Izbornik
Naslovnica Gradovi Koprivnica
INVESTICIJA OD 15 MILIJUNA KUNA

Tehnix će graditi novu kompostanu

Foto: Komunalac
Investicija je sufinancirana novcem EU, a postrojenje bi trebalo biti u funkciji u siječnju 2022. godine

Potpisan je ugovor o izgradnji postrojenja za recikliranje biootpada u kojem se provodi proces kompostiranja u naselju Herešin u Koprivnici. Ugovor vrijedan 15 milijuna kuna potpisali su predsjednica uprave Komunalca Nataša Tetec, član uprave Goran Međurečan te direktor i vlasnik međimurskog Tehnixa Đuro Horvat.

POTPISAN UGOVOR S NAJPOVOLJNIJIM IZVOĐAČEM RADOVA Počinje gradnja kanalizacije i vodovoda za pola milijarde kuna

Investicija je sufinancirana novcem EU. Postrojenje bi trebalo biti u funkciji u siječnju 2022. Ponuda Tehnixa na javnom natječaju bila je najpovoljnija. Prema projektu novog postrojenja za recikliranje biootpada u koprivničkome prigradskom naselju, sagradit će se dvije hale na postojećoj kompostani na površini od 4000 četvornih metara, koje će služiti za primanje i obradu biootpada te proizvodnju komposta. Uz dvije hale sagradit će se i natkriveni dio, gdje će se skladištiti gotov kompost, nova pakirnica za vreće od 10 do 50 kilograma, a nabavit će se i novi strojevi.

Kapacitet postrojenja je 9000 tona biootpada godišnje. Cilj projekta je smanjiti količinu otpada koji se odlaže na odlagalište te povećati iskorištavanje biootpada kompostiranjem. Posebno je važno i to da se rješava problem neugodnog mirisa na postojećoj kompostani, koja je u cijelosti na otvorenom. Nova će imati zatvoreni ciklus obrade.

NOVE MJERE KARLOVCA Obrtnici, poljoprivrednici i poduzetnici i dalje u prvom planu

– Novim kapacitetima Komunalac će dati još veći doprinos u ovom segmentu jer se novom tehnologijom ubrzava proces prerade biootpada i stvaraju kontrolirani uvjeti te pozitivan utjecaj na društveno-gospodarsko okruženje jer se promiče važnost odvajanja otpada, na što su se naši građani već navikli – navode u Komunalcu.