Izbornik
Naslovnica Gradovi Jastrebarsko
PROJEKT POPULARIZACIJE ZNANOSTI

'Napredak društva u uskoj je vezi s razinom educiranosti u STEM-u'

Foto: Grad Jastrebarsko
Projektom će se mališanima osigurati kvalitetni i moderni uvjeti za edukaciju

Društvo naša djeca Jastrebarsko, osnovano 2010. radi organiziranja i provođenja aktivnosti s djecom i za djecu kako bi svako dijete ostvarilo svoje potencijale, od 2015. provodi projekt popularizacije prirodnih znanosti "Mali znanstvenici", u koji se u proteklom razdoblju uključilo petstotinjak mališana.

Ulažu znatna sredstva u razvoj gradske infrastrukture Ivanić-Grad je idealan za mlade obitelji i sportaše

– S ciljem podizanja kvalitete provedbe spomenutog projekta te popularizacije znanosti među djecom, mladima i općom popularizacijom, pokrenut je projekt "Sa STEMom raSTEMo", koji je prijavljen na natječaj Europskog socijalnog fonda i ocijenjen kao iznimno kvalitetan i vrijedan financiranja. Za ovaj veliki korak i prijavu projekta na EU natječaj trebalo je malo hrabrosti i puno vjere da je ono što radimo dobro za našu zajednicu – kaže predsjednica udruge Nikolina Ribarić.

Popularizacija znanosti

Projekt "Mali znanstvenici" u više je navrata ocijenjen iznimno kvalitetnim, a popularizacija prirodnih znanosti predstavlja važan element za razvoj društva. STEM ujedinjuje područja koja u obrazovnom sustavu nazivamo kemija, biologija, fizika, informatika, računalstvo, matematika. N. Ribarić kaže da je napredak društva u uskoj vezi s razinom educiranosti stanovništva u STEM području pa je pokrenuta kampanja popularizacije među djecom i mladima, ali i općom populacijom na razini Europske unije.

Socijalna davanja Kupit će radne bilježnice osnovcima, uređivati igrališta...

– Kao prosvjetnoj djelatnici sa stažem od 20 godina upravo u STEM području jasna mi je potreba primjerene edukacije djece i mladih te provođenja novih edukacijskih modela koji su primjereniji djeci 21. stoljeća. Želja mi je, i nit vodilja, djeci s jaskanskog područja osigurati kvalitetnu i modernu edukaciju te ih pripremiti za izazove koji su pred njima. Ovim projektom educirat ćemo volontere Društva naša djeca za provedbu programa, uspostaviti trajni postav "Park znanosti" i interaktivne sadržaje za učenje, provesti višednevne radionice za djecu, mlade i opću populaciju, opremiti multifunkcionalnu učionicu te diljem Hrvatske provesti 20 jednodnevnih aktivnosti popularizacije STEM-a i prezentacije nove obrazovne platforme kako bi ona imala široku primjenu. Provedba projekta planirana je tijekom dvije godine, zaključno do 31. prosinca 2022. Izradit ćemo i web-stranicu koja će imati informativnu i edukativnu ulogu. Za provedbu projekta zaposlit će se i jedna osoba u udruzi. Mentorstvo nad edukativnim aktivnostima pružit će nam Institut “Ruđer Bošković”, koji je partner u projektu – kaže N. Ribarić.

Prepoznato djelovanje

POMOĆ ZA ŠTETU Uništeno krovište na gradskoj imovini pokriveno iz osiguranja

– Ovo je još jedna u nizu potvrda kvalitetnog ustrojstva i organizacije rada te provođenja izvrsnih projekata našeg DND-a, čije je djelovanje prepoznato i izvan našeg grada i županije – rekao je gradonačelnik Zvonimir Novosel i čestitao Društvu naša djeca i predsjednici na tom iznimnom rezultatu.