Izbornik
Naslovnica Gradovi Novalja
Među tvrtkama i Klemm Sigurnost

Koncesija nad Zrćem ide Cocomu, planiraju uložiti 25 milijuna kuna

Zrće
Foto: Filip Brala/PIXSELL
Na natječaj za zakup Zrća stigle su četiri ponude, Stručno povjerenstvo za koncesije na pomorskom dobru Ličko-senjske županije ocijenilo je da je ponuda konzorcija Cocomo najpovoljnija, a konačnu odluku donijet će Županijska skupština na sjednici 14. ožujka

Konzorcij šest tvrtki, među kojima je i tvrtka Josipa Klemma, Klemm Sigurnost, po svemu sudeći idućih 20 godina upravljat će jednom od najatraktivnijih plaža u Hrvatskoj – novljanskim Zrćem.

Naime, Stručno povjerenstvo za koncesije na pomorskom dobru Ličko-senjske županije među četiri ponude pristigle za zakup Zrća ocijenile su da je ponuda koju je dao konzorcij Cocomo najpovoljnija.

Nositelj ponude je zapravo trtka Cocomo d.o.o. u vlasništvu ugostitelja iz Novalje i vlasnika istoimenog kluba Josipa Šonje, a osim Klemmove zaštitarske tvrtke u konzorciju su još tvrtke Telur, ugostiteljski obrt Arkada, Vodeni sport Fero-Term i Kamgrad.

Neće otvarati nove klubove

U natječaju za zakup Zrća početna cijena za fiksni dio ponude bila je 207.997 kuna za plažu i 148.044 kune za ugostiteljske objekte, a konzorcij Cocomo je za stalni dio koncesijske naknade ponudio najviše - 1,3 milijuna kuna. Od budućeg koncesionara se u natječaju tražilo i tri posto prihoda ostvarenog obavljanjem djelatnosti i pružanjem usluga na plaži, a Cocomo je ponudio 3,60 posto prihoda.

Osim toga, najvjerojatniji budući koncesionari u Zrće planiraju uložiti 24.745.086 kuna u prve tri godine, a iz odluke Stručnog povjerenstva i nacrta ugovora vidljivo je kako se Zrće ne smije ograđivati, niti se može naplaćivati ulaz na plažu. Kako doznajemo od nositelja konzorcija, novljanskog ugostitelja Šonje, na Zrću ne planiraju otvarati nove klubove, već su se orijenitrali na ugostiteljske i sportske djelatnosti.

- Još nije ništa konačno dok se ne donese odluka na Županijskog skupštini i moguće je da će se ostali ponuditelji žaliti. Mi smo u svojoj ponudi izložili u što ćemo sve ulagati, a to neće biti klubovi jer ih ima dovoljno. Tamo su sada četiri velika kluba i nema smisla otvarati peti. Ulagat ćemo u sportsko-rekreacijski sadržaj, vodene tobogane, restorane, fast food, planiramo igralište za odbojku na pijesku, nogometno igralište – otkriva Šonje.

Gradonačelnik protiv zakupa

Osim Stručnog povjerenstva za koncesije na pomorskom dobru, njihovu ponudu podržao je i ličko-senjski župan Milan Kolić. Iako njihovo mišljenje nije obvezujuće, upućeni tvrde kako je sasvim izvjesno da je Cocomo pobjednik ovog natječaja te da je glasovanje na sjednici Županijske skupštine samo formalnost.

- Drago mi je da je netko konačno počeo brinuti o interesima Republike Hrvatske. U puno slučajeva pojedinci profitiraju od prirodnih resursa i zbog neuređenosti sustava iznosi za koncesije nisu na realoj razini. Sve je jasno kada se vidi koliko se do sada plaćala koncesija, a koliko ćemo mi platiti. Mnogi su nas htjeli minirati i to zbog svog vlastitog interesa – komentirao je Klemm. Konačnu odluku Županijska skupština donijet će 14. ožujka, a ostali ponuditelji - “Isla Nova”, “Black Sheep” i “Hostel Zrće" na tu se odluku mogu žaliti.

Treba napomenuti da se gradonačelnik Novalje Ante Dabo oštro protivi zakupu Zrća jer nije donesen urbanistički plan uređenja plaže. Najavio je i podnošenje upravne tužbe čim odluka o koncesiji bude donesena.

- Čim se donese rješenje o dodjeli koncesije za Zrće, mi pokrećemo upravni spor. Urbanističkog plana uređenja još nema i kod njegovog donošenja ne možemo biti taoci koncesionara - komentirao je gradonačelnik Dabo.