Izbornik
Naslovnica Gradovi Vinkovci
Pozitivne priče pojedinaca i institucija iz Vinkovaca u vrijeme epidemije koronavirusa

Izrađuju zaštitne vizire, pokrenuli online vrtić, prikazuju predstave...

1/2
Foto: Branimir Bradarić
Gradsko kazalište Joza Ivakić na Facebook stranici objavljuje stare fotografije kazališta, a prikazali su i snimku svoje predstave „Seksualni perverznjak“

Kako to i inače bude, svaka krizna situacija u građanima probudi ono najbolje i najinovativnije pa se mnogi javljaju s najrazličitijim idejama kako nešto napraviti, prebroditi, pomoći… Potvrdilo se to i u Vinkovcima gdje su se proteklih dana brojni Vinkovčani javili s maštovitim idejama kako napraviti zaštitne vizire za cijelo lice, zabaviti djecu preko interneta ili pak pogledati nekakvu kazališnu predstavu preko društvenih mreža.

Inicijativa Traži se rješenje za logistiku i prijevoz gotove robe

Pomažu bolnicama

Nedostatak zaštitnih maski pokušava printanjem zaštitnih vizira u 3D tehnologiji riješiti voditelj Odjela za poduzetništvo vinkovačke razvojne agencije VIA Domagoj Bubalo.

Kaže kako je njega i Stipu Mateja Babića situacija s koronavirusom potaknula na izradu maski na 3D printeru koje potom daruje svim djelatnicima u zdravstvenom sustavu, ali i ostalima koji su u opasnosti od zaraze ovim virusom na radnom mjestu. Vlastitim sredstvima kupili su sirovinu i izradili nekoliko modela koje su proslijedili u vinkovačku bolnicu gdje su ih oduševljeno primili. Do sada su proizveli nekoliko desetaka zaštitnih vizira, a sve što proizvedu ostaje u Vukovarsko-srijemskoj županiji i ide prvo u vinkovačku i vukovarsku bolnicu.

– Nakon isporuke tim institucijama, ostatak maski ide ostalim zdravstvenim institucijama. Imamo malih problema sa sirovinom, ali nekako se snalazimo. Trenutačno nam nedostaje trake, gume ili čička kako bismo mogli završiti vizir, ali nadamo se da će i to stići – rekao je Bubalo.

Svoj doprinos u ovoj situaciji dale su i tete iz Dječjeg vrtića Vinkovci koje su odlučile napraviti poseban program za mališane iz vrtića i tako im olakšati dane u kojima su se našli. Tete su se organizirale i na Facebooke otvorile stranicu Online Dječji vrtić Vinkovci. Tijekom svakoga dana za mališane pripreme nekoliko zanimljivih videoklipova pa tako tu ima pričanja priča, likovnih radionica, jutarnjih vježbi, malih predstava.

Donesen prvi set mjera za pomoć građanima i gospodarstvenicima Odgođeno plaćanje zakupa, vrtića, prisilne naplate, komunalne naknade

– Ovom inicijativom željeli smo pomoći predškolskoj djeci i uljepšati im boravak u kući. Vjerujem da će svatko uspjeti pronaći nešto za sebe i na taj način “skratiti” vrijeme u novonastaloj situaciji. Mislimo na sve vas, čuvajte se i vjerujem da se ubrzo vidimo u našim vrtićima – poručila je ravnateljica Dječjeg vrtića Vinkovci Suzana Zidar koja je bila i inicijatorica Online Dječjeg vrtića.

Administratorica stranice Online DV Vinkovci i odgajateljica u Dječjem vrtiću Stribor Ljubica Jukić rekla je kako se svakodnevno bave snimanjem kratkih videouradaka iz kućne atmosfere koji su namijenjeni djeci te ih na taj način pokušavaju zabaviti, animirat, potaknuti i poslati im poruku kako ih nisu zaboravili i misle na njih.

Reportaža o radu kazališta

– Videosadržaji koje svakodnevno emitiramo sastoje se od tjelesnih, dramskih, likovno-kreativnih, matematičkih i glazbenih aktivnosti. Pričanje i čitanje priča postalo je naša svakodnevica – rekla je Jukić.

U pozitivne inicijative iz Vinkovaca, u vrijeme epidemije kada je većinu toga stalo, uključilo se i Gradsko kazalište Joza Ivakić.

Bogata turistička ponuda Vinkovci iz godine u godinu bilježe sve bolje turističke rezultate

– Na našoj Facebook stranici objavljujemo stare fotografije kazališta, a prikazali smo i snimku naše predstave „Seksualni perverznjak“. Na lokalnim televizijskim stanicama prikazat ćemo i našu hit-predstavu „Vrzino kolo“ u kojoj ima puno slavonskog plesa i pjesme. Prikazat ćemo i reportaže o radu kazališta, a imamo još nekih ideja ako ovo potraje – rekao je ravnatelj vinkovačkog kazališta Zdenko Rečić.