Izbornik
Naslovnica Gradovi Metković
trebao već biti u africi

Klimatske promjene zavarale i leptire

Foto: Grad Metković
Zanimljivost vezana uz ovog leptira je njegova gusjenica, koja naraste do 13 cm kada se zakukulji, a hrani se lišćem oleandra koji je jedna od najotrovnijih biljaka

Iz Ornitološke udruge 'Brkata sjenica' javljaju da su na oleandrima, tj. leandrama uz Šetalište 116. brigade fotografirali jednu vrstu noćnoga leptira, koji je, zapravo, već trebao biti u Africi, obavijestili su iz Grada Metkovića.

Evo što o tome pišu na svome FB profilu.

Zid u Metkoviću Metković Opet se gradi zidić na kojem se '70-ih okupljala omladina

"Ovih smo dana imali priliku vidjeti i snimiti više primjeraka jedne vrste noćnog leptira. Radi se o oleandrovu ljiljku ( Daphnis nerii ), velikom leptiru jakog vretenastog tijela, koji ima raspon krila do 11 cm. Hrani se nektarom različitog bilja u ranu zoru i sumrak, a može imati nekoliko generacija tijekom proljeća i ljeta. Leptir je koji seli u toplije krajeve Afrike i Azije tijekom jeseni, što se ove jeseni radi lijepog vremena produljilo i još je tu kod nas.

Zanimljivost vezana uz ovog leptira je njegova gusjenica, koja naraste do 13 cm kada se zakukulji, a hrani se lišćem oleandra koji je jedna od najotrovnijih biljaka, što gusjenicama nimalo ne smeta budući da mogu preraditi otrove bez posljedica, a bilo bi pogubno za predatore koji bi je pojeli. Gusjenica nije baš lijepa, ali leptir je jedan od najljepših."

oprostili se iz grada Preminuo legendarni metkovski vatrogasac i zvonar