Izbornik
Naslovnica Gradovi Koprivnica
Nikad više objekata za predškolski odgoj

Koprivnica i Zagreb imaju najviše dadilja za čuvanje djece u državi

1/2
Foto: Robert Mihaljević
U dječjim vrtićima smješteno je oko tisuću mališana

U Koprivnici danas, de facto, nema neupisane djece u vrtiće, a tako će biti i idućih godina jer uskoro počinje gradnja još jedne ustanove za predškolski odgoj – dječjeg vrtića u prigradskom naselju Starigradu.

Godina za pamćenje koprivničkog “Velebita” Koprivničko kino lani imalo 10% više gledatelja unatoč manjem kapacitetu

U javnim i privatnim dječjim vrtićima te obrtima za čuvanje djece, popularnim dadiljama, trenutačno je u programu čuvanja i predškolskog odgoja ukupno 1128 djece: 1026 u vrtićima i 102 kod dadilja.

Novi vrtić imat će 66 mjesta

Na području Koprivnice djeluje ukupno pet dječjih vrtića: gradski Dječji vrtić “Tratinčica”, Dječji vrtić Centra za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju “Podravsko sunce” te privatni dječji vrtići “Igra”, “Smiješak i “Sv. Josipa”. A tu je i 11 obrta za čuvanje djece.

Grad sufinancira smještaj djece u svim vrtićima, i to po posebnim kriterijima koje donosi Gradsko vijeće. U dječjim vrtićima ove godine nešto je više djece nego godinu ranije, a u gradskoj upravi nadaju se da će otvorenjem novog vrtića u Starigradu taj broj biti još veći. Novi starigradski vrtić kapaciteta je 66 mjesta. No to će značiti i dodatna izdvajanja iz gradskog proračuna. Samo tijekom ove godine planiran je iznos od čak 24,3 milijuna kuna za javne potrebe u području predškolskog odgoja i obrazovanja, čuvanja, brige i skrbi djece. Od tog iznosa, oko 1,3 milijuna kuna odlazi na dadilje, s kojima je gradonačelnik Mišel Jakšić prošli tjedan potpisao nove ugovore. Riječ je o obrtima za čuvanje djece “Točkica”, “Mali anđeli”, “Anđeli”, “Leptirić”, “Bakino dvorište”, “Iskrice”, “Dedo medo”, “Potica”, “Zvjezdice”, “Dječji raj” i “Beine”.

Osposobljavanje vatrogasaca Spremni na sve Krenule vježbe u sklopu osposobljavanja vatrogasaca

– U samom smo vrhu po izdvajanjima za obrte za čuvanje djece i po broju dadilja u Hrvatskoj, odmah iza Zagreba, ali s njima se ne možemo mjeriti niti uspoređivati zbog veličine, što će u konačnici reći da smo prvi – rekao je tom prigodom gradonačelnik Jakšić.

On kaže da dadilje imaju veliku i važnu društvenu ulogu, a pokreću i poduzetništvo te zapošljavaju nove ljude. Grad Koprivnica sufinancira obrte za čuvanje djece sukladno osiguranim financijskim sredstvima u proračunu, i to mjesečno po djetetu za djecu od šest mjeseci do godine života u iznosu od 2000 kuna. Za djecu od godine života do obveznog upisa u redovan program predškolskog odgoja – 1000 kuna. Za djecu s teškoćama u razvoju – 2000 kuna. Potporu Grada i dobru suradnju s Udruženjem obrtnika Koprivnica istaknula je njihova tajnica Jasmina Markota.

Riješeni svi problemi

– Brojke dovoljno govore, nismo skloni samohvali, ali time se moramo pohvaliti. Isto tako važno je da Grad podupire sve obrtnike, a partnerskim odnosom koji imamo uspijevamo riješiti sve probleme – zaključila je Markota.

Stižu novi investitori Paket olakšica privukao 10 tvrtki, otvara se na stotine radnih mjesta u poduzetničkim zonama