Izbornik
Naslovnica Gradovi Samobor
SAMOBOR

Kian Soltani otvara Samoborsku glazbenu jesen

1/2
Foto: Grad Samobor
Festival počinje 23. rujna svečanim koncertom u župnoj crkvi sv. Anastazije, a završava nastupom Festivalskog ansambla 2. listopada

Jedan od najprepoznatljivijih glazbenih festivala ozbiljne glazbe u Hrvatskoj, Samoborska glazbena jesen, ulazi u svoje 47. izdanje. Ovogodišnja Samoborska glazbena jesen, koju već više od desetljeća osmišljavaju i vode njezin umjetnički ravnatelj Srećko Bradić i izvršna direktorica Renata Glojnarić, počinje svečanim otvorenjem 23. rujna u župnoj crkvi sv. Anastazije, a završava nastupom Festivalskog ansambla 2. listopada.

Festival otvara mlada svjetska zvijezda, violončelist Kian Soltani, koji dolazi sa svojim prijateljima glazbenicima, a s obzirom na to da Soltani redovito nastupa u najpoznatijim svjetskim dvoranama i surađuje s najvećim dirigentima današnjice, publika može očekivati vrhunski glazbeni doživljaj. Organizatori se pak nadaju daljnjoj suradnji i druženju s ovim glazbenikom, koji im je, kako su naglasili, ukazao veliku čast svojim nastupom na festivalu.

Svjetske zvijezde

Uz Kiana na oba samoborska koncerta, 23. i 25. rujna, sudjeluju vrsni glazbenici poznati po komornom muziciranju, svojim virtuoznim kvalitetama, ali i po međusobnom skladu i savršenom suglasju: Petrit Çeku, Marc Bouchkov, Alexey Stychkin, Sindy Mohamed i Aleksandra Šuklar. U nedjelju, 24. rujna u dvorani Hrvatskog doma slijedi koncert Simfonijskog orkestra Hrvatske radiotelevizije pod ravnanjem Tomislava Fačinija, uz prvi samoborski nastup jedinstvenog i poznatog tenora Krešimira Špicera, koji među nedavnim angažmanima bilježi ulogu Monteverdijeva Odiseja u Oslu i u pariškom Théâtre des Champs-Élysées.

Zbor Hrvatske radiotelevizije, pod ravnanjem maestra Stjepana Vugera, praizvest će u utorak, 27. rujna prvonagrađenu skladbu "Pet tragova" srpskog skladatelja Juga Markovića s 11. Međunarodnog skladateljskog natjecanja "New Note" koje je sastavni dio festivala. Na programu festivala još je jedna premijera – u subotu, 1. listopada Zagrebački solisti predstavit će se ovaj put prvom hrvatskom izvedbom djela Przemysława Schellera "The Little Match Girl", pobjednika 9. natjecanja "New Note" 2020. godine, koja prošle godine nije izvedena zbog pandemije koronavirusa.

Na 19. Međunarodnom natjecanju mladih glazbenika "Ferdo Livadić" u Galeriji Prica predstavit će se šest iznimnih mladih umjetnika – klavirist Sven Brajković, violončelist Luka Galuf, mezzosopranistica Emilia Rukavina, violinist Matej Mijalić, violistica Leonarda Okmadžić i sopranistica Josipa Bilić.

Grad Samobor osigurao je 1,8 milijuna kuna za radne bilježnice i nastavni materijal U školu krenulo oko 400 samoborskih prvašića

Ekipa snova

Na svečanom proglašenju laureata nastupit će prošlogodišnji pobjednik, tenor Filip Filipović, kojemu je ovo statusno natjecanje, kao i svim dosadašnjim pobjednicima i sudionicima, omogućilo značajan iskorak u karijeri. Važno je istaknuti da se od 2006. godine za dobitnika nagrade "Ferdo Livadić" naručuje kompozicija za solista i komorni orkestar ili samo za solista pobjednika natjecanja. Za Filipa Filipovića novu je kompoziciju napisao Tomislav Oliver, a bit će premijerno izvedena na ovom koncertu.

Vrsni Festivalski ansambl Samoborske glazbene jeseni, od milja nazvan ekipom snova, čine najbolji hrvatski glazbenici svjetskoga ugleda, međunarodne karijere i djelovanja, koji su redoviti gosti samoborskog festivala i njegov najljepši ukras. To su pijanistica Martina Filjak, violinist Borivoj Martinić Jerčić, violist Aleksandar Milošev, violončelistica Jelena Očić, a ove godine pridružuje im se i violinist Gernot Suessmuth iz Njemačke.