Izbornik
Naslovnica Gradovi Jastrebarsko
jastrebarsko

Jastrebarsko slavi 30 godina održavanja Dana vina

Proslava dani vina
Foto: Jastrebarsko
Najvažnija i dobro posjećena lokalna manifestacija ove će se godine održati u svom izvornom terminu, nakon berbi, od 29. rujna do 1. listopada u perivoju dvorca Erdödy

Spajajući prošlost i sadašnjost jaskanskog kraja, Dani vina najvažnija su lokalna manifestacija kojom se ponose Jaskanci, ali i sami vinari, kažu u tom gradu. Ove će se godine manifestacija održati u svom izvornom terminu, nakon berbi, od 29. rujna do 1. listopada u perivoju dvorca Erdödy.

– Tradicija vina i vinarstva dio je jaskanske povijesti i tradicije, a prvi "službeni" Dani vina održani su 1992. godine na Strossmayerovu trgu, u organizaciji Radio Jaske. Potom su se do 2000. godine održavali na Trgu Ljube Babića, kasnije na Trešnjevci i prostoru Sajmišta, a sada su svoj dom našli u perivoju dvorca Erdödy. Odabir lokacije prati vinare, koji se sve više okreću ekološkoj proizvodnji i povratku prirodi. Baš poput grožđa, Dani vina sazrijevali su svih ovih godina prolazeći različite faze, da bi se nakon punih 30 godina polako vraćali svome izvornom obliku. Stopljeni s veličanstvenom prirodom jaskanskog kraja, proslavit ćemo kraj berbe kao najvažnijeg dijela godine u vinogradu, a vrijedni vinari predstavit će rezultate svoga rada – najavljuju organizatori.

Ono po čemu je Jastrebarsko poznato svakako je Plešivička vinska cesta, koja je otvorena još 2001. godine. Ukrašava je pitoma ljepota okoliša kroz koji prolazi, kulturne i povijesne znamenitosti, tradicija, no ponajprije ljubazni domaćini.

Sudjeluje 14 vinara

Vina Plešivice iz godine u godinu osvajaju brojne nagrade diljem Hrvatske, ali i šire te se nalaze na vinskim kartama najprestižnijih restorana. Na Danima vina ove će godine, kako je najavljeno, sudjelovati četrnaest vinara, Josip Braje, Robert Braje, Krešimir Ivančić, Željko Gregorić, Vinarija Jagunić, Franjo Kolarić, Podrum Mladina, Stjepan Sirovica, Siniša Šoškić, Tomac & Bajda, Dobra berba, RJ Winery, Vinarija Šember i Vinarija Kurtalj. Tijekom tri dana bit će organizirane brojne radionice i edukacije za sve poznavatelje vina Plešivice i one koji će to tek postati. Svi sudionici moći će tako degustirati vrhunska vina i o njima slušati od ponajboljih stručnjaka.

Sjećanje na zaslužne

– Za glazbeni su program zaduženi Neno Belan & Fiumens, koji će publiku zabaviti u petak 29. rujna, Matija Cvek & The Funkensteins, koji nam stižu u subotu 30. rujna, i Gazde, koji će u nedjelju 1. listopada s omiljenom publikom također proslaviti 30. rođendan. Prisjetit ćemo se i samih početaka Dana vina i ljudi koji su u njima ostavili svoj trag, poput nedavno preminulog Zvonimira Tomca, koji je utro put Plešivice kao perspektivne vinske regije i domovine pjenušaca – ističu. Organizatori Dana vina su Grad Jastrebarsko i Turistička zajednica grada Jastrebarskog, glavni sponzor manifestacije je Jana, a manifestaciju podupiru i Zagrebačka županija, Turistička zajednica Zagrebačke županije, Mladina, Hrvatski šumarski institut, Go2Digital i Gospodari svjetla.

NA PRVOM upisnom roku popunjena su sva mjesta za prvi razred druge generacije jaskanskih logističara Prijavilo ih se 87, a mjesta je bilo za samo 26 Tehničari za logistiku i špediciju nikad traženiji sanacija prometnica JASTREBARSKO U tri mjeseca sanirano 80 prometnica, "povučeno" čak 11 milijuna eura Jastrebarsko JASTREBARSKO SVJETLI Diljem grada zamijenjeno više od 2000 svjetiljki javne rasvjete