Izbornik
Naslovnica Gradovi Koprivnica
PROJEKT ZA POMOĆ OSOBAMA S INVALIDITETOM

Udruzi Bolje sutra Europska unija odobrila bespovratnih 13 milijuna kuna

1/2
Foto: Grad Koprivnica
Projekt „Deinstitucionalizacijom do prava na neovisan život u lokalnoj zajednici“ izgradit će se, obnoviti i prilagoditi prostor zgrade na Trgu Žarka Dolinara, koji je Udruga dobila od Grada Koprivnice.

Oko 13 milijuna kuna vrijedan projekt Udruge za osobe s invaliditetom Bolje sutra iz Koprivnice predstavljen je prošli tjedan na konferenciji na kojoj se govorilo o ciljevima i hodogramu aktivnosti.

Najbolji u Hrvatskoj prema podacima Ministarstva Koprivnica među tri grada koji odvojeno prikupljaju više od 50 posto otpada

Projekt „Deinstitucionalizacijom do prava na neovisan život u lokalnoj zajednici“ izgradit će se, obnoviti i prilagoditi prostor zgrade na Trgu Žarka Dolinara, koji je Udruga dobila od Grada Koprivnice. U prostoru će se osobama s invaliditetom i teškoćama u razvoju te njihovim obiteljima i skrbnicima ponuditi mreža izvaninstitucionalnih usluga kako bi ih se što uspješnije uključilo u društvo i unaprijedio njihov svakodnevni život, navode u gradskoj upravi.

Bit će tamo novi uredi, arhiva, dvorane za sastanke, društvene i kulturne događaje, individualni i grupni rad s korisnicima, socijalnim radnicima i disfunkcionalnim obiteljima, obiteljska medijacija te psihosocijalna potpora. Bit će tu i prostor za radnu okupaciju u kojemu će korisnici usvajati nova znanja i vještine za samostalan život, poput pripreme obroka, brige o prostoru, namirnicama i hrani, brige o vlastitom zdravlju, higijeni, odjeći i drugim predmetima kojima se koriste u svakodnevnom životu.

Foto: Grad Koprivnica

Socijalne usluge koje će se pružati u okviru ovog projekta su usluge za odrasle osobe s tjelesnim oštećenjem, usluga poludnevnog boravka za 50 korisnika i odrasle osobe s invaliditetom, usluge psihosocijalne podrške u obitelji te usluge individualne i grupne psihosocijalne podrške.

– Prije dvije godine gradonačelnik Mišel Jakšić i ja potpisali smo ugovor kojim Grad daje ovaj prostor Udruzi na korištenje. Danas, nakon dvije godine, ovdje smo i veliki posao je pred nama – rekla je tom prigodom predsjednica Udruge osoba s invaliditetom Bolje sutra Marija Mraz.

Koprivnica ima čak oko 670 zaposlenih više nego godinu prije u pravnim osobama PODACI DRŽAVNOG ZAVODA ZA STATISTIKU U Koprivnici lani otvoreno najviše radnih mjesta na sjeveru

Sada slijedi provođenje javne nabave i odabir izvođača radova. Planirani početak samih radova je kolovoz 2021. godine.

Partneri Udruge Bolje sutra u projektu su Grad Koprivnica i Centar za socijalnu skrb Koprivnica. Ukupna vrijednost projekta je 13 milijuna kuna, a cijeli iznos pokriva se bespovratnim novcem Europske unije. Projekt mora biti okončan do kraja 2022. godine. Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija.

Vladimir Kramarić, načelnik Sektora za pripremu i provedbu projekata u područjima jačanja gospodarstva i konkurentnosti te socijalne, zdravstvene i obrazovne infrastrukture, istaknuo je da Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije prepoznaje važnost deinstitucionalizacije kao procesa.

Dom mladih POPULARNI PROSTOR Dom mladih u novom ruhu

– Naš poziv, iz kojega ćete i vi financirati ovaj projekt, najveći je dosad s ukupnom alokacijom od 616 milijuna kuna. Do ovoga trenutka ugovorili smo 36 projekata, a tražit ćemo i dodatna sredstva. Projekt kao ovaj do sada nije bio praksa udruga, no ovo je novi put u kojemu ćemo, nadam se, uspjeti – istaknuo je Kramarić.

Dogradonačelnica Koprivnice Ksenija Ostriž istaknula je kako su gradske vlasti godinama izlazile u ususret svima koji su imali ambicije pomaknuti i podići kvalitetu života osoba s invaliditetom u Koprivnici.

– Prije nekoliko mjeseci prezentirali smo projekte u kampusu koji se financiraju iz ovog operativnog programa i kojim će se dobiti nova vizura. Ovime će se staviti osobe s invaliditetom u bolji početni položaj. Mislim da ćemo svi zajedno napraviti dobar posao – zaključuje Ksenija Ostriž.