događanja koja se nastavljaju do konca kolovoza.

Klis Dobili na upravljanje svoj kameni simbol i lokomotivu za razvoj Tvrđava nakon 500 godina opet u kliškim rukama

– Iako tek gradimo destinaciju, mislim da imamo sve pretpostavke za razvoj turizma i siguran sam da ćemo iz godine u godinu biti bolji. Moramo biti zadovoljni što mnoge obitelji na području naše općine ostvaruju dodatan prihod najmom kuća za odmor – kaže Jakov Vetma, načelnik Općine Klis.

Tvrđava, kliški zaštitni znak, iz godine u godinu privlači sve veći broj posjetitelja. Prošla je godina bila rekordna, a ove godine opet bilježe povećanje broja posjetitelja i to iznad 60%.

Subvencije za vrtiće

– Dobra stvar je što smo Knežev dvor otvorili za sve posjetitelje, ali tek 2019. upotpunit ćemo cijelu priču s Interpretacijskim centrom, rasvjetom Tvrđave i novim parkiralištem. Ipak, planirani prihod od 3 milijuna kuna od ulaznica ćemo uspjeti ostvariti. Ta sredstva želim proslijediti našim stanovnicima i olakšati im život na području općine subvencioniranjem vrtića kao i kupnjom radnih bilježnica za sve osnovnoškolce – poručuje Vetma.

Zaprešić Ljetno Banovanje u Zaprešiću U manje od pet godina počeli su dolaziti i inozemni gosti Općina Klis Tekuća godina dosad je vrlo uspješna za klišku tvrđavu i Klis Kliška tvrđava ostvarila 76% više posjeta i dobila novi vizualni identitet