Izbornik
Naslovnica Gradovi Karlovac
Grad Karlovac potvrđuje status prijatelja investicija

U prva četiri mjeseca ove godine izdali su 90 građevinskih dozvola

1/2
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
Želja nam je nastaviti ovakav kontinuitet, biti stručni i odgovorni i pomagati u razvoju grada, ističe pročelnica Odjela za poslove provedbe dokumenata prostornog uređenja Grada Karlovca Vesna Ribar

Radeći i od kuće u vrijeme pandemije, djelatnici Odjela za poslove provedbe dokumenata prostornog uređenja Grada Karlovca uspjeli su i premašiti zadane norme u rješavanju brojnih predmeta. Podaci kažu da je taj odjel od početka ove godine do svibnja obradio 640 upravnih i neupravnih predmeta, izdao čak 90 građevinskih dozvola, što je u usporedbi s prethodnim godinama znatno više, odnosno gotovo 40 građevinskih dozvola više u odnosu na isto razdoblje u 2019.

PROJEKT "NAŠA VODA, NAŠA BUDUĆNOST" Gradi se pročistač vrijedan 44 mil. kuna

Svojim radom potvrđuju da je Grad prijatelj investicija, posebno kada su u pitanju dozvole za investicije koje će donijeti nova radna mjesta ili osigurati stambena rješenja za mlade obitelji, a iz Odjela ističu da u svemu imaju dobru suradnju s projektantima.

Prate na dnevnoj razini

– Trenutačno na području grada pratimo postupak ishođenja akata za građenje višestambenih objekata na lokacijama Grabrik, Švarča, Novi Centar, Zvijezda, a u pripremi je i Dubovac. Pet je investicija različitih investitora i 216 stambenih jedinica u postupku dobivanja svih potrebnih dozvola. Po pitanju poslovnih zona i gradnje proizvodnih i poslovnih objekata, intenzivnu suradnju imamo sa svim partnerima investitorima, koji generiraju radna mjesta, a u konačnici i komunalnu naknadu, koja se opet vraća kao prihod Grada za komunalno opremanje – kazala je Vesna Ribar, pročelnica Odjela.

Poslovna zona u Gornjem Mekušju primjer je gdje ovaj odjel na dnevnoj bazi prati projekte i čini sve da se ubrza postupak za dobivanje građevinske dozvole investitorima koji su kupili parcele. Ako investitor dostavi svu zakonom propisanu i kompletiranu dokumentaciju, građevinsku je dozvolu moguće dobiti za oko 38 dana.

– Riječ je o zoni kompletno opremljenoj sredstvima Grada i EU fondova i želimo da što prije zaživi, stoga smo na raspolaganju kao Odjel od trenutka kad investitor kupi zemljište do vođenja kroz postupak eKonferencije. Samo neki koji trebaju dobiti dozvole za gradnju su Katovice, Hidris, Red Blok, Feal, Ana A u zoni Gornje Mekušje, tu je i investicija BE-TO u zoni Ilovac, zatim projekti tvrtki Drvona, Bioplod, HS, Aquaterm, Heineken, KIM, LIDL te PPK, koji je posebno lijepo pratiti jer, za sve što rade, oni se konzultiraju s Gradom i školski provode projekte. Kod njih gotovo na tjednoj bazi pratimo razvojne investicije u području gospodarstva, a nadasve poljoprivrede. Lijepo je vidjeti kad se projekt realizira, to je i nama motivacija – dodaje pročelnica V. Ribar.

PRIZNANJE ZA SLUŽENJE VJERNICIMA Srebrna medalja vlč. Gojislavu Kovačiću

Karlovački Odjel za izdavanje dozvola prati i projekte koje provode nacionalne institucije poput Hrvatskih voda, Hrvatskih cesta, Autoceste Rijeka – Zagreb, Hrvatske željeznice pa su uključeni u projekte poput gradnje rotora na Logorištu, nasipa od Selca do Rečice, bukobrana na području Stativa, Drežnika i Hrnetića, a uključeni su i u projekt gradnje nizinske pruge u dijelu koji se odnosi na karlovačko područje.

Građevinske dozvole za projekte u kojima Grad Karlovac surađuje s partnerima također su izdavane u najkraćem mogućem roku. Riječ je o projektima Centra Nikole Tesle i Oružane, gdje Grad surađuje s Karlovačkom županijom, s Veleučilištem u sklopu projekata gradnje Atrija znanja te preuređenja Bosanskog magazina u studentski centar, odnosno menzu, s Općom bolnicom Karlovac za heliodrom, za energetsku obnovu i dogradnju škola, gradnju vrtića...

– Pratili smo tijekom cijele pripreme, od posebnih uvjeta do izdavanja akata za građenje i za projekte iz ITU mehanizma; rekonstrukciju i izgradnju vrelovoda, kina Edison te Aglomeraciju, gdje smo izdali po 10 građevinskih dozvola za Vodovod i kanalizaciju i isto toliko za projekte koje će realizirati Grad Karlovac – navodi pročelnica. U Odjelu rješavaju i zahtjeve vezane za legalizaciju; od ukupno zaprimljenih 6000 zahtjeva, velika je većina riješena i taj se posao, kažu u Odjelu, lagano privodi kraju.

– Velik je posao i izdavanje uporabnih dozvola za objekte izgrađene prijašnjih godina pa i u obnovi čiji su akti za građenje uništeni ili nedostupni. Uporabna je dozvola vlasnicima potrebna za ostvarivanja prava sufinanciranja energetske obnove i u slučaju prodaje ili kupnje nekretnine sufinanciranjem mladih obitelji pri kupnji prve nekretnine. Od početka godine do danas zaprimili smo i riješili 210 uporabnih dozvola ovakvog tipa te tako omogućili mnogima apliciranje za APN-ov program subvencioniranja kamata na kredite za kupnju prve nekretnine, što nam je posebno drago jer dajemo svoj doprinos u jednoj od demografskih mjera – ističe Vesna Ribar.

JAVNA RASPRAVA Do 8. lipnja građani mogu iznijeti primjedbe na okolišnu dozvolu

Brzi pregled

Djelatnici građevinske i arhitektonske struke iz Odjela bili su i dijelom ekipa koje su provodile brzi pregled objekata oštećenih u potresu krajem prošle godine na području Gline, Topuskog i Gvozda, a pregledali su i 1200 objekata na području grada Karlovca.

– Lijep je osjećaj pomagati i raditi nešto što se implementira u naš svakodnevni život; kroz pomoć mladima pri kupnji prve nekretnine ili izdati akt kojim će se otvoriti nova radna mjesta te vidjeti osmijeh naših stranaka kada kažu da nisu mogli ni pretpostaviti da mogu riješiti svoj problem, a da smo im to omogućili. Želja nam je nastaviti ovakav kontinuitet, biti stručni i odgovorni i pomagati u razvoju grada – kazala je pročelnica Vesna Ribar