Izbornik
Naslovnica Gradovi Vinkovci
ZAVRŠNA KONFERENCIJA PROJEKTA PODUZETNIČKI INKUBATOR VINKOVCI

Na 2220 kvadrata prilika za početak 18 novih mladih poduzetnika

Foto: Branimir Bradarić
'Dobili smo prekrasnu zgradu u gradu kao novi dom za sve one poduzetnike koji budu željeli raditi u ovim našim prostorima', rekao je gradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić

Završila je gradnja i opremanje Poduzetničkog inkubatora Vinkovci koji se gradio na prostoru između stadiona Cibalije i Ulice Dragutina Žanića Karle. Tim povodom u Vinkovcima je održana završna konferencija projekta koji se financirao u sklopu poziva Razvoj poslovne infrastrukture.

Započeo projekt Pannonia Gourmet Zajedničkim projektom do čuvanja lokalne kuhinje

Edukacije i usluge

– Riječ je o 2200 kvadrata novoga prostora namijenjena novim poduzetnicima koji će u Vinkovcima dobiti priliku ostvariti svoje prve poduzetničke dane i stvoriti svoje tvrtke. Dobili smo prekrasnu zgradu u gradu kao novi dom za sve one poduzetnike koji budu željeli raditi u ovim našim prostorima – rekao je gradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić.

Dodao je i kako je riječ o projektu vrijednom 21,4 milijuna kuna, od čega nepovratna sredstva čine 20 milijuna kuna. Nositelj je Grad Vinkovci, a partneri su Agencija za razvoj i investicije grada Vinkovaca VIA i Tehnološki park Vinkovci, čiji je dio Poduzetnički inkubator. Bosančić je najavio kako će u vinkovačkom inkubatoru svoje mjesto naći 18 poduzetnika, i to njih 13 u uredskim prostorima te pet u prostorima za obrtnike. Sukladno projektu i najavama gradskih vlasti Inkubator će korisnicima pružati usluge najma ovisno o etapi njihova razvoja, a kroz pred-inkubacijske i inkubacijske programe. Isto tako predviđene su i različite servisne aktivnosti uključujući samouslužni restoran. U savjetodavnom i edukacijskom dijelu bit će organizirane edukacije potrebne stanarima, korisnicima i partnerima Inkubatora te brojne poslovne usluge kao što je savjetovanje u vezi s osnivanjem poduzeća, razrada poduzetničke ideje, izrada poslovnog plana, izrada investicijske studije, postavljanje organizacijske strukture, analiza tržišta, izrada marketinških planova, upravljanje kvalitetom, porezno savjetovanje i računovodstvo i slično.

VIA - suradnik bez kojeg Grad Vinkovci ne može Agencija za razvoj i investicije trenutačno provodi projekte od 150 milijuna kuna

– U Vinkovcima je trenutačno aktivno oko 600 poduzetnika, i to od mikro do najvećih. Međutim, najvažnije je to što su vinkovački poduzetnici u posljednje dvije godine zaposlili gotovo tisuću više naših sugrađana. Isto tako oni su u Vinkovcima podignuli bruto plaću za 1070 kuna, dok se u isto vrijeme naš trgovinski saldo povećao 113% u odnosu na razdoblje otprije dvije godine. To su podaci koji su važni i oni pokazuju to da naši poduzetnici rastu. Raste i kompletno naše gospodarstvo, što u konačnici znači jači i čvršći grad kao i gospodarski jaču županiju. Treba znati i kako se 42% gospodarske djelatnosti u županiji praktički događa u Vinkovcima – rekao je Bosančić.

Objava natječaja

Direktor Tehnološkog parka Vinkovci Josip Gilja rekao je kako će Poduzetnički inkubator vrlo brzo biti popunjen stanarima, baš kao što je to i Tehnološki park. Najavio je i raspisivanje natječaja za poduzetnike, odnosno buduće stanare Poduzetničkog inkubatora. Prema njegovim riječima, trenutačno se u prvom objektu Tehnološkog parka Vinkovci nalazi 17 stanara.

Milijarda ustaje Vinkovci u akciji protiv nasilja nad ženama

– Ta će zgrada i dalje ostati u funkciji i na raspolaganju poduzetnicima grada Vinkovaca. Nova zgrada osigurava prostor za 18 novih tvrtki. Na raspisani javni poziv tvrtke će se moći natjecati za te prostore. Očekujemo da nakon 30 dana od objave natječaja imamo i prve stanare u ovom prostoru – rekao je Gilja.

Na završnoj konferenciji projekta gradnje Poduzetničkog inkubatora Vinkovci bio je i ministar državne imovine Mario Banožić te ministar gospodarstva Darko Horvat, koji je rekao kako je to nastavak niza projekata pokrenutih radi poticanja novih poduzetnika diljem Hrvatske.

Gradska knjižnica i čitaonica Vinkovci Bibliobus proslavio 14. rođendan

– U stvaranju poduzetničkog konkurentnog okruženja Ministarstvo gospodarstva kroz strukturne fondove EU investira više od 2,5 milijarde kuna. Kada se mene kao ministra gospodarstva pita koja je za nas najbolja demografska mjera i kojim metodama želimo zaustaviti egzodus mladih ljudi iz Hrvatske, ovaj projekt i ova zgrada upravo su jedna od pretpostavki kako Ministarstvo gospodarstva tome daje doprinos – rekao je Horvat.

Ministar je ovom prilikom potpornim poduzetničkim institucijama iz cijele Hrvatske uručio ugovore u ukupnoj vrijednosti 15 milijuna kuna.

– Potporne institucije su te koje moraju dati doprinos da ovakve zgrade ne budu prazne, već da se osmisle sadržaji koji doprinose gospodarskom rastu – rekao je Horvat.