Izbornik
Naslovnica Gradovi Split
Gradsko vijeće Splita

Kerum i HDZ dobili time-out: HGS traži predsjednika, komunalu i urbanizam

Konstituirajuća sjednica splitskog Gradskog vijeća
Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL
Kerum: Sve ružno treba zaboraviti; Opara: Ja nisam zaboravio

Gradsko vijeće Splita nije konstituirano na sjednici održanoj u ponedjeljak jer je Petar Škorić, predsjednik splitskog HDZ-a tražio odgodu od 14 dana koji su im potrebni za pregovore i sklapanje koalicije s Kerumovim HGS-om.

Iako obje strane tvrde kako razgovaraju o programima i ne spominju kadrovska pitanja ni podjelu resora, funkcija i gradskih poduzeća, zna se kako Kerum traži da predsjednik Gradskog vijeća bude njegov nekadašnji dogradonačelnik Jure Šundov i to će dobiti.

- Nismo do kraja raspravili taj zahtjev, ali s obzirom na prijedlog da to bude Jure Šundov, moj suborac, s kojim sam funkcionirao u ratnim vremenima, vjerujem da bismo dobro radili i u miru – izjavio je Škorić.

Iako to nitko nije htio potvrditi, Kerum navodno traži resore komunale i urbanizma.

- Nije riječ o trgovačkom dogovoru, već o programskoj platformi. Otvorili smo brojna pitanja, pokušavamo inkorporirati svoje programe i definirati projekte koje ćemo uvrstiti u proračun. Razgovaramo o političkim pitanjima, ustroju i svemu ostalom da sutra ne bude nesuglasica. Kadrovska pitanja su drugi dio i te teme nismo otvarali – tvrdi Škorić. Na konkretno pitanje hoće li Kerum dobiti urbanizam, Škorić odgovara da će o tome još razgovarati.

Gradonačelnik ne sudjeluje u pregovorima

- Ništa nećemo dobiti i ništa ne tražimo, želimo samo da grad funkcionira. Slažemo programska načela i kad to uskladimo, potpisat ćemo sporazum. Onda ide proračun – kaže Kerum.

Ovo je bio njegov prvi javni susret s Krstulovićem Oparom nakon uvreda i provokacija tijekom predizborne kampanje i optužbi za krađu nakon izbora.

-To je bila kampanja. Kampanja je prošla i sve što je bilo i ružno i lijepo treba zaboraviti. Grad ne može biti talac jednog čovjeka. HDZ ima 11, mi smo drugi po snazi s osam vijećnika, to će biti partnerski odnos koji će donijeti dobro gradu i građanima Splita – kaže Kerum koji je potvrdio da je razgovarao s Krstulovićem Oparom, a aktualni gradonačelnik to opovrgava i dodaje kako ne sudjeluje u pregovorima koje vode timovi obje stranke.

- Kurtoazno sam pozdravio sve vijećnike pa tako i Željka Keruma. Ja nisam zaboravio što je bilo u kampanji. Za grad Split sam voljan svašta istrpjeti, ali dopustite meni da ja neke stvari ne zaboravim – poručio je Opara.

- Osobno mi nije teško pregovarati s Kerumom. Mi poštujemo političku opciju koja je u drugom krugu dobila 25.000 glasova za gradonačelnika i ne vidimo nikakvih problema da razgovaramo- kaže Škorić koji je napomenuo da je Opara pozvao na suradnju i sve ostale političke opcije u Splitu, ali su ga Marijana Puljak, Most i SDP odbili.

Nova sjednica sazvana je za 17.7.2017.