Izbornik
Naslovnica Gradovi Split
24. Split film festival

Kineski film proglašen najboljim dugometražnim, nagrada za kratkometražni otišla u domaće ruke

Ilustracija
Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL/Ilustracija
Pobjednik u Međunarodnoj konkurenciji dugometražnog filma je kineski film Shengzea Zhua "Present. Perfect" koji je dobio Grand prix, dok je prvo mjesto u konkurenciji kratkometražnog filma i Grand prix osvojio hrvatski film "Jedan od mnogih" Petre Zlonoge

Dodjelom nagrada u pet kategorija u srijedu je u kafiću Galerija, koji se nalazi u sklopu Galerije umjetnina, zatvoren 24. Međunarodni Split film festival.

EFIKASNIJA KONTROLA PRORAČUNA Split uvodi Sustav lokalne riznice

Pobjednik u Međunarodnoj konkurenciji dugometražnog filma je kineski film Shengzea Zhua "Present. Perfect" koji je dobio Grand prix, dok je prvo mjesto u konkurenciji kratkometražnog filma i Grand prix osvojio hrvatski film "Jedan od mnogih" Petre Zlonoge. Film "Corpus" Petre Pavetić Kranjčec dobio je nagradu Ivan Martinac za najbolji film iz programa Hrvatskog filma. Posebnu nagradu u dugometražnom filmu dobio je vijetnamski film Asha Mayfaira "The third wife", kao i kratkometražni argentinski film "Jo e pu" Roberta Barberyja.

Tijekom sedmodnevnog trajanja festivala u konkurenciji dugometražnog filma posjetitelji su mogli vidjeti filipinski film "Alfa-pravo na ubijanje", kineski "Zima nakon zime", u koprodukciji Njemačke, Butana i Nepala film "Crveni falus", američko-kineski "Present. Perfect", belgijsko-nizozemski "Ostali", nizozemski "Heroj ovaca" i naposljetku švedsko-danski X&Y". U konkurenciji kratkometražnog filma na programu je bilo tridesetak stranih i osam domaćih filmova.

HNK Split ZVUČNA IMENA Splitski HNK dobio nove ravnatelje Opere, Drame, Baleta

Među hrvatskim filmovima su prikazani "Zagrebački ekvinocij" Svebora Mihaela Jelića i film Damira Radića "Posljednji dani ljeta", 11 foruma, osam programa VR među kojima je i jedan domaći artist, te posebni program u kojem je prikazana retrospektiva kratkih filmova Roberta Arnolda, kao i retrospektiva filmova Mikhaila Maksimova. 

Odrađena su i tri predavanja na temu Izaći vani, ostati kući: Kako kina mogu opstati u navali streaminga, a održala ga je Britanka Helen de Vitt, zatim o Ustrajnosti pogleda: Odnosu nepokretne i pokretne slike o čemu je govorio Robert Arnold, dok je Darko Stipaničev predavao na temu Umjetne inteligencije jučer i danas.

Split film festival se osim u Kinu Karaman održavao i u Kinoteci Zlatna vrata.