Izbornik
Naslovnica Gradovi Split
Redatelj i antifašist

Jelaski nagrada Grada Splita za životno djelo

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
Osim Jelaske, nagrade za životno djelo posmrtno će dobiti Zvonimir Puljić i Vjekoslav Ivanišević

Redatelj Ante Jelaska, jedan od najpoznatijih splitskih živućih antifašista, potvrdi li Gradsko vijeće odluku Komisije za dodjelu nagrada i priznanja Grada Splita, ove će godine dobiti nagradu za životno djelo.

Plavi baloni simbol su autizma Svjetski dan svjesnosti o autizmu Plavi baloni letjeli iznad Splita

– Jelaska je jedan je od najzaslužnijih kulturnih djelatnika Grada Splita i drago mi je što je u njegovoj poznoj dobi, njemu su 94 godine, prepoznat značaj čovjeka čiji je život bio prožet teatrom – rekao je dr. Tonći Šitin koji ga je predložio za nagradu. Na vijest da je Jelaska dobio zeleno svjetlo reagirao je Goran Kotur, predsjednik splitskog SDP-a.

U masliniku je prije 15-ak godina zasađeno 250 maslina, ali je već godinama zapušten Sporazum Branitelji iz Imotskog i Vrlike uređuju maslinik splitskog KBC-a

– Osim što se borio protiv fašističke čizme u II. svjetskom ratu, odlučno se suprotstavljao povijesnom revizionizmu i brisanju antifašističkih tekovina. Iako je skroman i samozatajan čovjek, nije se ustručavao podignuti svoj glas i flomaster te u činu građanskog neposluha protiv velike nepravde na štandarcu na splitskoj Pjaci napisati “26. 10. 1944. oslobođen Split od fašizma” – podsjetio je Kotur.

Osim Jelaske, nagrade za životno djelo posmrtno će dobiti Zvonimir Puljić i Vjekoslav Ivanišević.

Na prisegi novim pripadnicima bojne "Pauci" uručene crvene beretke simbol snage, hrabrosti, časti i ponosa Split: Na prisegi novim pripadnicima bojne 'Pauci' uručene crvene beretke