Izbornik
Naslovnica Gradovi Karlovac
karlovac

Karlovac prvi u Hrvatskoj potpuno osvijetljen pametnom rasvjetom

Karlovac
1/2
Foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL 19.09.2024., Karlovac - Uz brzu cestu postavljena je najmodernija led stedljivoj rasvjeta Photo:
Riječ je o projektu vrijednom 6,7 milijuna eura u sklopu kojeg je u godinu dana postavljena čak 9081 moderna svjetiljka po cijelom gradu. Projekt donosi uštedu potrošnje električne energije od 78 posto i čuva okoliš

Karlovac prvi u Hrvatskoj mijenja sva rasvjetna tijela na širem i užem području grada kako bi gradske ulice i naselja rasvjetljavala čak 9081 pametna svjetiljka. Na pametnim svjetiljkama moći će se regulirati jačinu svjetla, znati kakve su kvalitete, koliko troše energije. Osim toga, na stupove na kojima se pametne svjetiljke nalaze bit će postavljena i dodatna pametna rješenja, poput senzora buke ili temperature, te punjači za električne automobile. Riječ je o ESCO modelu modernizacije javne rasvjete, a Grad Karlovac je lanjskog rujna s tvrtkom Verso Altima potpisao ugovor o provođenju projekta vrijednog 6,7 milijuna eura koji provode kroz javno-privatno partnerstvo i koji bi trebao biti realiziran ove jeseni.

Dodatni senzori na stupovima

Uz zamjenu rasvjetnih tijela, između ostalog, predviđa se projektiranje, izmještanje i izgradnja elektroormarića na cijelom području, izrada softvera za praćenje i regulaciju te održavanje sustava u razdoblju od deset godina. Do sada je zamijenjeno više od 7000 rasvjetnih tijela modernim svjetiljkama, a građani Karlovca izvođače radova mogu svakodnevno susresti u provođenju projekta. Mnoge ulice i kvartove nova, moderna javna rasvjeta osvjetljava već mjesecima, a građani su primijetili da je svjetlost prigušenija, bez bliještanja i prirodnija.

– Na cijelom gradskom području trenutno se postavljaju i svjetiljke s dodatnim konektorom koji omogućavaju povezivanje dodatnih senzora (temperatura zraka, vlaga, kvaliteta zraka, buka…), ostalo je još nekoliko naselja mjesnih odbora Gornje i Donje Stative, Cerovac Vukmanićki, Brežani, Slunjski Moravci, Sjeničak te zatvaranje cjelina po gradskim četvrtima – pojasnio je Robert Vorkapić, voditelj projekta i Odsjeka za pametni grad, koji podsjeća da je riječ o jedinstvenom primjeru u Hrvatskoj da jedan grad postavlja novu, modernu rasvjetu u jednom projektu na cijelom gradskom području. Inače, i ovaj je projekt dio odluke Grada Karlovca iz 2018. godine da primjenjuje pametna i zelena rješenja u svim projektima gdje ih se može provesti.

Mario Gerenčir, direktor tvrtke Verso Altima, iza koje je realizacija zahtjevnih projekata ne samo kod nas nego i u inozemstvu, kazao je da je ovaj ugovor jedinstven u Hrvatskoj jer Karlovac stavlja na mapu zelenih i digitalnih gradova u regiji te da je njihovo rješenje, koje ovih dana provode u djelo, najbolje po kvaliteti i financijskoj iskoristivosti.

– Ovaj će nam projekt biti izvrsna referenca, a Karlovčani će moći uživati u koristima – kazao je M. Gerenčir.

Koristi projekta dolaze kroz modernizaciju sustava javne rasvjete koja će donijeti očekivanu uštedu potrošnje električne energije od 78 posto. Osim toga, bit će znatno manji troškovi održavanja, bit će zadovoljeni zahtjevi za horizontalnom rasvijetljenošću, više neće biti bliještanja u sustavu javne rasvjete, a smanjena je i emisija stakleničkih plinova, što će pridonijeti zaštiti okoliša, a poboljšat će i vizualni dojam. Svakom će se pojedinom svjetiljkom moći daljinski upravljati, a kvarovi će biti odmah vidljivi. Osim toga, 300 lokacija ima senzore buke, kvalitete zraka i temperature; podatke koje će Grad Karlovac imati na uvid na jednome mjestu pa će moći reagirati u slučaju bilo kakve potrebe.

Zahtjevan projekt

– Teslin grad uskoro će cijeli biti osvijetljen pametnom rasvjetom. Vjerujem da bi on i zbog uštede i digitalnih, pametnih rješenja bio zadovoljan i ponosan na sve nas – kazao je Damir Mandić, gradonačelnik Karlovca, koji je zahvalio svim gradskim odjelima i službama koji su doprinijeli tome da zahtjevan proces, od ideje preko postupka javne nabave do potpisivanja ugovora dođe gotovo do kraja, do realizacije, te Regionalnoj energetskoj agenciji sjeverozapadne Hrvatske.

– Ovoliko lampi mijenjati u jednom valu je zahtjevno, ali cilj je smanjiti potrošnju električne energije, odnosno postići uštedu. Od 2018. i Strategije pametnoga grada provodimo niz projekata, obnovili smo sve svoje javne zgrade, pa i one koje su zaštićene kulturno dobro, sve škole i vrtiće, na krovove njih 13 postavili solarne panele. Ovakva javna rasvjeta je korak dalje na tragu onoga što tvrdimo da jesmo: primjer digitalnog, zelenog i pametnoga grada u Hrvatskoj – kazao je gradonačelnik D. Mandić.

storyeditor/2024-08-23/Dani_piva_Karlovac_-_glavna_pozornica.jpg Gosti mogu kušati i 17 internacionalnih vrsta piva koje inače nisu dostupne u Hrvatskoj Na karlovačkim Danima piva uživajte u druženju, koncertima, pivu storyeditor/2024-07-25/foginovo_6.JPG Na Foginovo kupalište dolazi i Bibliokombi Gradske knjižnice Foginovo kupalište omiljena je ljetna destinacija Karlovčana storyeditor/2024-06-17/JaskaA2.jpg Najbolji na međunarodnom natjecanju Jaskanski vatrogasci idu na Svjetsko prvenstvo u Miamiju