Izbornik
Naslovnica Gradovi Rijeka

Suradnja Rijeke i Trsta, dviju europskih prijestolnica kulture i znanosti 2020. godine

Foto: Nel Pavletić/PIXSELL
Stefano Fantoni je ustvrdio da će 2020. godina biti vrlo bitna za ovo područje Europe, kad budu, kako je rekao, sve oči Europe usmjerene na Trst i Rijeku. To je naša prilika da pokažemo enormne mogućnosti ovog područja

Međunarodna zaklada u Trstu za napredak i slobodu znanosti, Sveučilište u Rijeci i tvrtka Rijeka 2020 potpisali su u utorak u sveučilišnom Kampusu u Rijeci sporazum o suradnji, koja će kulminaciju ostvariti 2020. godine, kad Rijeka bude Europska prijestolnica kulture, a Trst Europska prijestolnica znanosti.

po romanu Daše Drndić Riječki HNK premijerno postavlja predstavu 'Leica format'

Sporazum je u ime tršćanske zaklade potpisao njen predsjednik Stefano Fantoni, u ime Sveučilišta rektorica Snježana Prijić Samaržija te direktorica tvrtke Rijeka 2020 Emina Višnić.

Rektorica Prijić Samaržija istaknula je da se na ovaj način spajaju kultura i znanost, u okviru koincidencije da dva grada na udaljenosti od samo 70 kilometara postaju poprišta najvažnijih europskih događanja sljedeće godine. Rektorica je navela da Trst i Rijeka surađuju dulje razdoblje na području znanosti i visokog obrazovanja,a ovim sporazumom se to formalizira. Predviđamo nastavak dijeljenja informacija i gostovanja znanstvenika s obaju sveučilišta, rekla je.

od 12. do 19. svibnja Bogat program Riječkog sajma knjiga i festivala autora Vrisak

Stefano Fantoni je ustvrdio da će 2020. godina biti vrlo bitna za ovo područje Europe, kad budu, kako je rekao, sve oči Europe usmjerene na Trst i Rijeku. To je naša prilika da pokažemo enormne mogućnosti ovog područja, rekao je. 

Dva sveučilišta i dvije prijestolnice 2020. godine povezuju se na vrlo kvalitetan način, istaknula je Emina Višnić. Ustvrdila je da je Europa u prijelomnom razdoblju svoje povijesti te izrazila uvjerenje da kultura, umjetnost i znanost mogu dati okvir za novo doba Europe, nakon razdoblja usmjerenja na gospodarstvo i trgovinu kao poveznice zemalja EU.

i domaćih i stranih Rijeka je sve atraktivnija lokacija za snimanje filmova i serija