Izbornik
Naslovnica Gradovi Vinkovci
Donesen prvi set mjera za pomoć građanima i gospodarstvenicima

Odgođeno plaćanje zakupa, vrtića, prisilne naplate, komunalne naknade

Foto: Branimir Bradarić
Ovo je prvi paket mjera i sukladno situaciji pripremamo i dodatne mjere pomoći, rekao je gradonačelnik Bosančić

Svjesne da će epidemija koronavirusa donijeti brojne gubitke građanima i poduzetnicima, vinkovačke vlasti odlučile su održati prvu online sjednicu Gradskog vijeća na kojoj su vijećnici većinom glasova donijeli niz preporuka kako bi se izašlo u susret građanima i poduzetnicima i pomoglo im da što lakše prežive ovo krizno vrijeme.

Bogata turistička ponuda Vinkovci iz godine u godinu bilježe sve bolje turističke rezultate

Posebno oformljen tim

U suradnji s posebno oformljenim timom „Pomoć gospodarstvu“ gradonačelnik Ivan Bosančić je predložio sedam mjera pomoći Grada gospodarstvenicima i građanima koje je Gradsko vijeće i prihvatilo.

– Sve ove mjere imaju za cilj pripomo??i našim građanima i poduzetnicima da prebrode poteškoće u kojima su se zatekli zbog pandemije koronavirusa. Drago mi je što je Gradsko vijeće donijelo ovu odluku kako bismo mogli odmah prionuti njezinoj provedbi. Posebno oformljeni timovi za pomoć gospodarstvu i građanstvu, osim provedbe ovih mjera, bit će na raspolaganju vinkovačkim gospodarstvenicima od trenutka kada Vlada RH i nadležne institucije objave pozive za ovotjedne donesene mjere pomoći. Grad Vinkovci stoji na raspolaganju svojim građanima u ovim teškim trenucima. Naglašavam da je ovo prvi paket mjera i sukladno situaciji pripremamo i dodatne mjere pomoći – rekao je Bosančić.

Donesena je mjera kojom je gospodarstvenicima odgođeno plaćanje komunalne naknade za ožujak, travanj i svibanj.

Putem natječaja prodaju gradsko zemljište Cilj je demografska obnova Vinkovaca

Rebalans proračuna

Za vrijeme trajanja obustave poslovnih djelatnosti gospodarstvenici se oslobađaju plaćanja najma poslovnih prostora i javnih površina u vlasništvu Grada. Neće se napaćivati ni zakupnina za gradske prostore i reklame. Roditelji su oslobođeni plaćanja produžene nastave u školama za svoju djecu sve do obustave mjere. Roditelji su do daljnjeg oslobođeni plaćanja vrtića, a njima će se pomoći naknadama kako bi se očuvala zaposlenost. Obustavljene su i prisilne naplate.

Na sjednici je donesen i rebalans gradskog proračuna unutar kojega sada postoji mjera od milijun kuna namijenjenih za borbu s koronavirusom. Taj iznos od milijun kuna bit će dodatno povećan.

– Kada se zbroje učinci svih mjera koje smo donijeli na ovoj online sjednici vijeća riječ je o oko 2,5 milijuna kuna od kojih smo odustali u korist naših građana i poduzetnika. Želim da građane oslobodimo građane plaćanja nekih obveza, ali i da u isto vrijeme pomognemo gospodarstvu koje je stup društva. Moramo učiniti sve da sačuvamo zaposlenost koliko je god moguće iako je već sada vidljivo da će borba za očuvanje radnih mjesta zasigurno biti zahtjeva i dugotrajna. Posebno oformljeni timovi za pomoć gospodarstvu i građanstvu će osim provedbe ovih mjera biti na raspolaganju vinkovačkim gospodarstvenicima od trenutka kada Vlada RH i nadležne institucije objave pozive za ovotjedne donesene mjere pomoći – kazao je Bosančić.

Vinkovci donijeli nove mjere za razvoj poduzetništva Grad će poduzetnicima subvencionirati kamate na kredite, troškove priključaka...

Podsjetio je i kako je prije izbijanja epidemije koronavirusa gospodarstvo Vinkovaca počelo rasti i ostvarivati sve bolje poslovne rezultate. Rastao je broj zaposlenih, rasli su prihodi, ali rasle su i plaće radnicima.

– Cilj nam je i građanima i gospodarstvenicima maksimalno olakšati sve negativno što je uzrokovala ova epidemija. Ovo je prvi set mjera, ali svakako ćemo pratiti situaciju i biti spremni reagirati po potrebi. Isto tako i Vlada RH donijela je set gospodarskih mjera koje će, vjerujem, koristiti i vinkovački gospodarstvenici – zaključio je Bosančić.