Izbornik
Naslovnica Gradovi Koprivnica
Svečanost u povodu rođendana Komunalca

Komunalac dobio dva nova kamiona za odvojeni otpad vrijedna 2,6 milijuna kuna

Foto: Robert Mihaljević
Svečanost primopredaje novih kamiona u krugu tvrtke Komunalac

Koprivnički Komunalac proslavio je prošlog tjedna 63. rođendan, a proslava je počela predstavljanjem dva nova komunalna vozila za odvojeno prikupljanje otpada koji su sufinancirani novcem fondova EU. Ukupna vrijednost projekta iznosi 2,6 milijuna kuna, od čega je Komunalac bespovratno iz EU fondova dobio čak 1,5 milijuna kuna, što je najviši iznos sufinanciranja ukupno utvrđene vrijednosti prihvatljivih izdataka projekta.

Karlovački gradonačelnik Damir Mandić ‘Pokrenuli smo novu, bolju budućnost grada Karlovca i taj se proces ne može zaustaviti’

Novac iz EU

Projekt je sufinanciran iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova, iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija. Nataša Tetec, predsjednica uprave Komunalca, objasnila je kako će se kamioni koristiti za odvoz papira, plastike i biorazgradivog otpada s kućnog praga na području Koprivnice i osam općina. Najavila je i veliku novost.

– Uskoro krećemo s odvozom metala. Najnoviji pilot-projekt Komunalca je prikupljanje metalnog otpada na kućnom pragu, zasad u dva rajona, u Drugom i Desetom, a ovisno o interesima građana, proširit će se i na ostale – otkrila je čelnica Komunalca.

Inače, u 2. rajon spadaju, među ostalim, naselje Herešin, Peteranska, Miškinina, Čarda, Ledinska, a u 10. rajon Starogradska, Gorička, Mosna, Brežanec, Franjevačka, Esterova, Frankopanska, Oružanska u okolne ulice. Predsjednica uprave Komunalca ističe da će tvrtka i dalje ulagati u komunalnu infrastrukturu te povećavati stopu odvojeno prikupljenog otpada koja danas iznosi više od 55 posto. Dakle, manje od 50 posto komunalnog otpada završava na odlagalištu Piškornica. Te brojke samo potvrđuju tezu da je Koprivnica doista zeleni grad koji se brine o okolišu i održivom razvoju, naglasio je u svojem obraćanju gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić.

– Unatrag nekoliko godina ostvaren je i projekt reciklažnog dvorišta, a prema dovršetku ide projekt nove kompostane kojim ćemo se do kraja zacementirati u samom vrhu Hrvatske u razvrstavanju otpada, a danas smo treći grad u državi. Pokazujemo koliko je Koprivnica spremna pratiti europske trendove i povlačiti europski novac, ali i koliko naši građani odgovorno pristupaju ekologiji. Zato Koprivnica s punim pravom može reći da je jedan od zelenih lidera u državi – zaključio je gradonačelnik. Na predstavljanju novih komunalnih vozila bio je i Đuro Horvat, generalni direktor tvrtke Tehnix iz Donjeg Kraljevca koja je pobijedila na natječaju za nabavu i opremu vozila.

IVANIĆ-GRAD STIPENDIRA 30 UČENIKA I STUDENATA Za stipendije ove godine izdvojeno 225.000 kuna

Nova kompostana

On je na prigodnoj svečanosti ključeve novih kamiona uručio čelnici Komunalca Nataši Tetec i gradonačelniku Mišelu Jakšiću koji su potom ključeve predali vozačima koji će nove kamione svakodnevno koristiti. Horvat je podsjetio i na to da Tehnix upravo gradi novo postrojenje za obradu biootpada u koprivničkom naselju Herešin, za koje kaže da će biti najsuvremenije u Hrvatskoj. Kompostana Herešin prva će koristiti tehnologiju koju je osmislila i patentirala tvrtka Tehnix u suradnji sa stručnjacima iz akademske zajednice, poput predstavnika zagrebačkog Fakulteta kemijskog inženjerstva i Akademije tehničkih znanosti. Nova tehnologija omogućava znatno kraće kompostiranje biorazgradivog otpada. Dosad se kompost proizvodio u roku od 10 do 12 tjedana, dok će se u novom pogonu proizvesti u upola kraćem vremenu. Više neće biti potrebe za odlaganjem biomase na deponije, već će se lako dobiti kvalitetno gnojivo za korištenje u poljoprivredi. Time se smanjuju štetne emisije i postižu ciljevi kružne ekonomije u gospodarenju otpadom.