Izbornik
Naslovnica Gradovi Vodice
Uoči ljetne sezone

Kako bi se spriječili požari u planu i mobilni timovi policije koji bi sve kontrolirali

vatrogasci
Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL
Od početka godine učestalost požara na vodičkom području se povećala za oko 400 % u odnosu na isto razdoblje lani

Za gašenje požara na otvorenim prostorima potrebno je, ističu iz gradske uprave angažirati veliki broj vatrogasaca i vozila. Dodaju da se u nekoliko navrata već tražila i pomoć zračnih snaga što izravno opterećuje državni i lokalni proračun.

Na sjednici Vijeća za komunalnu prevenciju Grada Vodica na kojoj su prisustvovali gradonačelnica Vodica Branka Juričev Martinčev, njezin zamjenik Luka Lipić te predstavnici Policijske uprave Šibensko-kninske županije, Policijske postaje Vodice, Vatrogasne zajednice Šibensko-kninske županije, Javne vatrogasne postrojbe Vodice i Dobrovoljnog vatrogasnog društva Vodice, raspravljalo se o učestalim požarima na području Grada Vodica.

S obzirom na velike materijalne štete i povećane troškove gašenja požara te kako bi nadolazeća turistička sezona prošla što mirnije i sigurnije, na sastanku je doneseno nekoliko zaključaka.

Za izazivanje požara visoke kazne

U svrhu prevencije požara, uspostavit će se veća suradnja gradskih službi, vatrogasaca i policije, pojačat će se nadzor poljoprivrednih površina od strane policije, vatrogasaca i komunalnih redara, a za rješavanje konstantnog problema požara u ljetnim mjesecima zatražit će se pomoć Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske s apelom za uvođenje mobilnih timova policije koji bi kontrolirali provedbu zabrane spaljivanja u požarnoj sezoni.

Vatrogasci pak savjetuju da se biljni otpad ne spaljuje već kompostira, a ukoliko se ipak pale ostaci grana od čišćenja maslinika i polja, važno je da se to ne čini za vjetrovita vremena, u sušnim razdobljima sezone i u blizini miniranih i minsko-sumnjivih površina.

Također, prostor oko mjesta predviđenog za spaljivanje treba očistiti i pripremiti sredstva za gašenje požara. Bez obzira na ove mjere, sve pravne ili fizičke osobe koje namjeravaju ložiti vatru na otvorenom prostoru dužne su zatražiti odobrenje nadležne vatrogasne službe Javne vatrogasne postrojbe Vodice.

Za vrijeme požarne sezone od 1. lipnja do 31. listopada na snazi je potpuna zabrana loženja vatre na otvorenome prostoru ,a za izazivanje požara predviđene su visoke novčane kazne i kazne zatvora.