Izbornik
Naslovnica Gradovi Jastrebarsko
Slučaj bivše vojarne "Dr. Ante Starčević" u Jastrebarskom

'Kako je moguće da zakon vrijedi za sve osim za naš grad?'

1/2
Foto: Grad Jastrebarsko
U Jaski je riječ o nogometnom igralištu i zgradi svlačionice u sklopu prostora bivše vojarne površine oko 35.000 četvornih metara, koje bi prema Zakonu o upravljanju državnom imovinom trebale, ističe gradonačelnik Novosel, prijeći u vlasništvo Grada

Grad Jastrebarsko još čeka pozitivnu odluku Ministarstva državne imovine o višegodišnjim nastojanjima da se razriješi slučaj zemljišta bivše vojarne “Dr. Ante Starčević”.

„Ispisujemo povijest velikim slovima - dvorac Erdödy ponovno će biti ponos Jaske!“ Jednoglasno usvojili zaključak „Ispisujemo povijest velikim slovima - dvorac Erdödy ponovno će biti ponos Jaske!“

Pozivaju se na zakon iz 2017.

Gradske službe na vrijeme su ispunile sve zakonske uvjete i predale svu dokumentaciju za upis prava vlasništva nad nekretninama u vlasništvu Republike Hrvatske pa se očekivalo da će zapravo sve biti samo stvar procedure. Zakon o upravljanju državnom imovinom jasno propisuje da se nekretnine koje su u zemljišnim knjigama upisane kao vlasništvo Hrvatske, i koje su se na dan 1. siječnja 2017. godine koristile kao škole, domovi zdravlja, bolnice, parkovi, igrališta, društveni domovi i slično, ali i sportska igrališta i sportski objekti, upisuju u vlasništvo jedinica lokalne samouprave na čijem se području nalaze.

Međutim, tu dolazi do komplikacija jer je, kako navode u Gradu, ministar državne imovine Mario Banožić sklon da se nekretnine ne daju Gradu, već prodaju udruzi građana, i to udruzi koja, napominju, duguje svom sponzoru kao fizičkoj osobi iznos veći od šest milijuna kuna, pa postoji opravdana bojazan da bi u konačnici fizička osoba mogla postati vlasnikom nekretnina.

– Prije nekoliko dana i Grad Vukovar postao je vlasnikom nekretnina za sport, a pritom je ministar Banožić izjavio da ministarstvo diljem Hrvatske aktivno sudjeluje u prijenosu vlasništva nad objektima za koje jedinice lokalne samouprave pokažu interes za daljnje ulaganje i investicije. Čestitam Ministarstvu državne imovine i Gradu Vukovaru na sklapanju ugovora o darovanju nekretnina kojim je Grad postao vlasnikom nogometnog igrališta u Borovu naselju. Osobito mi je drago zbog Vukovara koji ima posebnu simboliku i značenje u našem društvu, a što i Grad Jastrebarsko prepoznaje i poštuje, pa smo upravo zato ponosni na činjenicu da već godinama iz našeg proračuna izdvajamo sredstva za stipendije vukovarskih studenata. No, s obzirom na to da i kod nas u Jastrebarskom imamo istovjetan slučaj, uputili smo otvoreno pismo ministru kojim ga još jednom pozivam da primjer darovanja državnih nekretnina u vlasništvo lokalnih samouprava nastavi jednako primjenjivati u svim jedinicama lokalnih samouprava na području RH, pa tako i u Jastrebarskom. To je uostalom i jedina prava garancija da će zemljište imati javnu namjenu te u budućnosti biti na raspolaganju sportskim klubovima i svim građanima – kaže gradonačelnik Zvonimir Novosel.

TEČAJ INFORMATIKE PROVODI SE OD 2010. GODINE Više od 200 jaskanskih umirovljenika informatički pismeno

U Jaski je, objašnjava, riječ o nogometnom igralištu i zgradi svlačionice u sklopu prostora bivše vojarne površine oko 35.000 četvornih metara koje bi, prema Zakonu o upravljanju državnom imovinom, trebale prijeći u vlasništvo Grada. To je, inače, samo dio bivše jaskanske vojarne čija površina, s poligonom koji nije u funkciji, iznosi oko 74 hektara zemljišta, a od čega je Grad svojim urbanističkim planom predvidio namjenu za 32 hektara. O tome Ministarstvo također mora odlučiti.

Slali dopis i premijeru

Naime, Grad je još 2009. podnio zahtjev svim relevantnim institucijama i zatražio ustupanje prostora bivše vojarne. Tri godine poslije nadležnoj državnoj agenciji dostavio je i zamolbu za prijenos prava vlasništva, da bi 2014. godine od tadašnje savjetnice predstojnika Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom dobili uputu da donesu urbanistički plan uređenja tog prostora, koji je Gradsko vijeće i donijelo 2016. godine.

Na sastanku s tadašnjim ministrom državne imovine prošle godine zaključeno je da će o svom trošku Grad izraditi parcelaciju područja bivše vojarne prema UPU-u Rakitovica I., što su također učinili. Ministarstvo državne imovine je zatim u kolovozu odbilo izdati suglasnost na geodetski elaborat uz obrazloženje da su građevine na prostoru bivše vojarne koje su dodijeljene na korištenje ministarstvima i drugim državnim tijelima i ustanovama obnovljene i uređene, a što je protivno stanju tih zgrada u naravi jer su one u derutnom stanju, neuređene, zarasle u raslinje i zapuštene.

Skulptura pupoljak u Jastrebarskom Šetnica Klanjec Zanimljiva skulptura pupoljka na omiljenoj šetnici Jaskanaca

Nakon neuspješnog sastanka s ministrom Banožićem, gradonačelnik Novosel poslao je i dopis predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću s molbom da se uključi i preispita cijeli slučaj.

Prostor bivše vojarne nalazi se i u neposrednoj blizini novouređenog Perivoja Erdödy i dvorca Erdödy koji Grad uskoro počinje obnavljati sredstvima Europske unije pa se, navode u Gradu, postavlja pitanje upravlja li Ministarstvo državne imovine tim prostorom učinkovito i pažnjom dobroga gospodara ili neplanski, protivno načelima ekonomičnosti i odgovornosti, odnosno protivno odredbama Zakona o upravljanju državnom imovinom.

– Također, nakon već nekoliko sličnih primjera drugih JLS-ova u Hrvatskoj te ovog najnovijeg u Vukovaru, postavlja se i pitanje je li moguće da ministar Banožić selektivno primjenjuje Zakon o upravljanju državnom imovinom? – pitaju u Gradu.