Izbornik
Naslovnica Gradovi Vinkovci
Vinkovci donijeli nove mjere za razvoj poduzetništva

Grad će poduzetnicima subvencionirati kamate na kredite, troškove priključaka...

1/2
Foto: Branimir Bradarić
Za cjelokupni program objedinjen u šest mjera Grad je u proračunu za 2020. osigurao ukupno 2,5 milijuna kuna uz tendenciju povećanja sredstava u skladu s rastom gospodarstva, rekao je pročelnik Hrvoje Niče

Od prvoga dana njegova stupanja na dužnost, gradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić ističe kako je razvoj gospodarstva i stvaranje povoljnije poduzetničke klime jedan od fokusa u njegovu radu. Slijedom toga Program poticanja poduzetništva na području Vinkovaca za 2020. godinu odlukom Gradskoga vijeća dopunjen je novim mjerama koje bi trebale doprinijeti daljnjem razvoju i jačanju poduzetnika i gospodarstva.

Postavljanje asfalta nakon visemjesečnih radova u Ulici dr. Franje Tuđmana Uređenje grada Nova pješačka staza i u Ulici V. Nazora

Za nove i postojeće

– Postojeći program smo temeljem prijedloga i zahtjeva naših gospodarstvenika unaprijedili te smo mu dodali četiri nove mjere. U skladu s time Grad Vinkovci će u 2020. godini subvencionirati troškove priključka na komunalno vodne građevine, kamate na poduzetničke kredite i zajmove, troškove sudjelovanja na sajmovima, te troškove najma prostora u novootvorenom Poduzetničkom inkubatoru – rekao je Bosančić.

Istaknuo je i kako su novim Programom poticanja poduzetništva definirane mjere, uvjeti, aktivnosti i prihvatljivi korisnici koji će potporama ojačati svoju konkurentnost, povećati kapitalna ulaganja uz rast zaposlenosti i dohotka zaposlenih, podići razinu poduzetničkih znanja i vještina i ostvariti brojna druga poboljšanja na opću korist poduzetnika i zaposlenika. Tako će, između ostaloga, poduzetnici moći ostvariti potpore u iznosu do 80% prihvatljivih troškova, a najviše do 30.000 kuna putem mjere Ulaganje u tehnologiju i ljudske resurse u cilju njihova očuvanja i rasta broja poduzetnika i postojećih radnih mjesta. Oni će moći ostvariti i subvenciju od 7500 kuna za priključak na komunalno-vodne građevine za javnu odvodnju i pročišćavanje otpadnih voda.

ZAVRŠNA KONFERENCIJA PROJEKTA PODUZETNIČKI INKUBATOR VINKOVCI Na 2220 kvadrata prilika za početak 18 novih mladih poduzetnika

Novi poduzetnici imaju priliku ostvariti potporu financiranja 100% troškova, u iznosu najviše do 3000 kuna za troškove otvaranja ili osnivanja gospodarskog subjekta, nabavu strojeva, uređaja i inventara, edukacija kao i izrade promotivnih materijala i web-stranica. Isto tako, bit će moguće subvencioniranje kamata na kredite i zajmove mikro, malih i srednjih poduzetnika. Osmišljena je i mjera u okviru koje će subvencionirati poduzetnike koji sudjeluju na sajmovima.

– Za cjelokupni program objedinjen u 6 mjera Grad je u proračunu za 2020. osigurao ukupno 2,5 milijuna kuna uz tendenciju povećanja sredstava u skladu s rastom gospodarstva, rekao je pročelnik vinkovačkog Upravnog odjela za gospodarstvo Hrvoje Niče.

Više zaposlenih

Gradonačelnik Bosančić ističe da su mjere i prošle godine dale dobre rezultate, a očekuju da će ove biti još i bolji.

Započeo projekt Pannonia Gourmet Zajedničkim projektom do čuvanja lokalne kuhinje

– Trenutačno u Vinkovcima posluje gotovo 600 poduzetnika koji sudjeluju s 42% ukupne gospodarske aktivnosti u Vukovarsko-srijemskoj županiji. Od 2016. do 2018. na području grada kontinuirano se povećavao broj tvrtki u dobiti (14,52%), broj izvoznika (7,41%), dok je trgovinski saldo udvostručen za 113%. Izravni pokazatelj za izuzetno povoljnu gospodarstvenu klimu vidljiv je i u tome što je više od 1000 novozaposlenih u Vinkovcima, a bruto plaće su veće za više od 1000 kuna. Osim toga, u Vinkovcima 2019. rođeno je više beba nego godinu dana prije – zaključio je Bosančić.