Izbornik
Naslovnica Gradovi Šibenik
Posveta velikom šibenskom znanstveniku i botaničaru Robertu Visianiju

Knjiga od 300 kg glavna je dekoracija Adventure

Foto: Grad Šibenik
Instalaciju ”Flora Dalmatica” je izradilo 17 šibenskih umjetnika i kreativaca

”Flora Dalmatica” – knjiga od gotovo tri metra i teška više od 300 kilograma, središnja je instalacija ovogodišnje Adventure. Izradili 
su je šibenski umjetnici i kreativci okupljeni oko udruge “Kolektiv 4B”. Kazano je to na konferenciji za medije u povodu predstavljanja spomenutog “Visianijevog vremeplova”, najimpresivnije dekoracije na središnjoj etaži Parkića. Prisutne je, u ime organizacijskog tima Adventure, pozdravila Morana Periša dok  je Dino Karađole, direktor TZ grada Šibenika, i sam član užeg organizacijskog tima manifestacije, podsjetio kako se Adventura, svojim sadržajima, programom i kvalitetom već profilirala u nacionalnim okvirima.

Ove godine, dodao je, nosi atribut “zero waste” te je humanitarnog karaktera pa će prihod biti uplaćen za liječenje 6-godišnje Kiare Goršić.

Početak projekta

- Pažnju posjetitelja ovogodišnje Adventure privlačit će središnja dekoracija “Visianijev vremeplov”, postavljena na fontani u “srednjem đardinu”. Radi  se o posveti velikom šibenskom znanstveniku i botaničaru Robertu Visianiju i obilježavanju 180. obljetnice izlaska njegovog životnog djela – zbirke “Flora Dalmatica”. Pohvaljujem eminentne ljude koji su sudjelovali u iniciranju i izradi ovog umjetničkog djela za kojega se nadam da će pronaći svoje mjesto u gradu te da će biti izloženo i nakon Adventure - rekao je Karađole.

O tome kako je projekt započeo, kako se rodila ideja o stvaranju zajedničkog djela koje će ove godine krasiti Perivoj Roberta Visianija za vrijeme Adventure te ozračju zajedništva 17 umjetnika i kreativaca na njegovoj izradi govorio je na konferenciji 
za medije Hrvoje Jelković, koordinator Udruge “Kolektiv 4B”.

- Knjigu su izradili i oslikali Danijel Hrg, Branka Grubić, Josip Bačelić, Zvonimir Vila i Slaven Blaće. Grafičko oblikovanje vremeplova i dizajn vizualnog identiteta obljetnice potpisuje mlada šibenska dizajnerica Lucija Grubić. Tekstovi su nastali u suradnji s Muzejom grada Šibenika i Udrugom turističkih vodiča Mihovil, a u njihovoj izradi sudjelovale su i članice udruga Fotopoetika i Š.U.M. Fotografije starog Šibenika ustupio je časopis “Volim Šibenik”. Ovo je projekt zajedništva, kulturne suradnje i umrežavanja šibenskih kreativnih snaga, na ponos svome gradu - istaknuo je Jelković.

Dobitna kombinacija

Gradonačelnik Šibenika Željko Burić zahvalio je šibenskim  umjetnicima i kreativcima, autorima dekoracije “Visianijev vremeplov”, na još jednom uspješnom radu. I ovaj se put, istaknuo je, pokazalo kako je njihovo partnerstvo sa gradskom upravom Grada Šibenika dobitna kombinacija.

- Ovo je jedan od načina da se naši sugrađani, ali i svi posjetitelji našeg grada upoznaju sa Visijanijem, nezaobilaznom osobom u 
prirodnoj znanosti 19. stoljeća u Europi koji je cijeli život volio svoj Šibenik - rekao je gradonačelnik Burić.