Izbornik
Naslovnica Županije Karlovačka
NOVE MJERE KARLOVCA

Obrtnici, poljoprivrednici i poduzetnici i dalje u prvom planu

Foto: Grad Karlovac
Raspisan je javni poziv za iskazivanje interesa za zakup ili kupnju poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu RH na području Karlovca

Za potpore mikro i malom poduzetništvu i obrtništvu te za poljoprivredu i ruralni razvoj Grad Karlovac je u ovoj godini osigurao čak 2,542.400 kuna. Mjerama želi pomoći stvaranju povoljnijeg poduzetničkog okruženja, očuvati i razvijati poljoprivrednu proizvodnju i ruralni prostor, ali i poduzetnicima zbog pandemije koronavirusa.

PROJEKT POPULARIZACIJE ZNANOSTI 'Napredak društva u uskoj je vezi s razinom educiranosti u STEM-u'

Za veći broj korisnika

Za Program razvoja malog gospodarstva u proračunu za 2021. planirano je putem natječaja podijeliti 1,248.500 kuna. Korisnici mogu ostvariti maksimalno 50.000 kuna potpore po projektu u poduzetništvu i do 60.000 kuna po projektu u poljoprivredi.

– Mjerama potpore za poduzetništvo planiramo obuhvatiti veći broj korisnika nego u 2020. zbog teške situacije prouzročene pandemijom, koja je ponajprije pogodila uslužni sektor. Zato smo, uz postojeće mjere potpora poduzetništvu iz 2020., uveli i dodatne mjere. Osim pomoći poduzetnicima početnicima, jačanju proizvodne djelatnosti, potpora za sudjelovanje na sajmovima, promocijama i brendiranju te potpora edukaciji poduzetnika, dodatne mjere u ovoj godini odnose se na jačanje konkurentnosti uslužnog sektora. Uveli smo i mjeru subvencioniranja kamata na kredite za tekuću likvidnost, a i sufinancirat ćemo troškove zakupa privatnog poslovnog prostora do maksimalnog iznosa od 800 kuna mjesečno za mjesece u kojima je bila zabrana rada u 2020. pa na ovamo. Uz to, osigurali smo sredstva za nabavu dezinfekcijskih sredstava i zaštitne opreme – objasnila je Daniela Peris, pročelnica Odjela za gospodarstvo, poljoprivredu i turizam Grada Karlovca. Osim ovih mjera za financijsku podršku, Grad u 2021. nastavlja i s takozvanim koronamjerama kako bi ublažio negativne posljedice pandemije. Mjere se odnose na smanjenje zakupa poslovnih prostora u vlasništvu Grada i RH za 2021., obustavu plaćanja zakupnina javnih površina i poslovnih prostora u vlasništvu Grada do konca ožujka, osim trgovinama i ljekarnama, te na obustavu plaćanja komunalne naknade onim djelatnostima koje imaju zabranu rada odlukom Stožera civilne zaštite.

REAKCIJA U IVANIĆ-GRADU Pomoć Grada za sanaciju posljedica potresa

Za Program razvoja poljoprivrede i ruralnog razvoja u proračunu je za 2021. planirano 1,293.900 kuna. Potpore će i ove godine dodjeljivati za primarnu poljoprivrednu proizvodnju i ruralni razvoj; od nabave mehanizacije, biljne i stočarske proizvodnje, pčelarstva, do edukacija ili za ublažavanje štete od prirodnih nepogoda, odnosno za promidžbene aktivnosti.

– Uz postojeće potpore i u poljoprivredi imamo nove mjere ruralnog razvoja koje se odnose na sufinanciranje izrade projektne dokumentacije, sufinanciranje nabave prodajne ambalaže te nabavu digitalne opreme za proizvodnju i prodaju – dodala je pročelnica Peris. Na službenim stranicama Grada objavljeni su pravilnici o dodjeli bespovratnih potpora male vrijednosti za subjekte malog gospodarstva i poljoprivrednike pa iz Grada pozivaju sve zainteresirane da se uključe u javno savjetovanje. Pravilnicima se propisuju opći uvjeti, kriteriji i postupak dodjele bespovratnih potpora male vrijednosti Grada Karlovca za poticanje razvoja poduzetništva te obveze korisnika potpora male vrijednosti. Uz to, Programom razvoja poljoprivrede predviđena su i sredstva za suzbijanje ambrozije na poljoprivrednim površinama, održavanje gradskih vrtova te provođenje postupaka raspolaganja poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu RH. Zbog toga je Grad Karlovac na svojim stranicama objavio drugi javni poziv za iskazivanje interesa za zakup ili kupnju poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu RH na području Karlovca. Javni poziv ostaje otvoren do 20. ožujka ove godine.

Sačuvati svako radno mjesto

Ulažu znatna sredstva u razvoj gradske infrastrukture Ivanić-Grad je idealan za mlade obitelji i sportaše

– Sve programe koje provodimo želimo u ovoj godini ubrzati. Cilj nam je da svi procesi koji se odnose na potpore Grada za poljoprivredu ili obrtništvo krenu što prije kako bi naši korisnici znali na čemu su. Analizom izvršenja proračuna u 2020., gledajući potpore obrtnicima i građanstvu, lani smo izdvojili oko 10 milijuna kuna. To je novac koji je ostao kod obrtnika, građana, poduzetnika ili im je u sklopu potpora dan kako bismo ublažili posljedice koronakrize. Naš je stav i dalje isti – onaj tko ne radi, ne plaća, a cilj nam je sačuvati svako radno mjesto, svaki OPG. Zato smo i koronamjere produljili na prva tri mjeseca ove godine pa ćemo vidjeti što i kako dalje. Nadamo se da će se pandemija smiriti te da ćemo koliko-toliko normalno nastaviti živjeti i raditi – rekao je Damir Mandić, gradonačelnik Karlovca.