Izbornik
Naslovnica Gradovi Koprivnica
Počela gradnja nove škole na Podolicama

Jakšić: Ponosan sam da ostvarujemo nešto što sanjamo već 30 godina

1/2
Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
Ovo je jedna lijepa priča o uspjehu, naglasio je hrvatski predsjednik Zoran Milanović koji je sudjelovao na svečanom početku radova u Koprivnici

Desetljećima se najavljivalo, a onda se prošli tjedan konačno počelo i ostvarivati: gradi se nova osnovna škola na Podolicama, san mnogih generacija Koprivničanaca. Ustanova koja je glavni preduvjet za uvođenje jednosmjenske nastave u svim osnovnim školama na području grada.

PROJEKT "NAŠA VODA, NAŠA BUDUĆNOST" Gradi se pročistač vrijedan 44 mil. kuna

Visoki obrazovni standardi

Radovi na izgradnji počeli su prošli tjedan prigodnom svečanošću na kojoj je sudjelovao i hrvatski predsjednik Zoran Milanović. Simbolično, početak radova označen je spuštanjem vremenske kapsule u temelje nove škole. Kapsulu su položili mališani Dječjeg vrtića Tratinčica, objekta Vjeverica koji djeluje na Vinici, te predsjednik Zoran Milanović i gradonačelnik Mišel Jakšić. Vrtićarci su za vremensku kapsulu izradili prigodne likovne radove i oni će biti prva generacija učenika koja će krenuti u novu školu. Prema ugovoru s izvoditeljem radova, križevačkom građevinskom tvrtkom Radnik, škola mora biti dovršena do jeseni iduće godine.

– Ova škola je san brojnih generacija i o njoj se priča te se čeka na nju 30 godina. Ona nam je važna zato što pokazuje kako zajedno možemo ostvarivati naše snove, kako zajedno možemo razvijati sve dijelove grada i kako smo svi usmjereni prema tome da Koprivnica i dalje prednjači u izgradnji visokog društvenog i obrazovnog standarda – naglasio je na prigodnoj svečanosti gradonačelnik i saborski zastupnik Mišel Jakšić. Istaknuo je kako mu je jasno da su građani nakon godina obećavanja u ovaj projekt već prestali vjerovati i upravo zato je mu je posebna čast, ali i odgovornost provest ga u djelo.

– Ova škola je bila planirana i ugovor je bio potpisan u vrijeme mandata moje vlade. Trebala je biti financirana modelom javno privatnog partnerstva. Odluku o tome je iduća vlada ukinula i sada će školu financirati samo Grad. U Koprivnicu se u obrazovanje ulagalo dosta i upravo Koprivnica ima dobar visoki prosjek ulaganja u obrazovanja – naglasio je predsjednik Zoran Milanović. Predsjednik Milanović podsjetio je također kako se u Koprivnici u obrazovanje ulagalo dosta, među ostalim i u osnivanje Sveučilišta Sjever 2015. godine.

Grad Karlovac potvrđuje status prijatelja investicija U prva četiri mjeseca ove godine izdali su 90 građevinskih dozvola

Briga o potrebama učenika

– Ja sam tada bio premijer i mislim da je to bila dobra odluka. Država je okupila Varaždin i Koprivnicu u visokoškolskom obrazovanju i to dobro funkcionira. Gradu trebaju novi izazovi, nove šanse i avanture, uspjesi, ponekad se dogode i pogreške. Ipak, ovo je jedna lijepa priča o uspjehu – poručio je hrvatski predsjednik.

Vrijednost investicije na Podolicama je oko 51 milijun kuna s PDV-om. Škola će se izgraditi na potpuno komunalno opremljenoj parceli površine otprilike 20 tisuća četvornih metara, a bit će prilagođena i učenicima s teškoćama. Sva projektna dokumentacija izrađena je u skladu s Državnim pedagoškim standardom, što znači da će se kod izgradnje i opremanja paziti da svaki detalj odgovara potrebama učenika. Škola je namijenjena za provedbu jednosmjenske nastave s kapacitetom 16 razrednih odjeljenja, od čega će osam razrednih odijeljena biti namijenjeno za razrednu nastavu, a osam za predmetnu nastavu. Maksimalan broj učenika koji će škola moći primiti je 448.

Projekt uključuje i izgradnju jednodijelne sportske dvorane s pripadajućim vanjskim terenima. Dvorana je projektirana tako da će biti dostupna svim korisnicima odgojno-obrazovnog kompleksa, ali i vanjskim korisnicima koji će ju moći koristiti u vremenu kad se u njoj ne održava nastava, navode u gradskoj upravi.