Izbornik
Naslovnica Županije Zadarska
Na susretu u Bugarskoj Zadarska županija primljena u punopravno članstvo CEEC-a 16+1

Longin: Nova prilika za suradnju s kineskim, ali i s regijama EU

Susret u Sofiji održan je pod motom “Globalno razmišljanje, lokalna akcija”
1/2
Foto: Zadarska županija
Inicijativa “16+1” za suradnju između Kine i 16 zemalja SIE-a važan je mehanizam za poticanje političkog dijaloga, ulaganja, trgovinskih i gospodarskih odnosa i suradnje na širokom spektru područja

U bugarskoj prijestolnici Sofiji održan je četvrti susret Udruge lokalnih čelnika zemalja srednje i istočne Europe i Kine (CEEC 16+1) na kojem je Zadarska županija primljena u punopravno članstvo.

Župan Zadarske županije Božidar Longin predvodio je hrvatsko izaslanstvo na susretu koji je okupio čelnike regionalnih i lokalnih samouprava 16 zemalja srednje i istočne Europe te predstavnike regija iz NR Kine.

Četvrti sastanak lokalnih čelnika zemalja srednje i istočne Europe i Kine održan je samo tri mjeseca nakon sedmog sastanka na vrhu “16 + 1”, održanog u Sofiji 7. srpnja 2018., na kojem je hrvatsko izaslanstvo predvodio predsjednik Vlade Andrej Plenković. Inicijativa “16+1” za suradnju između Kine i 16 zemalja SIE-a važan je mehanizam za poticanje političkog dijaloga, ulaganja, trgovinskih i gospodarskih odnosa i suradnje na širokom spektru područja.

Prilika za gospodarstvenike

Posljednjih godina suradnja na lokalnoj razini “16+1” dobiva na popularnosti putem potpore bratimljenju kapitala, pokrajina, regija i općina Kine i zemalja srednje i istočne Europe te posjetima izaslanstva kako bi se poticala izravna razmjena i suradnja na lokalnoj razini.

– Vjerujemo da zajedničkim naporima možemo postići znatne praktične rezultate, osobito na području gospodarstva – poručio je na otvaranju konferencije bugarski premijer Boyko Borissov.

Teme sastanaka u Sofiji bile su usmjerene na razvoj suradnje na lokalnoj razini u području turizma, poljoprivrede, industrijskih zona te malog i srednjeg poduzetništva.

– Očekujem da će ovo biti još jedna prilika našoj županiji za iskorak u ostvarivanju suradnje s kineskim, ali i europskim regijama. Prepoznati smo kao lokacija koja ima velike potencijale, a činjenica da je Nova luka Zadar u Gaženici službeno postala druga europska luka na Pomorskom putu svile povećala je njihovo zanimanje – rekao je župan Longin.

Na marginama konferencije Longin je održao nekoliko radnih sastanaka, između ostalog, i s izaslanstvom prijateljske kineske provincije Hainan.

– Još jednom su iskazali oduševljenje nedavnim boravkom u našoj županiji. Puni su pozitivnih dojmova i vrlo su raspoloženi za suradnju na području gospodarstva, kulture, sporta i sveučilišta. Svakako ćemo nastaviti razgovore oko suradnje u zračnom prometu, jer je njihov Hainan Airlines jedan od najznačajnijih prijevoznika u Aziji – dodao je Longin.

Osvojili brojne simpatije

Na sastanku regionalnih čelnika Zadarska županija primljena je u punopravno članstvo Udruge, a pismo namjere o pridruživanju Udruzi potpisao je župan Božidar Longin u pratnji veleposlanice Republike Hrvatske u Bugarskoj Nj. E. Ljerke Alajbeg.

– Zadarska županija osvojila je velike simpatije sudionika ove konferencije i iznimno pozitivno prezentirala Hrvatsku. Ovakvi sastanci prigoda su za ostvarivanje kontakata i razgovora o gospodarskoj suradnji između Kine i zemalja srednje i istočne Europe u čemu i Hrvatska može naći svoj interes – istaknula je veleposlanica Alajbeg.

Susret je održan pod motom “Globalno razmišljanje, lokalna akcija” u organizaciji Ministarstva bugarskog predsjedanja Vijećem EU i regionalnog guvernera Sofije u partnerstvu s Općinom Sofijom, Nacionalnom udrugom općina u Republici Bugarskoj i Nacionalnom palačom kulture.