Izbornik
Naslovnica Gradovi Pula
Nezavisni kandidat za gradonačelnika Pule Mauricio Licul

Kao vijećnik sam upozoravo na štetne odluke za grad i u tome ujedinio HDZ i SDP

Mauricio Licul, kandidat za gradonačelnika Pule
Foto: Duško Marušić/PIXSELL
Umirovljenicima slabijeg imovinskog stanja Pula će dopunsko zdravstveno osiguranje sufinancirati do 75 posto iznosa, kaže nezavisni kandidat za gradonačelnika Pule Mauricio Licul

Mauricio Licul nezavisni je kandidat za gradonačelnika Pule kojeg podržavaju SDP, HSU, SDSS, HSLS, HSS i Istarski laburisti. U proteklih je osam godina bio vrlo aktivni oporbeni gradski vijećnik pa ga doživljavaju kao najozbiljniju prijetnju IDS-ovoj vlasti u Puli i njihovu kandidatu Borisu Miletiću. Sa samo 37 godina stekao je titulu doktora znanosti u sektoru energetike, odnosno na polju korištenja obnovljivih izvora energije i to na projektima kroz međunarodnu suradnju, a radio je u Kini, Kanadi, Njemačkoj i Hrvatskoj.

Gdje smatrate da možete dati najveći prilog razvoju Pule?

Zagovaram proizvodnju električne energije što bliže mjestu potrošnje. Potrebno nam je ono čega imamo u izobilju; hrvatsko sunce i vjetar, iako ne treba zaboraviti ni zapostaviti ostale vrste obnovljivih izvora energije.

Ipak, s obzirom na to da smo turistička destinacija, a strani nam i domaći gosti najviše dolaze u ljetnim mjesecima kad Sunčeve svjetlosti ne nedostaje, korištenje solarnih panela na mjestima na kojima se električna energija najviše troši nameće se kao logično rješenje. Niz je primjera dobre prakse susjednih zemalja kako ovaj model implementirati u naš ekonomski, energetski i zakonodavni sustav.

Bili ste aktivan oporbeni vijećni, za što ste se borili?

Osam godina sam u gradskom vijeću Pule upozoravao na štetne odluke za grad. U tome sam ujedinio i HDZ i SDP. Predlagao sam projekte koji su Puljanima potrebni, poput smanjenja cijene vrtića, nižeg prireza, manjeg komunalnog doprinosa, uključivanja građana u prostorno planiranje, efikasnije rješavanje problema komunalnog sustava, do obnova fasada i zaštite starih obrta. Nismo uspjeli u tome i zato sam se kandidirao za gradonačelnika, kako bih te prijeloge proveo u djelo.

Što će vam biti prvi potez ukoliko postanete gradonačelnik?

Prvi mi je potez svakako olakšati život umirovljenicima koji zbog slabijeg imovinskog stanja ne mogu platiti dopunsko zdravstvno osiguranje pa često i ne idu liječnicima, što je poražavajuće jer to su ljudi koji su nas othranili. Pula će im to sufinancirati do 75 posto iznosa.

Koji su još projekti važni, koji su vam prioriteti?

Puno je posla i to u svim segmentima razvoja grada jer ova učmala sutuacija bez velikih promjena odgovara IDS-u. Primjerice, kulturu želim vratiti kulturnjacima, želim da bude provokativna, odmaknuti je od politike. Planiram urediti dom za umirovljenike, osigurati besplatne udžbenike svim osnovcima, gradske prostore dati kreativcima i mladima, a planiram pomogati i sportu. Novac više neće ići bilo kamo, odnosno samo u jednom smjeru, već ćemo isprva riješiti juniorski i amaterski sport.