Izbornik
Naslovnica Županije Koprivničko-križevačka
STIGLA VRIJEDNA EUROPSKA NAGRADA

Koprivnica najbolja u Europi u kategoriji inovativne nabave za obnovu dječjeg vrtića

Foto: Robert Mihaljević
Cijeli projekt inovativne obnove zgrade (izolacija, podovi, grijanje i sustav klimatizacije, obnova pročelja) osmislila je REA Sjever

Koprivnica je dobitnik europske nagrade u kategoriji inovativne nabave godine za provedeni postupak javne nabave za temeljitu obnovu zgrade dječjeg vrtića Loptica u središtu grada. Riječ je o iznimno vrijednoj nagradi koja se na razini Europske unije dodjeljuje od 2017. godine.

PROJEKT ZA POMOĆ OSOBAMA S INVALIDITETOM Udruzi Bolje sutra Europska unija odobrila bespovratnih 13 milijuna kuna

Taj je postupak nabave ocijenjen najboljim u Europi, a Koprivnica je u finalu bila bolja od švedskog grada Malmöa, i to kao jedini predstavnik iz Hrvatske. Nagradu za inovativnost u nabavi dosad su dobili Ministarstvo obrane Kraljevine Nizozemske 2017., Roterdama godinu kasnije i danski grad Frederiksberg lani.

– U sklopu online konferencije “Aspekti zaštite okoliša u javnoj nabavi u Europi” održana je dodjela europskih nagrada za održivu i inovativnu javnu nabavu “Procura+ Award 2020”. S velikim zadovoljstvom objavljujemo da je Grad Koprivnica dobitnik nagrade “Procura+ Award 2020” u kategoriji inovativne nabave godine, za provedeni postupak javne nabave inovacija u suradnji s Regionalnom energetskom agencijom REA Sjever – naveli su u Gradskoj upravi. Domaćini i organizatori ovogodišnje konferencije i dodjele nagrada bili su njemačko Federalno ministarstvo okoliša, zaštite prirode i nuklearne sigurnosti, njemačka Agencija za okoliš i berlinska Agencija za energetiku.

Na temelju te nabave ugovoreni su radovi za opsežnu transformaciju zgrade objekta Loptica Dječjeg vrtića Tratinčica. Pred ponuditelje su bili postavljeni visoki ciljevi kojima je Grad želio znatno produljiti vijek trajanja 35 godina stare zgrade.

– Ugovoreni izvođač na temelju zahtjeva iz postupka nabave ponudio je i izveo nekoliko efektnih rješenja kojima smo uspjeli za oko 500 eura po četvornome metru potpuno revitalizirati unutrašnjost vrtića, sanitarne čvorove, dječje sobe te energetski obnoviti objekt. Takav pristup još nije bio primijenjen u Hrvatskoj i zato vjerujemo da rezultati ovog projekta mogu poslužiti drugim gradovima kao primjer kako se učinkovito uhvatiti ukoštac s obnovom zastarjelih odgojno-obrazovnih objekata – ističu u Gradu. Grad Koprivnica za provedene radove na istom vrtiću zajedno s REA Sjever lani je dobio i godišnju nagradu za zelenu gradnju i održivi razvoj u kategoriji građevina godine – rekonstrukcija, koju je dodijelio Hrvatski savjet za zelenu gradnju. Tako je za jedan projekt stigla nacionalna i europska nagrada za kvalitetu izvedenih radova i provedenog postupka javne nabave inovacija, što je veliko priznanje svima koji su radili na projektu.

NAKON ODGODE ZBOG EPIDEMIJE Manifestacija Podravski motivi u subotu i nedjelju u središtu Koprivnice

Vrijednost radova iznosila je oko 2,8 milijuna kuna. Grad je u projektu sudjelovao s 46 posto vlastitih sredstava, a 54 posto novca osigurano je iz europskog projekta Prominent MED, za koji je nekoliko mjeseci kasnije stigla i vrijedna europska nagrada.

– Riječ je o inovativnim rješenjima u obnovi zgrada koja dosad nismo imali prilike vidjeti u Hrvatskoj. Posebno mi je drago da je tako zahtjevan projekt provela naša lokalna građevinska operativa – naglasio je gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić.

Cijeli projekt inovativne obnove zgrade (izolacija, podovi, grijanje i sustav klimatizacije, obnova pročelja) osmislila je REA Sjever, o čemu je na svečanosti otvorenja govorio i čelnik energetske agencije Ivan Šimić. Montažni objekt dječjeg vrtića Loptica u središtu grada prije desetak je godina teško stradao u požaru. Nakon toga je obnovljen, što je bilo jedino ulaganje u objekt u 35 godina postojanja