Izbornik
Naslovnica Gradovi Vinkovci
Održana tradicijska manifestacija "Od Đurđeva do Markova"

Jahači pozdravljali Vinkovčane, održan i blagoslov polja

1/3
Foto: Vinkovci
Ovaj jedinstveni događaj na istoku Hrvatske udruga Naši Borinci organizira od 2014. sa željom da se promoviraju povijesne i kulturne vrijednosti vinkovačkog kraja pa otuda i inicijativa oživljavanja ovog starog, tradicijskog običaja blagoslova konja i polja

Povodom blagdana sv. Marka, zaštitnika usjeva i zagovornika dobre žetve, i ove godine u Vinkovcima je održana tradicionalna manifestacija "Od Đurđeva do Markova". U okviru manifestacije svetačke blagdane Jurjevo i Markovo, na putu dugom sedam kilometara, pozdravili su na ulicama grada jahači i zaprege.

Krenulo se od domicilne župe Srca Isusova, baš kako i treba u povodu proslave zaštitnika pitomih slavonskih grla i plodnih polja. Cilj je bio borinačka kapelica Uzašašća Gospodnjega kod koje je, u nazočnosti brojnih sudionika i gostiju, služena misa na otvorenom.

Najvažniji trenutak svakako je bio blagoslov konja i konjanika koji je udijelio župnik Ladislav Dort. Poslije dvije pandemijske godine i svih ograničenja povorku je činilo tridesetak jahača i pet konjskih zaprega. U sklopu manifestacije kod kapelice na Borincima održan je i blagoslov polja čime je i završena manifestacija "Od Đurđeva do Markova".

– Okupili smo se na polju jer želimo zamoliti Gospodina da blagoslovi nas, naše obitelji, naše selo i sav rad koji marljivo obavljamo cijele godine. Znamo  da možemo uložiti obilje truda, ali bez Gospodina jednostavno ne ide, a naš dolazak ovdje pokazatelj je da tražimo Gospodinov blagoslov. Blagoslov polja je stari hrvatski običaj, a udruga ga još od svog osnivanja 2013. redovito provodi, što i jest jedna od naših djelatnosti, vrednovanje tradicije na području Vinkovaca – rekao je Robert Rihtar, predsjednik udruge Naši Borinci, koja organizira manifestaciju.

Inače, ovo jedinstveno događanje na istoku Hrvatske udruga Naši Borinci organizira od 2014. godine sa željom da se promoviraju povijesne i kulturne vrijednosti našega kraja pa otuda i inicijativa oživljavanja ovog starog, tradicijskog običaja blagoslova konja i polja. Važnost manifestacije prepoznali su gradska vlast kao i TZ grada Vinkovaca, koji od početka podupiru manifestaciju  “Od Đurđeva do Markova”.