Izbornik
Naslovnica Županije Karlovačka
DIGITALIZACIJA

Počela edukacija djelatnika sportskih klubova za korištenje aplikacije grada Karlovca

1/2
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
Digitalna aplikacija SOM sport za jednostavniji i transparentniji rad karlovačkih klubova

Grad Karlovac, u skladu sa strateškom odlukom o digitalizaciji rada, nastavlja s unapređenjem poslovnih procesa i uvodi nova digitalna rješenja. Time povećavaju transparentnost rada, produktivnost i smanjuju troškove svih sudionika u procesu.

KOMUNALNA INFRASTRUKTURA Za vodoopskrbni cjevovod 4,2 milijuna kuna

Nakon uvođenja digitalnih rješenja za poduzetnike, poljoprivrednike, upisa djece u vrtiće, javne nabave i svakodnevne komunikacije s građanima putem virtualnog pomoćnika, uvedena je aplikacija SOM sport putem koje će se provoditi transparentniji i efikasniji uvid u trošenje namjenskih sredstava iz gradskog proračuna izdvojenih za razvoj i poticanje sportskih aktivnosti.

Bez nepotrebnih papira

Aplikacija će unaprijediti poslovni proces dodjele, isplate i dokumentiranje namjenskog trošenja proračunskih sredstava, a ujedno bitno olakšati rad sportskim klubovima u provođenju njihovih administrativnih poslova.

U aktualnim uvjetima poslovanja svaki sportski klub nakon što je dobio proračunska sredstva morao je čuvati sve vezane račune u fizičkom obliku cijelu godinu te ih na kraju godine dostaviti Karlovačkoj športskoj zajednici. Referenti u KŠZ-u nakon toga povezivali su sve račune sa stavkama dodijeljenih sredstava, odobravali i na kraju zbrajali. Ako bi sve bilo u redu, smatralo se da je klub opravdao sredstva, međutim problem kod ovakvog načina rada je da svi računi nisu stizali istovremeno. Neispravni računi i izvještaji vraćali su se poštom klubovima što je dodatno produžavalo vremenske rokove i opterećivalo proces i sudionike. Posljedica takvog procesa bila je i nedovoljna transparentnost s obzirom na to da je sva dokumentacija arhivirana u papirnatom obliku, odnosno nedovoljno dostupna u odnosu na digitalne procese u koje je uvid brz i jednostavan.

Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Svih tih problema neće biti nakon uvođenja aplikacije SOM. U tom slučaju, nakon što se klubu odobre namjenska sredstva iz proračuna Grada Karlovca, iznosi se unose u aplikaciju, a po potrošnji sredstava za odobrenu svrhu klub mora priložiti račun putem aplikacije SOM. Referenti Karlovačke športske zajednice ih provjeravaju i potvrđuju ili ne, ako nisu ispravni. Nakon toga smatra se da je klub opravdao način trošenja sredstava.

NASTAVAK SUFINANCIRANJA Sa 1000 kuna po djetetu Jastrebarsko sufinancira djelatnost dadilja

Prednosti ovakvog načina rada su višestruki. Prvenstveno, klubovi ne moraju skupljati i čuvati račune cijele godine u fizičkom obliku, već ih prilože u aplikaciju u digitalnom obliku čim nastane trošak. Uz to, klubovi istog trenutka znaju je li račun prihvaćen ili odbijen, odnosno kako su utrošena sredstava, arhiva je digitalna i ne zauzima fizički prostor, digitalni poslovni proces nema fizičkog kontakta što je trenutačno vrlo bitno s obzirom na COVID-19, a nije zanemarivo ni to što rad putem ove aplikacije omogućava brži i lakši poslovni procesi za zaposlenike KŠZ-a, a korisnici; sportske udruge i kulturno-umjetnička društva imaju stalan uvid u aktualno stanje računa – od uplaćenih i opravdanih iznosa do ostale statistika.

Aplikacija ima dodatnu vrijednost za sportske klubove jer im omogućuje praćenje naplate sportske, odnosno klupske članarine, putem aplikacije mogu izrađivati uplatnice, slati uplatnice članovima e-poštom, plaćati online, voditi digitalni registar članova ili digitalnu evidenciju dolazaka na treninge, što je bitno i zbog pandemijskih mjera.

Aplikacija je besplatna za sve klubove, a dostupna i putem mobitela. Svi klubovi kojima KŠZ doznačuje sredstva obavezni su je koristiti. U tijeku je edukacija 80-ak predstavnika sportskih klubova za korištenje aplikacije.

Hrvatski proizvod

– Ova aplikacija izravni je rezultat Strategije pametnog grada i Strategije sporta Grada Karlovca. Ona će klubovima bitno pojednostavniti rad, ali i omogućiti da na efikasan način prikupe dodatne informacije o svom radu i kvalitetno usmjere proračunska sredstva kojima raspolažu. To će ujedno i nama u gradskoj upravi i stručnim službama biti odličan alat da zajedno s klubovima planiramo razvoj sporta u Gradu Karlovcu – kazao je karlovački gradonačelnik Damir Mandić o novoj digitalnoj aplikaciji koju je Grad osigurao za sportske klubove.

Nastavak ulaganja u jednu od najvećih zona u Hrvatskoj Za nove prometnice u Gospodarskoj zoni Jalševac ulažu 13 milijuna kuna

Putem aplikacije klubovi mogu voditi i preciznu statistiku koliko koji klub ima sportaša, koja je njihova dob i spol i slično na temelju čega će se efikasnije planirati financiranje, ali i daljnje aktivnosti. Klubovi će moći u svakom trenutku znati što i kako rade njihovi treneri, sportaši i kako se troši novac iz proračuna i od članarina. Aplikacija SOM sport u potpunosti je razvijena i osmišljena u Hrvatskoj.

Nakon edukacije sportaša Grad Karlovac namjerava sličnu aplikaciju omogućiti i za ostale udruge, korisnike novca iz gradskog proračuna.