Izbornik
Naslovnica Gradovi Rijeka
u riječkom Malom salonu

Otvorena izložba '120 umjetnina na drugom katu'

Foto: Goran Kovačić/PIXSELL
Prva soba posvećena je ženi, u drugoj sobi su umjetnine pejsažnog slikarstva, a treća soba predstavlja radove nezaobilaznih motiva 1949. godine Narodnooslobodilačke borbe i poslijeratne obnove

U galeriji Mali salon Muzeja moderne i suvremene umjetnosti (MMSU) na riječkom Korzu u utorak je otvorena izložba "120 umjetnina na drugom katu", koja je pokušaj dokumentarne rekonstrukcije prvog stalnog postava tog muzeja, otvorenog 2. svibnja 1949., nekadašnjoj Galeriji likovnih umjetnosti.

i domaćih i stranih Rijeka je sve atraktivnija lokacija za snimanje filmova i serija

Galerija likovnih umjetnosti, MMSU, djelovala je u Guvernerovoj palači, tada prozvanoj Centralni dom kulture. Postav je otvoren na drugom katu, što sugerira i naslov izložbe.

Od 120 izloženih umjetnina, kustosica izložbe i voditeljica Odjela dokumentacije MMSU, odabrala je njih dvadesetak. Izvorni postav bio je na prostoru od tristotinjak četvornih metara, a autor je bio tadašnji ravnatelj Vilim Svečnjak. 

udruga za pomoć ovisnicima Vida Prikupljaju se pripovijesti žena o ‘poludjelim strastima’

Radovi na izložbi "120 umjetnina na prvom katu" podijeljeni su u tri skupine, u tri prostorije Malog salona. Prva soba posvećena je ženi, tako da je tu crtež Vanje Radauša, slika majke s djetetom Petra Šimage i portret tadašnje odbornice u narodnoj nošnji koji je naslikao Zlatko Prica. U drugoj sobi su umjetnine pejsažnog slikarstva s nizom krajolika raznih tehnika i ekspresija. Treća soba predstavlja radove nezaobilaznih motiva 1949. godine Narodnooslobodilačke borbe i poslijeratne obnove. 

Izložba ostaje otvorena do 29. svibnja.

rijeka Najavljen bogat program 10. Student Day Festivala