Izbornik
Naslovnica Gradovi Sveta Nedelja
Akciji se odazvalo 27 vatrogasaca, ali i susjedi

Javna priznanja za nesebičnu pomoć pri padu Cessne

storyeditor/2024-09-30/Svecani_prijem_VZG.jpg
Foto: Grad Sveta Nedelja Zahvalnice i priznanja nagrađenima je uručio gradonačelnik Dario Zurovec

U Gradskoj vijećnici 17. rujna svečano su uručena Javna priznanja građanima i vatrogascima koji su nesebično priskočili u pomoć unesrećenima nakon nesreće, pada aviona Cessne 25. svibnja.

– Dok imamo ovakve ljude, imamo se čime ponositi. Ova je nagrada simbol zahvalnosti i podsjetnik na važnost solidarnosti i hrabrosti koje su ovi ljudi pokazali u trenucima krize. Njihova spremnost da nesebično pomognu u teškim okolnostima svima nam služi kao primjer kako zajedništvo može spasiti živote. Ovo je bila nezgodna situacija, kao i sama pozicija nesreće, no sve su službe i civili profesionalno odradili posao u otežanim uvjetima – istaknuo je svetonedeljski gradonačelnik Dario Zurovec. Zapovjednik Ivan Štimac istaknuo je da su po dojavi o padu aviona uputili sve raspoložive snage na mjesto događaja.

– Odazvalo se 27 vatrogasaca sa sedam vozila te smo zajedničkim snagama sa svim ostalim nadležnim službama na terenu pronašli avion u gustoj šumi, s unesrećenim osobama. Kad se dogode ovakve situacije, nema vremena za razmišljanje, samo za akciju. Svaki član našeg tima dao je sve od sebe i funkcionirali smo kao jedan – kazao je Štimac.

Svečanost je protekla u emotivnoj atmosferi, a nagrađenima su uz priznanja uručene i prigodne novčane nagrade. Zahvalnice su dodijeljene Mišelu i Ivici Čamiću, Nikoli Hormatinčiću i Alenu Cepiću te članovima dobrovoljnih vatrogasnih društava Dariju, Ivanu i Ivici Klemenčiću, Danijelu Maroviću, Tihomiru Obrazu, Filipu Raiću, Barbari Hajdinjak, Ivanu Husu, Mariju i Nikolini Novak, Mihaelu Petričku, Ivanu Toliću, Hani Gorić, Luciji Karija, Mati Pajtaku, Ivici, Karlu, Lovri i Mihaelu Petraviću, Mateju Vlašiću, Jasminu Vukiću, Patriku Žalcu, Borni Celičeku, Josipu Dejanoviću, Valentinu Špeharu, Krešimiru Turku i Ivanu Štimcu.

– S prijateljem sam radio oko kuće, čuli smo da je pao avion i krenuli prema šumi u potragu s Hitnom pomoći. Nikada ne očekujete da ćete se naći u takvoj situaciji, ali u tim trenucima jednostavno reagirate. Svi smo djelovali s istim ciljem, pomoći onima kojima je to bilo najpotrebnije – rekao je Alen Cepić. 

Sukladno odluci koprivničko-križevačkog župana, ove godine dodijelit će se ukupno 120 stipendija Objavljen natječaj za stipendiranje Studentske stipendije povećane na 200 € mjesečno storyeditor/2024-09-30/PXL_270924_121337278.jpg Dvorana nosi ime osječkog umjetnika iz 19. stoljeća Nova koncertna dvorana oblikovat će kulturni i društveni život grada storyeditor/2024-09-27/20240926_111749.jpg Inicijativa dodatno osnažuje poduzetnički duh u regiji Za 492 poduzetnička projekta dodijeljeno više od dva milijuna eura potpora