Izbornik
Naslovnica Gradovi Koprivnica
Odlazak karizmatičnog generalnog direktora

Pavle Gaži (94) Podravku je vodio 21 godinu i bio je tvorac suvremene Koprivnice

Foto: Marijan Susenj/PIXSELL
Na posljednji počinak prošli je tjedan na Gradskom groblju u Koprivnici ispraćen Pavle Gaži

Na posljednji počinak prošli je tjedan na Gradskom groblju u Koprivnici ispraćen Pavle Gaži, čovjek koji je najzaslužniji za razvoj Podravke i Koprivnice. To mu priznaju i kritičari koji mu ne mogu oprostiti političko djelovanje u bivšoj državi.

DIGITALIZACIJA Počela edukacija djelatnika sportskih klubova za korištenje aplikacije grada Karlovca

Prebolio koronavirus

Pavle Gaži, karizmatični generalni direktor Podravke i nekadašnji republički ministar policije, preminuo je proteklog četvrtka u dobi od 94 godine. Gaži je u siječnju prebolio koronavirus zbog čega je nakratko bio hospitaliziran u bolnici. Vratio se doma, ali zaraza je ostavila posljedice kojima je na koncu podlegao. Umro je 18. veljače, a 7. veljače proslavio je 94. rođendan.Na čelu Podravke bio je punu 21 godinu, od 1957. do 1978. godine, i u tom razdoblju mala lokalna pekmezara prerasta u regionalnog prehrambenog diva. Gaži je, nema sumnje, tvorac moderne Podravke i Koprivnice, grada koji je iz panonskog blata uzdignula upravo kompanija kojoj je on bio na čelu.Nakon karijere u Podravki, Gaži odlazi na visoke političke dužnosti u Beograd, a potom i u Zagreb gdje je bio na čelu republičkog MUP-a (tadašnji SUP) sve do umirovljenja 1983. godine.

KOMUNALNA INFRASTRUKTURA Za vodoopskrbni cjevovod 4,2 milijuna kuna

Rođen je 1927. u Hlebinama, kolijevci podravske naive, a kao mali seli se s roditeljima u koprivničko naselje Miklinovec. Kao 16-godišnjak pridružuje se partizanima u studenome 1943. godine nakon što je Koprivnica oslobođena od ustaške okupacije. Bio je u partizanskoj brigadi Braća Radić i sudjelovao je u krvavim bitkama u Zagorju i na Kalniku. Njegovo konspirativno partizansko ime bilo je Žarko, a tako su ga često zvali u obitelji i među najbližim prijateljima.Titulu počasnoga građanina Koprivnice dobio je u studenome 2019. na svečanoj sjednici u povodu rođendana Koprivnice. Prije toga, godine 2000. dobio je gradsku nagradu za životno djelo, također u povodu Dana grada. U studenom 2019. Gaži je posljednji put govorio na javnom skupu obrativši se uzvanicima na svečanoj sjednici nakon primitka najvišega gradskog priznanja.

‘Grad nikad ne smije ostariti’

“Ja ovaj grad ponovo vidim kao veliko gradilište, buran i bučan, neprimjeren i neugodan za spavače. Ime stari ostavimo povjesničarima, mladi žele moderan grad, ako hoćete možemo mu tepati i gradić”, čitao je s papira koji je držao drhtavom rukom.

Karizmatični, za neke i kontroverzni bivši generalni direktor Podravke najveće priznanje koje mu je njegov Grad mogao dodijeliti posvetio je drugima.“Simbolički primam ovu nagradu za sve naše radnike koji su stvarali Podravku i Koprivnicu i bez kojih ničega ovog danas ne bi bilo”, poručio je Gaži.On je osobno, kaže, samo iskoristio priliku koja mu se pružila u ono doba kad je “samo trebalo raditi, raditi i raditi te štedjeti”.“Kažu da je Koprivnica i stari grad, ali ja bih taj epitet ipak prepustio povjesničarima. Grad nikad ne smije ostarjeti”, napomenuo je tada.Svojim djelovanjem preobrazio je način života svog kraja pretvarajući Koprivnicu iz jednog gradića do grada s najvećom i najjačom prehrambenom industrijom.

NASTAVAK SUFINANCIRANJA Sa 1000 kuna po djetetu Jastrebarsko sufinancira djelatnost dadilja

Uz njegovo ime vežu se i mnoge aktivnosti u prosvjeti, zdravstvu, sportu, kulturi – od Galerije u Hlebinama i novih škola do turističkih objekata po kojima je Koprivnica danas prepoznatljiva, napomenuli su u Gradskoj upravi.