Izbornik
Naslovnica Gradovi Zaprešić
Započeo projekt digitalizacije upisa u odgojno-obrazovne ustanove

Klikom miša roditelji mogu upisati svoje dijete u dječje vrtiće Maslačak i Vrtuljak, a do sljedeće godine izgradit će se novi vrtić u Ulici K.Š. Gjalskog

Foto: Grad Zaprešić
Zamjenik gradonačelnika Grada Zaprešića Alan Labus rekao je da će takav način upisa olakšati proceduru

Središnji državni ured za razvoj digitalnog društva, dječji vrtići Maslačak i Vrtuljak te Grad Zaprešić zaključili su ugovor kojim započinje proces uvođenja usluge e-Upisa u dječje vrtiće. Dio je to projekta “Informatizacija procesa i uspostava cjelovite elektroničke usluge upisa u odgojne i obrazovne ustanove” koji provodi Ministarstvo uprave u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja i Hrvatskom akademskom i istraživačkom mrežom – CARNET, s ciljem da se u potpunosti digitaliziraju svi procesi prijava i upisa u odgojno-obrazovne institucije kroz cijelu obrazovnu vertikalu na razini Hrvatske, kažu u Gradu.

BRZA REAKCIJA GRADA ZAPREŠIĆA NAKON POTRESA Glazbena škola u zamjenskom prostoru

Brzo, efikasno i jednostavno

Projekt financira Europski socijalni fond u sklopu Operativnog programa “Učinkoviti ljudski potencijali”. Zamjenik gradonačelnika Alan Labus rekao je da će takav način upisa olakšati proceduru pa više neće biti prikupljanja raznoraznih dokumenata, već će se jednostavno ispuniti prijavnicu u digitalnom obliku. Svi podaci bit će sumirani na toj platformi. – To će omogućiti da od iduće godine upisi budu brzi, efikasni, jednostavni i pristupačni svima – istaknuto je. U okviru javnog poziva Ministarstva uprave dječji vrtići Maslačak i Vrtuljak odabrani su za uključivanje u informatizirani sustav za prijavu i upis djece razvijen u sklopu projekta koji se planira provesti u razdoblju do 11. ožujka 2022. godine. Njime će se, pojašnjavaju, pojednostaviti upis u željeni vrtić, uz administrativno rasterećenje građana. Koristit će se postojeći podaci iz temeljnih registara različitih tijela državne uprave. Zora Grgić, ravnateljica Dječjeg vrića Vrtuljak, koji ima 550 djece, ističe da će takav način upisa olakšati posao vrtićima, ali i roditeljima jer će moći iz udobnosti svog doma upisati djecu u vrtić putem sustava e-Građanin jednostavnim klikom miša. Upisi u programe koje odgojno-obrazovne ustanove nude građanima (od ranog i predškolskog odgoja, osnovno i srednjoškolskog obrazovanja, u učeničke domove ili programe obrazovanja odraslih do prijava na visokoškolske ustanove) zahtijevaju od građana prikupljanje određenih dokumenata koji izdaju razna tijela javne vlasti – rodni list, uvjerenje o prebivalištu, potvrde o zaposlenju i visini primanja, zdravstveni podaci i sl.

Grad Zaprešić provodi projekt vrijedan gotovo 8,6 milijuna kuna Projektom “Forest ride” želi se pokazati koje su sve prednosti putovanja biciklom i kako ga povezati s javnom prijevozom

Povezivanje informacija

– Budući da se ovdje radi o podacima koje razne javnopravne institucije već imaju u svojim sustavima, potrebno je povezati te sustave i time građanima omogućiti dohvat potrebnih podataka u elektroničkom obliku, odnosno rasteretiti ih fizičke dostave dokumenata – kažu u Gradu.

Dodajmo tome da će u Ulici K. Š. Gjalskog do rujna iduće godine biti sagrađen novi objekt vrtića, čija će gradnja stajati oko 22 milijuna kuna. Radi se dvoetažnom objektu površine 1800 četvornih metara s deset soba u kojima će biti po pet jasličkih i pet vrtićkih skupina. Bit će to zgrada klasične gradnje, a sve će sobe u prizemlju imati direktan pristup zelenoj površini.