Izbornik
Naslovnica Gradovi Koprivnica
Već ove godine mogao bi se ispuniti cilj odvojenog prikupljanja najmanje 55% otpada

Koprivnica bi trebala postati ‘europska zelena prijestolnica’

Foto: Grad Koprivnica
Žute kante podijelit će Komunalac svakom kućanstvu u Koprivnici i građani će ih besplatno koristiti

Protekli tjedan u gradu protekao je u znaku novih zelenih projekata koji bi Koprivnicu, uz brojne druge investicije iz održivog razvoja i zaštite okoliša, uskoro doista mogli uvrstiti u europske zelene prijestolnice, kako je to poticao i gradski vijećnik prof. dr. sc. Hrvoje Petrić.

OBITELJI U KOPRIVNICI Grad isplaćuje novac stradalima u potresu

Suvremena kompostana

Održan je prvi radni sastanak s izvođačem radova koji ovih dana počinje graditi novo postrojenje za recikliranje odvojeno skupljenog biootpada u kojem se provodi tehnološki proces kompostiranja. Nova suvremena kompostana gradit će se u prigradskom naselju Herešinu i bit će dovršena početkom siječnja iduće godine. Tim projektom povećat će se kapaciteti sustavnog zbrinjavanja biootpada u Hrvatskoj koja se prema europskim direktivama obvezala da će smanjiti količine otpada na klasičnim odlagalištima smeća. Procjenjuje se da u Hrvatskoj od ukupne količine otpada u kućanstvima gotovo 40 posto čini biootpad, a čak oko 380.000 tona čini otpad od hrane. Prošli tjedan Koprivnici je isporučeno 8500 novih žutih spremnika za odvojeno prikupljanje plastičnog otpada koji su nabavljeni preko Fonda za zaštitu okoliša koji pokriva 85 posto investicije. Žute kante podijelit će Komunalac svakom kućanstvu u Koprivnici i građani će ih besplatno koristiti. Gradonačelnik Mišel Jakšić nedavno je istaknuo kako je Koprivnica treći grad u Hrvatskoj po odvojeno prikupljenom otpadu, a njegove procjene govore kako ovog časa na području grada 52 do 53 posto otpada ne završava na regionalnom odlagalištu Piškornica, već u gradskim reciklažnim dvorištima i kompostani. Sa žutim kantama za plastiku koje će dobiti svako kućanstvo taj bi postotak mogao biti i veći.

Novi ekovrtovi

Prema prijedlogu novog zakona o gospodarenju otpadom, cilj je da u Hrvatskoj do 2025. godine najmanje 55 posto komunalnog otpada ne završi na odlagalištima, već da se reciklira i oporabi.

INVESTICIJA OD 15 MILIJUNA KUNA Tehnix će graditi novu kompostanu

Koprivnica će taj cilj, po svemu sudeći, ispuniti već ove godine, ali hrvatski je prosjek ovog časa jedva 30-ak posto. Sadašnji zakon, koji je i dalje na snazi, predviđa do 2022. odvojeno prikupljanje najmanje 60 posto otpada. No to je ovog časa nemoguća misija, shvatili su to i u Ministarstvu energetike i zaštite okoliša.

Koprivnica već ima novo reciklažno dvorište, razvija sustave javnih bicikala Bicko i električnog javnog gradskog prijevoza Busko, nabavlja električna i hibridna vozila za potrebe gradske uprave i tvrtki, nova komunalna vozila, pametne klupe, postavljena je sunčeva fotonaponska elektrana na bazenima, gradi se velika kompostana sufinancirana EU novcem.

Tu su i ekovrtovi koje koriste građani za uzgoj voća i povrća za vlastite potrebe. Novi projekt ekovrtova priprema se na uređenim parcelama oko Gradskih bazena Cerine. Osim nabrojenog, još je niz manjih projekata kojima se potiče zelena agenda, odnosno Zelena Koprivnica. I zato je titula zelene europske prijestolnice vrlo blizu ostvarenju.