Izbornik
Naslovnica Županije Zadarska
Senzacionalni uspjeh virskog turizma uoči Međunarodne turističke smotre INTERSTAS 2018.

Vir osvojio nagrade koje su dobivali Dubrovnik, Opatija, akademik Jakša Fiamengo...

Vir
Foto: Općina Vir
Destinacijska kompanija Vir turizam dobila je Zlatni INTERSTAS, a Općina Vir priznanje jubilarnog 25. festivalskog izdanja

Na 25. izdanju prestižne Međunarodne smotre turizma, filma, krajobraza INTERSTAS 2018. glavna nagrada Zlatni INTERSTAS odlazi u ruke destinacijske menadžment kompanije Vir turizam, dok će posebno priznanje INTERSTAS-a pripasti Općini Vir.

Vir Veliki projekt vrijedan čak 280 milijuna kuna Uređenjem južne i zapadne obale Vir će postati otok s pet zvjezdica

Prestižne nagrade

Riječ je o nagradama koje su u prijašnjih godina dobivale turističke zajednice Dubrovnika, Splita i Crikvenice, Grad Opatija i Nacionalni park Krka, odnosno HRT-ov projekt “Lijepom našom”. Turističke Povelje FEST-a Europske federacije turističkih novinara na istoj manifestaciji dobivali su slavni arhitekt Nikola Bašić, akademik i pjesnik Jakša Fiamengo, klapa Intrade, kao i generalni tajnik Mediteranske fondacije turizma Andrew Agius Muscat te brojni drugi uglednici, slavne osobe i elitne hrvatske ustanove i institucije - ističu najnoviji uspjeh iz Općine Vir. Tako se Vir u dvije kategorije našao ne samo među nominiranima, već i među nagrađenima. Virani tvrde da je to punokrvna senzacija, ali nije slučajna niti nezaslužena. – Ovo je najveće priznanje koje smo mogli dobiti za sve što smo dosad napravili u turizmu. Ponosni smo i sretni što se jedan mali otok poput Vira našao u društvu najjačih hrvatskih destinacija, premda smo istovremeno i svjesni koliko smo u turizmu napravili posljednjih deset godina. Prvi smo krenuli s turističkom strategijom razvoja, razvili projekt Vir 365 te ga marketinški, operativno, dosljedno i uporno provodili uz stalno podizanje standarda i kvalitete turističke usluge. Sada ubiremo plodove tog rada koji je, kako vidimo, prepoznat i na međunarodnoj sceni – kazao je načelnik Općine Vir Kristijan Kapović koji će u studenomu ove godine u ime virske općine preuzeti posebno priznanje INTERSTAS-a.

Iz virske lokalne uprave najavljuju da će na četverodnevnoj turističkoj fešti u Solinu od 7. do 10. studenog među laureatima biti i direktorica destinacijske kompanije Vir turizam Kristina Perić, kako bi primila Zlatni INTERSTAS za postignutu izvrsnost u razvoju turizma na Viru, a time i prepoznatljivosti hrvatskog turističkog proizvoda u svijetu.

– Iznimno sam ponosna što predstavljam i vodim općinsku destinacijsku kompaniju koja se tijekom svih ovih godina potvrdila kao turistička vrijednost. Prvi smo na Jadranu preuredili zapušteni svjetionik u rezidencijalni turistički objekt, osmislili smo i organizirali sve događaje i manifestacije na otoku te ga promovirali kao ekskluzivnu izletničku i događajnu destinaciju naše županije – istaknula je Kristina Perić ističući da je međunarodni INTERSTAS najvažnija turistička smotra u Hrvatskoj.

Odabir svake godine

Virani podsjećaju da su na prethodnom, 24. izdanju INTERSTAS-a sudjelovali predstavnici 28 zemalja, a od 136 predloženih kandidata – pojedinaca, tvrtki i asocijacija – odabrano je 28 laureata, odnosno 14 individualnih i 14 kolektivnih nagrada uz dva certifikata. Direktorij INTERSTAS-a i FEST-a svake godine temeljem prispjelih kandidatura i obrazloženja Povjerenstva turističkih novinara za svakog pojedinca i organizaciju odabire te dodjeljuje prestižne međunarodne turističke nagrade.

– Odabrani laureati kreativnom kvalitetom rada, svojim projektima, razvojnim programima, turističkom prezentacijom te kulturnim, duhovnim i sličnim programima izravno ili posredno promiču i unapređuju razvoj turizma. To zasigurno pridonosi prosperitetu, kvaliteti, boljitku života i boljem razumijevanju među ljudima i narodima, čime potvrđuju opravdanosti dodjele ovih uglednih međunarodnih turističkih nagrada – kažu u FEST-u o značaju i težini dodijeljenih nagrada, priznanja i certifikata.

Cjelogodišnja izletnička i cikloturistička destinacija te oaza za rekreativce     

Na primjeru tvrtke Vir turizam, ovogodišnjeg dobitnika Zlatnog INTERSTAS-a, i u doslovnom se smislu projekt “Vir 365” može čitati kao 365 turističkih dana u godini, što je opća i željena razvojna tendencija hrvatskog turizma. S više od 60 događaja u godini, od kojih su neki djelići mozaika višetjednih manifestacija, otok Vir prometnuo se u cjelogodišnju omiljenu izletničku i cikloturističku destinaciju, oazu za rekreativce i sportaše takozvanih malih, ali masovnih sportova. Cijeli program osmišljava se i provodi u virskoj destinacijskoj kompaniji, a prvi komadić te turističke torte pripada tradicionalnom dočeku Nove godine na otvorenom, koji je posljednjih godina s glamuroznim koncertima okupio više od deset tisuća posjetitelja. Siječanj i veljača na Viru nude petotjedni tradicijski spektakl Maškare na Viru, dok su ožujak, travanj i svibanj rezervirani za proslave Valentinova, Dana žena, Dana narcisa, tradicionalnu biciklijadu od Zadra do Vira, međunarodnu biciklističku Veliku nagradu otoka Vira, Prvosvibanjsku feštu i međunarodni atletski maraton.

Od lipnja do polovice rujna Vir živi u ritmu Virskog ljeta, najjače sezonske manifestacije u Hrvatskoj koja je na otvorenoj sceni virske rive okupila sve najbolje domaće i regionalne estradne umjetnike i bendove. Nije Virsko ljeto u svom tromjesečnom trajanju samo glazbeni spektakl; nose ga također hrvatsko finale showa City Games, animacijski programi od jutra do večeri, predstave za djecu, natjecanja pjevača amatera, klapski susreti, udičarska natjecanja, boćarski turniri, javna praćenja velikih sportskih manifestacija, ronilačke i druge sezonske aktivnosti. Tek što se okonča ljetno uzbuđenje, razdoblje posezone u rujnu i listopadu otvara najveći hrvatski manifestacijski spektakl malih sportova 4 u V1ru: finale Alpe Adria Jet Ski Toura, Međužupanijsko udičarsko natjecanje najboljih hrvatskih udičara i udičarki, završnica Kupa Hrvatske u olimpijskom triatlonu te jesenska biciklijada Zadar-Vir. Studeni i prosinac rezervirani su za Advent na Viru, manifestaciju koja je već u prvoj godini nagrađena prestižnom nagradom Simply the Best, a uspješno je promovirala otok kao blagdansku i gastro destinaciju s obiljem koncertne i glazbene ponude uz paljenje adventskih svijeća te otvorenje prvog virskog zimskog klizališta - ističu s Vira.     

Vir je hrvatski rekorder po povećanju turističkog prometa Najbolji u županiji Vir je hrvatski rekorder po povećanju turističkog prometa