Izbornik
Naslovnica Gradovi Koprivnica
Zbrinjavanje otpada opet tema Gradskog vijeća

Jakšić: Koprivnica čak 57 posto otpada ne odvozi na Piškornicu

Foto: Grad Koprivnica
Gradonačelnik je na sjednici Vijeća naglasio da će nova kompostana u Herešinu biti zatvorenog tipa i spriječit će pojavu neugodnih mirisa ljeti

Gradnja nove kompostane vrijedne 14 milijuna kuna, koja će se sufinancirati europskim novcem, opet je bila “vruća” tema sjednice Gradskog vijeća Koprivnice protekli tjedan. Kompostana se gradi u prigradskom naselju Herešinu, a od početka nailazi na kritike oporbenih vijećnika zbog bojazni da će se dovoziti veće količine otpada iz drugih dijelova Hrvatske. No ovaj put temu je otvorio gradski vijećnik Dragutin Jeđud, kojeg je zanimalo u kojoj je etapi projekt za čiju je izgradnju već potpisan ugovor s izvoditeljem radova.

Odlazak karizmatičnog generalnog direktora Pavle Gaži (94) Podravku je vodio 21 godinu i bio je tvorac suvremene Koprivnice

Odvojeno prikupljanje otpada

Gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić u odgovoru se osvrnuo i na kritike koje opet stižu zbog tog projekta te otkrio da je Koprivnica ovog časa na čak 57 posto odvojeno prikupljenog otpada i po tome je u tri najbolja grada u Hrvatskoj. Unatoč tome što Koprivnica povlači znatan europski novac za ulaganja u zbrinjavanje otpada i ekološke projekte, upozorava Jakšić, opetovano ih se proziva i podmeće da se u Herešinu stvara novo odlagalište smeća. Riječ je o kompostani u koju se dovozi biootpad, uglavnom iz kućanstava, a gradske vlasti odabrale su model zatvorene kompostane – za razliku od sadašnjeg stanja – koja će spriječiti neugodne mirise.

– Tijekom prošle godine na kompostanu je dovezeno oko 5230 tona biootpada s područja Koprivnice i okolnih općina, a iz Samobora, s kojim imamo ugovor, oko 530 tona. Dakle, u šest mjeseci prošle godine stiglo je 25 kamiona biootpada iz Samobora, a ove godine tek tri kamiona. Njihove količine su zanemarive – napominje gradonačelnik Mišel Jakšić.

Problem kamionskog prometa riješit će se gradnjom obilazne ceste koja će spajati Peteransku s novom kompostanom vrijednom 14 milijuna kuna. Jakšić je podsjetio i da je Komunalac od 2013. do danas količinu odvezenog otpada na regionalno odlagalište Piškornicu u Koprivničkome Ivancu smanjio za čak 2700 tona. Gradsku vijećnicu Anicu Desnicu zanimalo je pak što se događa na Piškornici jer svako malo se pojavljuju informacije o navodnom zagađenju. Jakšić joj je odgovorio kako je fascinantno da se svaki put kad nastane panika oko Piškornice za sve krivi gradsku vlast, koja s projektom nema previše veze.

GRAD KUPIO PRISTUP MATURANTIMA Aplikacija za vježbanje državne mature

Provjera inspektora

Podsjetio je kako je “povijesna odluka da želimo regionalno odlagalište otpada” pala prije 15-ak godina, i to plebiscitom svih političkih aktera u to doba.

– Komunalac je prije nekoliko godina nagodbom završio sve sporove s Piškornicom, povukao se i s projektom gradnje regionalnog centra nema ništa – rekao je. Gradonačelnik je podsjetio i kako Piškornica nije na području grada, već općine Koprivnički Ivanec, a o navodnim zagađenjima, kaže, ne zna ništa više od onoga što objavljuju mediji. – Pročitao sam i da su brojni inspektori bili na Piškornici i zaključili da je tamo sve u redu. Valjda bi inspektorat to zatvorio da nešto ne štima – dometnuo je Jakšić. Podsjetio je i da je Komunalac, koji je jedan od prvaka odvojenog prikupljanja otpada u Hrvatskoj, od 2013. do danas količinu otpada koji odvozi na Piškornicu smanjio za čak 2700 tona.