Izbornik
Naslovnica Županije Zadarska
Vrijedni 45 milijuna kuna

Liburnija kupuje 25 novih autobusa

Liburnija
Foto: Dino Stanin/PIXSELL
Vozila vrijede 45 mil. kuna, a 36 milijuna bespovratna su sredstva EU. Ostalo je iz državnog proračuna – rekao je ministar Oleg Butković

U zadarskoj gradskoj vijećnici potpisan je Ugovor o dodjeli gotovo 36 milijuna bespovratnih sredstava za projekt nabave 25 novih autobusa za zadarsku Liburniju. Ugovor su potpisali ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković i ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU Tomislav Petric s direktorom tvrtke Liburnija d.o.o. Edvinom Šimunovim. Potpisivanju su nazočili i župan Božidar Longin te gradonačelnik Branko Dukić.

Na sastanku je naglašeno kako je za dolazak gostiju, uz dobar marketing, bitno i to da se oni osjećaju sigurno u našoj zemlji Ministar turizma na radnom sastanku u Turističko-informativnom centru u Zadru Cappelli: Prihodi od turizma 10 posto veći nego lani - bit će 12 milijardi kuna

Prosječna starost autobusa u županijskom prometu je 16 godina, a nabavom novih smanjit će se na 8,5 godina. Potpisivanjem ovog Ugovora promiče se podizanje kvalitete usluga prijevoza, ali i jača svijesti o važnosti zaštite okoliša i smanjenja emisije štetnih plinova. Ovime će se značajno podići kvaliteta javnog prijevoza na gradskim i prigradskim autobusnim linijama - istaknuo je župan Božidar Longin.

Ministar Butković istaknuo je kako njegovo ministarstvo odlično surađuje sa Zadarskom županijom te Gradom Zadrom.

Nabava novih 25 autobusa vrijedna je 45 milijuna kuna, a 36 milijuna kuna su bespovratna sredstva EU, dok je preostalo plaćeno iz državnog proračuna – rekao je ministar.

Na području svake općine potpisnice prometovat će jedan od novonabavljenih autobusa koji će biti prilagođen osobama s invaliditetom ili smanjene pokretljivosti.

– Za županijski promet nabavlja se 8 prigradskih autobusa s podiznom rampom, svaki prilagođen osobama u invalidskim kolicima, te 11 prigradskih autobusa prilagođenih osobama smanjene pokretljivosti, s mogućnošću ugradnje lifta za invalidska kolica – zaključio je župan Longin.

Župan Božidar Longin Otvoreni proračun Od programa u turizmu Zadarska županija ulaže najviše u program Hercultour