Izbornik
Naslovnica Gradovi Split
Splitski turizam dosegnuo posebnu prepoznatljivost na međunarodnom tržištu

Jubilarni Gastrosajam: “U 25 godina Split i GAST zajedno su izrasli u šampione hrvatskog turizma“

Otvoren 25. međunarodni sajam GAST 2020.
1/13
Foto: Milan Sabic/PIXSELL
Direktorica sajma Sanja Vuković Veić navela je brojku od 786 ovogodišnjih izlagača iz osam zemalja, ali i podatak o preko 700 tisuća posjetitelja koji su proteklih 25 godina prošli kroz GAST.

- Kada je davnih godina sajam GAST po prvi put organiziran, turizam u Splitu nije postojao na način kako postoji danas. Danas, točno 25 godina kasnije, Split i GAST zajedno su izrasli i došli do ove razine u kojoj je grad pod Marjanom istinski šampion i motor hrvatskog turizma, a GAST najveći turistički sajam u Hrvatskoj i šire – kazao je to danas splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara pozdravljajući sve uzvanike na otvaranju jubilarnog 25. Međunarodnog sajma GAST koji se tradicionalno održava u Spaladium Areni.

Najbolje od turizma Županija partner sajma GAST u Splitu

Kako je naglasio gradonačelnik, ovaj najveći turistički i gastronomski sajam u široj regiji, potvrđuje da je turizam okosnica gospodarskog razvoja Hrvatske.

- Od toga ne treba bježati. Dapače, treba inzistirati na kvaliteti turističke ponude, kao i na održivom razvoju, osjećaju prema prostoru u kojem se turizam nalazi, kao što treba inzistirati na turističkom razvoju koji neće poremetiti način života naših ljudi  – poručio je, među ostalim, Krstulović Opara čestitavši organizatorima na sajmu koji se prometnuo u prvorazredni poslovni događaj koji okuplja brojne domaće i međunarodne izlagače.

Dani okusa hrvatske tradicije Uživanje u gastrospecijalitetima u šest restorana

Ovogodišnje izdanje GAST-a otvorenim je proglasila ministrica poljoprivrede Marija Vučković. Prenijevši pozdrave predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića resorna ministrica kazala je kako je splitski turizam dosegnuo posebnu prepoznatljivost na međunarodnom tržištu pri čemu su prepoznatljiva gastronomska ponuda i sajamska događanja izuzetno važan segment gospodarskog razvoja.  

- Svojim iznimnim turističkim uspjesima, Split i Splitsko-dalmatinska županija sa svojim turističkim razvojem i ponudom svakako pomažu međunarodnoj prepoznatljivosti cijele Hrvatske i naše ukupne ponude - naglasila je ministrica.

Direktorica sajma Sanja Vuković Veić navela je brojku od 786 ovogodišnjih izlagača iz osam zemalja, ali i podatak o preko 700 tisuća posjetitelja koji su proteklih 25 godina prošli kroz GAST.

'gdje jedem' Prvi gastrovodič za Viroviticu

Među čestitarima bili su i župan Blaženko Boban, njegov kolega Igor Andrović iz Virovitičko-podravske županije koja je partner ovogodišnjeg izdanja GAST-a, potom državni tajnik Ministarstva turizma Tonči Glavina, potpredsjednica HGK Marijana Čagalj te čelnici županijske i gradske Turističke zajednice Joško Stella i Alijana Vukšić.