Izbornik
Naslovnica Gradovi Rijeka
gostovao na Vrisku

Jamajčanski pisac Kei MIller: Religija rastafari duboko je prožeta kršćanstvom

1/2
Foto: Goran Kovačić/PIXSELL
Na pitanje je li svjetska popularnost reggae glazbe pomogla jačanju jamajčanskog identiteta ili je samo proizvela stereotipe, Miller je rekao da sve što postane svjetska vijest stvara stereotipe, pa je tako on, dolazeći u Hrvatsku, mogao očekivati zemlju uništenu ratom

U caffe baru Dnevni boravak u Rijeci je, u okviru programa 12. riječkog sajma knjiga i festivala autora Vrisak, gostovao jamajčanski pisac koji živi i radi u Velikoj Britaniji Kei Miller, predstavljajući hrvatski prijevod svoje zbirke pjesama "Kartograf pokušava ucrtati put prema Sionu".

od 12. do 19. svibnja Bogat program Riječkog sajma knjiga i festivala autora Vrisak

Kako je knjiga temeljena na fiktivnom razgovoru dvaju likova Kartografa i Rastamana, pri čemu Kartograf pokušava racionalno i znanstveno utemeljeno ocrtati svijet, a Rastaman ga upućuje da se svijet ne može na taj način najbolje oslikati, moderator Marko Pogačar je upitao Millera tko je Kartograf. Miller je odgovorio da je definitivno on taj Kartograf, ali je ujedno i Rastaman. Naveo je da je dolaskom u Britaniju morao prihvatiti neke vrijednosti njene kulture i društva, a ona mu nalažu da se ne osjeća Rastamanom. Konačno sam zaključio da, unatoč tome, mogu biti, rekao je, dodajući da su dijelom ove pjesme na kreolskom dijalektu Jamajke.

Upitan o odnosu crkve i jamajčanskog društva, pa i književnosti, Miller je rekao da je nemoguće biti s Jamajke i nemati neki odnos prema crkvi. Religija rasta ili rastafari, kazao je, također je duboko prožeta kršćanstvom.

Foto: Goran Kovačić/PIXSELL

Na pitanje je li svjetska popularnost reggae glazbe pomogla jačanju jamajčanskog identiteta ili je samo proizvela stereotipe, Miller je rekao da sve što postane svjetska vijest stvara stereotipe, pa je tako on, dolazeći u Hrvatsku, mogao očekivati zemlju uništenu ratom.

"Glupo je ako u to vjerujete", istaknuo je. Neki reggae izvođači su zaradili veliki novac i vrlo su popularni pa se na njih obraća pažnja, a mnogo manje na izvor odakle je ta glazba došla, naveo je. "Reggae je uvijek bila glazba onih bez privilegija u društvu i siromašnih", naglasio je Miller.

Suradnja Rijeke i Trsta, dviju europskih prijestolnica kulture i znanosti 2020. godine

Istaknuo je da je bio vrlo iznenađen kad je saznao da se priprema hrvatski prijevod njegove knjige, ali je bio i počašćen time. 

Govoreći o stanju jamajčanske književnosti, Kei Miller je kazao da je on previše svjestan vlastitog nasljeđa kao karipskog pisca, dodajući da književni uspjeh ima veze i s talentom, ali i sa srećom. "Iako izgleda da prije dvadesetak godina nije bilo toliko utjecajnih pisaca na Jamajki, na mene je utjecalo tada mnogo njih, ali nisu bili popularni", zaključio je. 

U razgovoru je sudjelovao i prevoditelj knjige Damir Šodan, koji je istaknuo da je bilo veliko zadovoljstvo prevoditi je, ali da je bilo i zahtjevno, zbog nužnosti savladavanja konteksta, što je iziskivalo istraživanje. 

u riječkom Malom salonu Otvorena izložba '120 umjetnina na drugom katu'