Izbornik
Naslovnica Gradovi Samobor
samobor

Kod nas džudo trenira 400 klinaca pa će nas novo parkiralište spasiti

judo
Foto: IGOR PAVLOVIC
Pri kraju su radovi na novom parkiralištu ispred Judo kluba Profectus. Klub je muku mučio s lošim pristupom ulazu, osobito za one u invalidskim kolicima, a probleme im je zadavala i svaka jača kiša, koja im je natapala temelje

Samoborci koji treniraju u Judo klubu Profectus, a i njihovi treneri konačno imaju razloga za veselje.

Globalno prepoznati

U Ulici Vlatka Mačeka pri kraju je rekonstrukcija parkirališnog platoa ispred hangara na području nekadašnje vojarne koju koriste kao dvoranu. U sklopu uređenja izvest će se i sustav oborinske odvodnje, neuređeni parkirališni plato će se asfaltirati i bit će iscrtana 42 parkirališna mjesta, od kojih će četiri biti namijenjena osobama s invaliditetom. Novouređeno parkiralište služit će ne samo za potrebe Judo kluba Profectus već i svih ostalih.

– Grad Samobor kao grad prijatelj djece odlučio je riješiti taj dugogodišnji problem. Realizacija će omogućiti svim članovima kluba lakše i slobodnije kretanje te odgovarajući pristup dvorani. I dalje ćemo se zalagati za uklanjanje arhitektonskih barijera u Samoboru kako bi i osobe s invaliditetom imale jednaku mogućnost i pristup sadržajima koji su im potrebni. Nažalost, prijašnjih se godina nije baš radilo na rješavanju tih problema – istaknula je gradonačelnica Petra Škrobot.

Klub koji vodi trener Matija Frlić globalno je prepoznat, jer od 2017. godine provodi i program za osobe s invaliditetom i djecu s teškoćama u razvoju. Profectus je počeo djelovati 2013. s dvjema grupama i dvadesetak djece, dok danas ondje džudo treniraju polaznici od 3 do 73 godine u 22 grupe.

– Kod nas džudo uči 400 klinaca, pa zamislite kakve su to gužve. Srećom, promet je u ovom dijelu grada rijedak. Parkiralište je bilo u lošem stanju, sastojalo se od nasipanog pijeska, no najveći su nam problem poplave. Nemamo odvode za kišnicu pa čim padne jača kiša voda ulazi u temelje – kazao je trener Frlić s kojim smo razgovarali nakon njegova povratka s natjecanja u Mađarskoj, gdje su njegovi kadeti Fredi Pavlović i Nika Slaček postigli uspjehe. Nika je izgubila u finalu i trenutačno je 25. na svjetskoj džudaškoj ljestvici. Profectus iz godine u godinu niže uspjehe, a budući da je Frlić po struci odgojitelj u vrtiću, odlučio je klub otvoriti i djeci s posebnim potrebama.

– U džudu se svatko može okušati, bez obzira na stupanj invaliditeta. Djeca s teškoćama u Samoboru prije nisu mogla trenirati nijedan sport, no kod nas im je to omogućeno – objašnjava trener. Trenutačno je u klubu 50 djece s teškoćama, a dosadašnje parkiralište zadavalo im je velike muke.

– Zbog podloge nehodači se uopće nisu mogli približiti klubu pa smo ih mi treneri i roditelji nosili do kluba. Prošle zime, kada sam podignuo djevojčicu s motornim kolicima kako bi mogla na trening, dobio sam bruh – prisjeća se Frlić. Nakon toga je započeo komunikaciju s Gradom kako bi riješili problem i na njegovo veliko iznenađenje reakcija je bila brza i temeljita.

Grad se iskazao

– Odmah su se angažirali, dogovorili s Odvodnjom i radovi su počeli. Radi se iznimno brzo pa mi se čini da će, budu li vremenski uvjeti dobri, sve završiti za desetak dana. A kad se to dogodi, imat ćemo prekrasno parkiralište sa zelenim površinama. Jako smo sretni, a ovaj slučaj pokazuje da se stvari u Hrvatskoj, kad za to ima volje, mogu brzo i konkretno riješiti – zaključio je trener Matija Frlić.

ODRŽIVE LAMPICE Pročelje će osvijetliti tvrtka "Gospodari svjetla", a njihovi su ukrasi napravljeni od recikliranih materijal Međunarodni dan svjesnosti o prijevremenom rođenju Vijećnica u petak svijetli ljubičasto u znak podrške "Palčićima" NASTAVAK rekostrukcije prema mostu preko Gradne bit će iduće godine Dovršena četvrta faza Obnovljen rotor na raskrižju "Betonke" kod Petrola Ema ide tek u šesti razred, no osim što sjajno govori kineski među najboljim je učenicima u školi. Bavi se i slikanjem, iza nje je nekoliko samostalnih izložbi, a lani je osvojila Plaketu gradonačelnice za humanitarnu akciju "Dijete djetetu" samobor Ema Dujmović oduševila Kinu nastupom u samoborskoj nošnji