Izbornik
Naslovnica Gradovi Ivanec
Zavirite u prošlost

Kliofest – festival povijesti prvi put u Ivancu

Kliofest – festival povijesti
Foto: Grad Ivanec
Program nosi naziv Ivanec i obitelj Kukuljević Sakcinski, a održava se u povodu 90. obljetnice smrti Božidara Kukuljevića Sakcinskog

U organizaciji OŠ Ivana Kukuljevića Sakcinskog i u suradnji s Muzejom planinarstva Ivanec, u subotu, 13. svibnja prvi put će se održati Kliofest – festival povijesti na temu Ivanca i obitelj Kukuljević Sakcinski.

To je manifestacija koja se četvrti put održava diljem Hrvatske, ove godine pod sloganom Posjetite povijest. Manifestaciju čine različiti događaji koji se održavaju diljem Hrvatske – okrugli stolovi i predavanja o temama iz povijesti, predstavljaju se novi projekti, rad povijesnih udruženja, nove knjige, održavaju se radionice, izložbe i ostale kulturne priredbe.

Ivanec se s OŠ Ivana Kukuljevića Sakcinskog kao nositeljem manifestacije u gradu, prvi put uključuje u Kliofest. Organizatorice su učiteljice povijesti Suzana Jagić i Sonja Poljak. Program nosi naziv Ivanec i obitelj Kukuljević Sakcinski, a održava se u povodu 90. obljetnice smrti Božidara Kukuljevića Sakcinskog.

Događanja će se odvijati u tri dijela, početak je u prostoru osnovne škole, slijedi poučna šetnja tragovima Kukuljevićevih u Ivancu, a završetak je planiran u Muzeju planinarstva, izvijestili su iz gradske uprave.

Tako će u osnovnoj školi zainteresirani biti upoznati s Kliofestom i načinom realizacije, bit će predstavljene dvije nove knjige kojima su učiteljice povijesti koautorice, moći će se pogledati izložba o tragovima trojice najznačajnijih osoba iz obitelji Kukuljević Sakcinski i prezentacija o Ivanu K. Sakcinskom.

Tijekom poučne povijesne šetnje obići će se kapelica sv. Donata, lokalitet nekadašnjeg Kukuljevićevog grada u gradskom parku i župna crkva, a vezano uz Ladislava Kukuljevića Sakcinskog.

U suradnji s Muzejom planinarstva završni dio, predavanje, odnosit će se na Božidara K. Sakcinskog. Također je planiran i prikaz U potrazi za legendom koju će izvesti školska dramska skupina koju vodi Nataša Roginek, kao i gostovanje prof. Marijana Kraša.