Izbornik
Naslovnica Gradovi Koprivnica
Ohrabrujući podaci o gradskim financijama

Koprivnica nikad manje zadužena, a porezni prihodi porasli unatoč koronakrizi na 39,7 milijuna kuna

Ohrabrujući podaci o gradskim financijama
Foto: Robert Mihaljević
Zaduženost nam je niska, cijene vrtića i komunalija među najnižima u Hrvatskoj, nemamo prireza, svi studenti dobivaju stipendije – kaže Jakšić.

Dok mnogi gradovi i općine u Hrvatskoj zbrajaju gubitke zbog pada proračunskih prihoda zbog koronakrize, Koprivnica je u prvih devet mjeseci ove godine otprilike na istoj prihodnoj razini kao i u istom razdoblju lani. Gradovi koji ovise o turizmu imaju proračunske rupe od najmanje 30-ak posto u odnosu na lani, a i susjedni Bjelovar je, pri mjerice, zbog proljetnog “zaključavanja” gospodarstva podbacio najmanje desetak posto. U Koprivnici se pak dogodilo prilično iznenađenje – prihodi od poreza na plaće čak su porasli u prva tri kvartala.

STIGLA VRIJEDNA EUROPSKA NAGRADA Koprivnica najbolja u Europi u kategoriji inovativne nabave za obnovu dječjeg vrtića

Povećanje od dva posto

Te je iznenađujuće podatke otkrio gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić na prošlotjednoj sjednici Gradskog vijeća. Ukupni prihodi od poreza na dohodak od plaća i kapitala, doduše, otprilike su na istoj razini kao i prošle godine u istom razdoblju, ali zato su rasli čisti porezni prihodi od plaća.

Lani su u prvih devet mjeseci iznosili oko 39 milijuna kuna, a ove godine oko 39,7 milijuna kuna. Riječ je o povećanju od blizu dva posto, što je doista ravno malom čudu uzme li se u obzir da je od ožujka do svibnja dobar dio gospodarske djelatnosti u gradu trpio zbog lockdowna. Gradonačelnik drži kako je to očit dokaz snage koprivničkoga gospodarstva i rasta zaposlenosti.

– Ove brojke jednostavno ne lažu. Porezni prihodi egzaktan su podatak, tu nema muljanja – upozorio je na sjednici Gradskog vijeća. I podaci Državnog zavoda za statistiku pokazuju da posljednjih godina znatno raste broj zaposlenih u pravnim osobama na području Koprivnice. Lani je, primjerice, po rastu broja zaposlenih Koprivnica bila zvijezda sjevera s najvećim brojem novootvorenih radnih mjesta, većim i od Varaždina.

Već je raspisan natječaj za prvi rotor u Koprivnici Grade se dva važna rotora, radovi vrijedni više od 13 milijuna kuna

Zapošljavali su Podravka, Belupo, a posebno brzorastuća industrija papira i ambalaže: Hartmann i Vemo trade. No, tu nije kraj dobrim vijestima za gradski proračun. Jakšić je tijekom rasprave o novom zaduživanju (Komunalac diže 12,5 milijuna kredita za izgradnju sportske dvorane, a Grad 10 milijuna za sufinanciranje europskih projekata) otkrio kako Koprivnica nikad u novijoj povijesti nije bila manje zadužena nego danas.

Porezna reforma

Istaknuo je kako je Koprivnica s cijelim gradskim sustavom prije desetak godina bila zadužena za čak 120 milijuna kuna. Podsjetio je kako su se tim novcem izgradili bazeni, pročistač otpadnih voda, mrtvačnica, sportska dvorana, Palača pravde, Sveučilište Sjever, kupljen je Pevec.

OBILJEŽAVANJE Nagrađeni najbolji učitelji i učiteljice

– Prije pet godina zaduženost je iznosila 50 milijuna, a danas, ovog časa, samo 10 milijuna. Po stopi zaduženosti bolji smo od 90 do 95 posto općina i gradova u Hrvatskoj – otkrio je gradonačelnik na sjednici. To je tako unatoč činjenici da je država zadnjom poreznom reformom Koprivnici, primjerice, uzela 17 milijuna kuna, a Bjelovaru dala 15 milijuna.

– Zaduženost nam je niska, cijene vrtića i komunalija među najnižima su u Hrvatskoj, nemamo prireza, svi studenti dobivaju stipendije. To je danas Koprivnica – naglasio je Jakšić. No, Koprivnica je i u top 10 hrvatskih gradova po povlačenju sredstava iz europskih fondova, a to se mora financirati kratkoročnim kreditima jer Ministarstvo kasni s uplatama europskog novca – zaključuje.